Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Fructul

Articole



Galerie Foto




Parteneri

Home » Inmultirea plantelor » Fructul

Fructul

Articol vizualizat de 19096 ori

        Termenul de fruct apare la angiosperme si desemneaza ceea ce rezulta dupa fecundarea si maturarea ovulului. La unele specii, la formarea fructului alaturi de ovar mai pot participa si alte parti ale florii: receptaculul, stilul si invelisurile florale. Transformarea ovarului in fruct este asociata cu modificari histologice in urma carora peretele ovarului devine peretele fructului, numit pericarp.
        Pericarpul este alcatuit din trei zone distincte: epicarpul (situat la exterior), mezocarpul (mult mai dezvoltat, situat in zona de mijloc) si endocarpul (situat la interior).
        Dupa consistenta, pericarpul poate fi carnos sau uscat. Fructele carnoase mai frecvente sunt drupa (pruna) si baca (tomate). Fructele uscate pot fi: achena (ghinda la stejar, jir), cariopsa (graminee), samara (ulm), disamara (frasin), pastaia (salcam), capsula (liliac).
Dupa momentul in care se deschide pericarpul fructele pot fi:
        -dehiscente: atunci cand pericarpul se deschide la maturitate;
        -indehiscente: atunci cand pericarpul se deschide inainte de a deveni matur.
Exista trei mari tipuri de fructe:
        Fructele simple: pot fi uscate sau carnoase. Cele uscate pot fi dehiscente sau indehiscente. In categoria celor uscate putem incadra: achena (ghinda la stejar), cariopsa (graminee), samara (ulm), disamara (frasin), capsula (liliac), etc. In categoria celor carnoase se incadreaza: baca (tomate, avocado), drupa (pruna, piersica, cirese, masline).
        Fructele compuse: rezulta fie dintr-o floare cu mai multe pistile (zmeura, mure), fie din inflorescente (ananas).
        Multe dintre fructe sunt considerate nutritive pentru om. Ele se consuma in stare proaspata, uscate sau in preparate precum: compot, ceai, dulceturi, gemuri, marmelada, etc. Din fructe se obtin sucurile, fructele confiate, inghetata sau diversele sortimente de iaurturi, lichioruri sau prajituri. Maslinele sunt presate in vederea obtinerii uleiului de masline. Condimente precum vanilia, paprika, piperul sunt obtinute tot din fructele corespunzatoare.
        Majoritatea fructelor sunt bogate in fibre, apa si vitamina C. Consumul regulat al acestora reduce riscul de cancer, boli cardiovasculare, cataracta, boala Alzheimer si intarzie efectele imbatranirii celualare.
        Unele fructe cum ar fi de exemplu fructele de Opium sunt folosite pentru obtinerea codeinei si morfinei folosite in medicina.
        Incercand sa-si protejeje samanta, creaindu-i conditiile favorabile germinarii, fructele devin rasplata consumatorilor (animale, pasari, om) care asigura raspandirea semintelor continute in acestea.


Imagini Fructul


Samara la Acer palmatum

Caltha palustris. Fructe imature formate din flori cu un singur pistil. Fiecare fruct este considerat o achena.

Drupa la avocado si mango



Voteaza: Fructul


Punctaj:8.47
Voturi: 365
Vizite: 19096
                  


Comenteaza: Fructul

Nume:
*Email:
*Comentariu:

      Comentarii:

    User: iulian
    Data: 19-05-2009
    Comentariu: ceea ce rezulta dupa fecundarea si maturarea ovulului. La unele specii, la formarea fructului alaturi de ovar mai pot participa si alte parti ale florii: receptaculul, stilul si invelisurile florale. Transformarea ovarului in fruct este asociata cu modificari histologice in urma carora peretele ovarului devine peretele fructului, numit pericarp. Pericarpul este alcatuit din trei zone distincte: epicarpul (situat la exterior), mezocarpul (mult mai dezvoltat, situat in zona de mijloc) si endocarpul (situat la interior). Dupa consistenta, pericarpul poate fi carnos sau uscat. Fructele carnoase mai frecvente sunt drupa (pruna) si baca (tomate). Fructele uscate pot fi: achena (ghinda la stejar, jir), cariopsa (graminee), samara (ulm), disamara (frasin), pastaia (salcam), capsula (liliac). Dupa momentul in care se deschide pericarpul fructele pot fi: -dehiscente: atunci cand pericarpul se deschide la maturitate; -indehiscente: atunci cand pericarpul se deschide inainte de a deveni matur. Exista trei mari tipuri de fructe: Fructele simple: pot fi uscate sau carnoase. Cele uscate pot fi dehiscente sau indehiscente. In categoria celor uscate putem incadra: achena (ghinda la stejar), cariopsa (graminee), samara (ulm), disamara (frasin), capsula (liliac), etc. In categoria celor carnoase se incadreaza: baca (tomate, avocado), drupa (pruna, piersica, cirese, masline). Fructele compuse: rezulta fie dintr-o floare cu mai multe pistile (zmeura, mure), fie din inflorescente (ananas). Multe dintre fructe sunt considerate nutritive pentru om. Ele se consuma in stare proaspata, uscate sau in preparate precum: compot, ceai, dulceturi, gemuri, marmelada, etc. Din fructe se obtin sucurile, fructele confiate, inghetata sau diversele sortimente de iaurturi, lichioruri sau prajituri. Maslinele sunt presate in vederea obtinerii uleiului de masline. Condimente precum vanilia, paprika, piperul sunt obtinute tot din fructele corespunzatoare. Majoritatea fructelor sunt bogate in fibre, apa si vitamina C. Consumul regulat al acestora reduce riscul de cancer, boli cardiovasculare, cataracta, boala Alzheimer si intarzie efectele imbatranirii celualare. Unele fructe cum ar fi de exemplu fructele de Opium sunt folosite pentru obtinerea codeinei si morfinei folosite in medicina. Incercand sa-si protejeje samanta, creaindu-i conditiile favorabile germinarii, fructele devin rasplata consumatorilor (animale, pasari, om) care asigura raspandirea semintelor continute in acestea. -------------------------------------------------------------------------------- Imagini Fructul Samara la Acer palmatum Caltha palustris. Fructe imature formate din flori cu un singur pistil. Fiecare fruct este considerat o achena. Drupa la avocado si mango -------------------------------------------------------------------------------- Adauga la favorite || Trimite prietenilor pe Yahoo Messenger Voteaza: Fructul Punctaj:8 Voturi: 0 Vizite: 613 10987654321 Comenteaza: Fructul Nume: *Email: *Comentariu: Home | Plante A-Z | Glosar | Forum | Contact Copyright © 2008 ePlante.ro Toate drepturile rezervate Termeni si conditii

    User: mihai
    Data: 03-02-2010
    Comentariu: Referat ok shel mai bun din lume

    User: folea maria magdalena
    Data: 23-11-2012
    Comentariu: au foarte multe vitamine!

    User: andreea
    Data: 16-05-2013
    Comentariu: mamaaaa.... superrr...

    User: Asterisc
    Data: 04-09-2014
    Comentariu: Am despicat samanta de mango si am gustat din ea. Are un gust pregnant amar ca de chinina, iar dupa consumarea unei mici parti din ea, starea mea de sanatate s-a imbunatatit instantaneu, deodata tonicitatea organismului a crescut. A disparut oboseala.

    User: Anonymous
    Data: 21-11-2014
    Comentariu: Forte tare


Articole similare :


Nu exista articole similare!