Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Inmultirea plantelor

Articole



Galerie Foto




Parteneri


Inmultirea plantelor

        Inmultirea este functia biologica a organismelor vii prin care acestea asigura continuitatea vietii, dand nastere la urmasi asemanatori cu parintii lor. In cazul plantelor se disting: inmultirea vegetativa, asexuata si sexuata. Inmultirea vegetativa este capacitatea plantelor de a reface un nou organism pornind de la organe vegetative, fragmente de organe vegetative, anumite tesuturi sau chiar de la o singura celula. Ea poate fi realizata prin butasire (folosirea butasilor de tulpini), marcotaj (folosirea ramurilor) sau altoire (grefarea unui butas sau mugure). Inmultirea asexuata se face prin spori care in conditii de mediu favorabile germineaza rezultand plante noi. Inmultirea sexuata are loc prin fecundatia celor doua celule de sex opus (gamet femel si gamet mascul) cu formarea unui ou (zigot) si include participarea organelor de reproducere (floare, samanta, fruct). In orice mod ar avea loc inmultirea plantelor, dintr-un individ sau dintr-o pereche de indivizi, se formeaza descendenti care sunt in masura sa urmeze acelasi ciclu de viata ca si parintii lor.

Articole

Istoria reproducerii plantelor
        Plantele primitive se reproduceau in acord cu adaptarea lor la mediul de viata acvatic, prin producerea si raspandirea sporilor. In plus, organismele vegetale si unele organisme animale acvatice se inmulteau prin simpla diviziune a lor si crearea altor organisme "clona", care erau purtate de apa si se dezvoltau in alte zone, asigurandu-le raspandirea in mediu.
Fructul
        Termenul de fruct apare la angiosperme si desemneaza ceea ce rezulta dupa fecundarea si maturarea ovulului. La unele specii, la formarea fructului alaturi de ovar mai pot participa si alte parti ale florii: receptaculul, stilul si invelisurile florale.
Specializarile florii la angiosperme
        In esenta, floarea la angiosperme este privita ca un stem modificat, cu noduri si internoduri micsorate. Prin urmare, floarea se dezvolta pe o tulpina modificata sau in axila modificata a unei frunze. Structura unei flori include un meristem apical cu crestere limitata.
Alcatuirea florii angiospermelor. Formula florala.
        Floarea reprezinta structura reproductiva a angispermelor.
Din acest punct de vedere florile pot fi :
Polenizarea
        Polenizarea reprezinta procesul prin care graunciorul de polen ajunge din antera pe stigmat unde germineaza formand tubul polinic. Polenizarea este urmata de dubla fecundatie la angiosperme.
Dubla fertilizare si formarea semintei
        Fertilizarea plantelor cu flori este unica intrucat, spre deosebire de toate celelalte organisme, in cazul lor se realizeaza fertilizarea simultana a doua celule printr-un proces numit dubla fertilizare.
Formarea gametilor de sex opus
        Reproducerea sexuata implica existenta unor organe reproducatoare mascule si femele si presupune contopirea gametilor de sex opus produsi de acestea. Acest proces de contopire se numeste fecundatie si se finalizeaza cu formarea zigotului (celula-ou) care continua ciclul de dezvoltare al noului organism.
Reproducerea sexuata la angiosperme
        Exista aproximativ 300 000 specii de angiosperme, raspandite pe intregul glob cu exceptia regiunilor polare. Dintre acestea majoritatea sunt autotrofe insa exista printre ele si specii parazite, semiparazite, saprofite si cu nutritie carnivora.
Inmultirea orhideelor
        Ca sa putem intelege si practica inmultirea orhideelor din colectia noastra, trebuie intai de toate sa ne familiarizam cu cativa termeni ce privesc alcatirea lor:
Inmultirea cactusilor si suculentelor
        Cactusii si plantele suculente se inmultesc relativ usor iar noile plantute inradacineaza si cresc relativ usor, fara prea multe "pretentii".
        Inmultirea lor se poate realiza in diverse moduri de la plantarea semintelor pana la butasire, divizare sau altoire.
Metode folosite pentru inmultirea plantelor
        In primul rand se stie ca cel mai indicat sezon, propice imultirii plantelor este primavara. Acum plantele "se trezesc la viata" intrand intr-o noua perioada de vegetatie. Putem profita de exemplu de oeratiunea de transplantare a lor pentru a le si inmulti. In lumina mai puternica a soarelui si la temperaturi mai ridicate butasii de tulpini si frunze, fragmentele de diverse organe vor prinde radacinute intr-un timp mai scurt iar semintele plantate vor rasari mult mai repede.