Articole
- Necesitatile si ingrijirea plantelor
- Inmultirea plantelor
- Sanatatea plantelor
- Plantele in decor
- Plantele in alimentatie
- Plantele in aromoterapie
- Plantele in sanatate si cosmetica
Galerie Foto
- Plante de apartament
- Plante de gradina
- Plante de camp
- Plante din zone impadurite
- Plante medicinale
- Plante exotice
- Plante suculente si cactusi
- Plante carnivore
- Plante aromatice
- Plante din zona apelor stagnante sau curgatoare
- Plante din regiunea alpina
- Plante toxice
- Bonsai
- Orhidee
Parteneri
Home »
Inmultirea plantelor »
Fructul
Fructul
Articol vizualizat de 19096 ori
  Pericarpul este alcatuit din trei zone distincte: epicarpul (situat la exterior), mezocarpul (mult mai dezvoltat, situat in zona de mijloc) si endocarpul (situat la interior).
  Dupa consistenta, pericarpul poate fi carnos sau uscat. Fructele carnoase mai frecvente sunt drupa (pruna) si baca (tomate). Fructele uscate pot fi: achena (ghinda la stejar, jir), cariopsa (graminee), samara (ulm), disamara (frasin), pastaia (salcam), capsula (liliac).
Dupa momentul in care se deschide pericarpul fructele pot fi:
  -dehiscente: atunci cand pericarpul se deschide la maturitate;
  -indehiscente: atunci cand pericarpul se deschide inainte de a deveni matur.
Exista trei mari tipuri de fructe:
  Fructele simple: pot fi uscate sau carnoase. Cele uscate pot fi dehiscente sau indehiscente. In categoria celor uscate putem incadra: achena (ghinda la stejar), cariopsa (graminee), samara (ulm), disamara (frasin), capsula (liliac), etc. In categoria celor carnoase se incadreaza: baca (tomate, avocado), drupa (pruna, piersica, cirese, masline).
  Fructele compuse: rezulta fie dintr-o floare cu mai multe pistile (zmeura, mure), fie din inflorescente (ananas).
  Multe dintre fructe sunt considerate nutritive pentru om. Ele se consuma in stare proaspata, uscate sau in preparate precum: compot, ceai, dulceturi, gemuri, marmelada, etc. Din fructe se obtin sucurile, fructele confiate, inghetata sau diversele sortimente de iaurturi, lichioruri sau prajituri. Maslinele sunt presate in vederea obtinerii uleiului de masline. Condimente precum vanilia, paprika, piperul sunt obtinute tot din fructele corespunzatoare.
  Majoritatea fructelor sunt bogate in fibre, apa si vitamina C. Consumul regulat al acestora reduce riscul de cancer, boli cardiovasculare, cataracta, boala Alzheimer si intarzie efectele imbatranirii celualare.
  Unele fructe cum ar fi de exemplu fructele de Opium sunt folosite pentru obtinerea codeinei si morfinei folosite in medicina.
  Incercand sa-si protejeje samanta, creaindu-i conditiile favorabile germinarii, fructele devin rasplata consumatorilor (animale, pasari, om) care asigura raspandirea semintelor continute in acestea.
Imagini Fructul
![]() Samara la Acer palmatum | Caltha palustris. Fructe imature formate din flori cu un singur pistil. Fiecare fruct este considerat o achena. | ![]() Drupa la avocado si mango |
Voteaza: Fructul
Punctaj:8.47 Voturi: 365 Vizite: 19096 |
Comenteaza: Fructul
Comentarii:
User: iulian
Data: 19-05-2009
Comentariu: ceea ce rezulta dupa fecundarea si maturarea ovulului. La unele specii, la formarea fructului alaturi de ovar mai pot participa si alte parti ale florii: receptaculul, stilul si invelisurile florale. Transformarea ovarului in fruct este asociata cu modificari histologice in urma carora peretele ovarului devine peretele fructului, numit pericarp. Pericarpul este alcatuit din trei zone distincte: epicarpul (situat la exterior), mezocarpul (mult mai dezvoltat, situat in zona de mijloc) si endocarpul (situat la interior). Dupa consistenta, pericarpul poate fi carnos sau uscat. Fructele carnoase mai frecvente sunt drupa (pruna) si baca (tomate). Fructele uscate pot fi: achena (ghinda la stejar, jir), cariopsa (graminee), samara (ulm), disamara (frasin), pastaia (salcam), capsula (liliac). Dupa momentul in care se deschide pericarpul fructele pot fi: -dehiscente: atunci cand pericarpul se deschide la maturitate; -indehiscente: atunci cand pericarpul se deschide inainte de a deveni matur. Exista trei mari tipuri de fructe: Fructele simple: pot fi uscate sau carnoase. Cele uscate pot fi dehiscente sau indehiscente. In categoria celor uscate putem incadra: achena (ghinda la stejar), cariopsa (graminee), samara (ulm), disamara (frasin), capsula (liliac), etc. In categoria celor carnoase se incadreaza: baca (tomate, avocado), drupa (pruna, piersica, cirese, masline). Fructele compuse: rezulta fie dintr-o floare cu mai multe pistile (zmeura, mure), fie din inflorescente (ananas). Multe dintre fructe sunt considerate nutritive pentru om. Ele se consuma in stare proaspata, uscate sau in preparate precum: compot, ceai, dulceturi, gemuri, marmelada, etc. Din fructe se obtin sucurile, fructele confiate, inghetata sau diversele sortimente de iaurturi, lichioruri sau prajituri. Maslinele sunt presate in vederea obtinerii uleiului de masline. Condimente precum vanilia, paprika, piperul sunt obtinute tot din fructele corespunzatoare. Majoritatea fructelor sunt bogate in fibre, apa si vitamina C. Consumul regulat al acestora reduce riscul de cancer, boli cardiovasculare, cataracta, boala Alzheimer si intarzie efectele imbatranirii celualare. Unele fructe cum ar fi de exemplu fructele de Opium sunt folosite pentru obtinerea codeinei si morfinei folosite in medicina. Incercand sa-si protejeje samanta, creaindu-i conditiile favorabile germinarii, fructele devin rasplata consumatorilor (animale, pasari, om) care asigura raspandirea semintelor continute in acestea. -------------------------------------------------------------------------------- Imagini Fructul Samara la Acer palmatum Caltha palustris. Fructe imature formate din flori cu un singur pistil. Fiecare fruct este considerat o achena. Drupa la avocado si mango -------------------------------------------------------------------------------- Adauga la favorite || Trimite prietenilor pe Yahoo Messenger Voteaza: Fructul Punctaj:8 Voturi: 0 Vizite: 613 10987654321 Comenteaza: Fructul Nume: *Email: *Comentariu: Home | Plante A-Z | Glosar | Forum | Contact Copyright © 2008 ePlante.ro Toate drepturile rezervate Termeni si conditii
User: mihai
Data: 03-02-2010
Comentariu: Referat ok shel mai bun din lume
User: folea maria magdalena
Data: 23-11-2012
Comentariu: au foarte multe vitamine!
User: andreea
Data: 16-05-2013
Comentariu: mamaaaa.... superrr...
User: Asterisc
Data: 04-09-2014
Comentariu: Am despicat samanta de mango si am gustat din ea. Are un gust pregnant amar ca de chinina, iar dupa consumarea unei mici parti din ea, starea mea de sanatate s-a imbunatatit instantaneu, deodata tonicitatea organismului a crescut. A disparut oboseala.
User: Anonymous
Data: 21-11-2014
Comentariu: Forte tare
Articole similare :
Nu exista articole similare!