Inmultirea lor se poate realiza in diverse moduri de la plantarea semintelor pana la butasire, divizare sau altoire." />
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Inmultirea cactusilor si suculentelor

Articole



Galerie Foto




Parteneri

Home » Inmultirea plantelor » Inmultirea cactusilor si suculentelor

Inmultirea cactusilor si suculentelor

Articol vizualizat de 19858 ori

        Cactusii si plantele suculente se inmultesc relativ usor iar noile plantute inradacineaza si cresc relativ usor, fara prea multe "pretentii".
        Inmultirea lor se poate realiza in diverse moduri de la plantarea semintelor pana la butasire, divizare sau altoire.
        Orice metoda alegeti pentru ca aceasta sa fie si reusita trebuie:
            - Sa va dezvoltati indemanarea prin antrenarea ochiului si mainii. De multe ori mintea va sti procedura dar parca mana nu va putea sa va ajute. "Repetitia este mama invataturii", iar cactusii si suculentele, fiind plante destul de tolerante, permit asta.
            - Sa intelegeti alcatuirea plantelor si felul cum cresc. Aceasta se poate invata experimentand alaturi de plante si lasandu-le sa ne arate fiecare ritmul de crestere si necesitatile ei. Daca deslusim secretele dezvoltarii lor vom sti sa apreciem ce metoda de inmultire este potrivita si mai ales care este momentul cel mai potrivit pentru inmultire.
            - Sa stiti ca fiecare planta, desi se poate inmulti prin mai multe metode, care este cea mai sigura pentru dobandirea succesului de a obtine noi plantute viabile si lipsite de boli sau diverse afectiuni ce s-ar putea datora procesului de inmultire si conditiilor de cultura.
        Divizarea: este aplicata in cazul multor suculente cu port de tufa cum sunt, de exemplu, bromeliaceele. Momentul cel mai indicat este inceputul perioadei vegetative. Pentru divizare aveti nevoie de: ziare, un recipient (stropitoare) cu apa calduta, unul sau mai multe ghivece curate (in functie de marimea tufei ce urmeaza a fi divizata), substrat de cultura proaspat, pietricele pentru drenaj, un cutit curat. Pregatiti totul, inarmati-va cu rabdare si incepeti:
            - Desfasurati ziarele, pe o suprafata plana;
            - Scoateti cu grija tufa-mama din ghiveci pentru a nu o rani (daca este necesar spargeti sau taiati ghiveciul vechi);
            - In functie de marimea ei hotarati in cate buchetele o veti imparti;
            - Indepartati cu atentie pamantul din jurul radacinilor si separati tufa, usor, cu degetele sau cu cutitul daca e nevoie, fara sa raniti planta. Fiecare buchetel trebuie sa aiba 2-3 frunzulite si cateva firisoare de radacina;
            - Indepartati prin taiere curata (fara franjurari) bucati de tulpini sau radacini ranite, frunzele rupte accidental pentru a elimina riscul putrezirii acestora;
            - Asezati fiecare tufa noua in centrul unui ghiveci nou in care ati pus pe fund un strat de pietris pentru un bun drenaj si apoi substrat proaspat;
             - Plantati atat de adanc cat era inainte de divizare (urmariri urma de pamant de pe tulpina)
            - Apasati foarte usor cu degetele pamantul, de jur imprejurul tufei si udati cu apa calduta
            - Asezati ghivecele intr-un loc ferit de curentii de aer, in atmosfera calda si fara soare direct.         Butasirea: multe suculente si cactusi se inmultesc usor prin inradacinarea unor fragmente de tulpina sau prin frunze. Uneori, pe tulpini, unele frunzulite dezvolta radacinute de forma unor firisoare mici, albe; acestea, prelevate si cultivate separat genereaza o noua planta. Aceasta metoda este relativ usoara, nepretentioasa si dedicata incepatorilor. Daca frunza este detasata fara radacinute, se poate planta in substrat adecvat dar nu se uda pana la aparitia radacinilor. In tot acest timp solul se pastreaza uscat, dupa inradacinare se uda moderat si ghiveciul se aseaza in lumina intensa dar filtrata. Dupa ce noua plantuta incepe sa se dezvolte si are deja cativa centimetri si 5-6 frunzulite este destul de puternica sa suporte soarele direct si fertilizarea care se va face la inceput prin diluarea la jumatate fata de doza recomandata.
        Semanarea: desi este o metoda laborioasa, sortita de cele mai multe ori esecului pentru gradinarii incepatori, merita sa incercati sa o abordati deoarece asa putei obtine hibrizi care combina caracterele ambilor parinti. La sfarsit, surpriza poate fi maxima.
Suculentele cresc in general usor din samanta, dificila si de durata fiind de fapt perioada in care semintele germineaza. Plantati semintele in substrat usor, bine drenat, la distanta de 1-2 cm unele de altele (daca aveti ghivece de dimensiuni mari sau jardiniere) sau individual (daca ghivecele sunt mici). Udati moderat astfel incat sa nu se deshidrateze sau usuce semintele dar nici nu exagerati deoarece riscul putrezirii este destul de ridicat, mai ales intr-o atmosfera cu umiditate crescuta. Daca nu reusiti, nu va descurajati si mai incercati. Secretul consta in conditiile privind expunerea, udarea, temperatura iar daca aveti rabdarea necesara, satisfactia va fi pe masura.
        Altoirea: este folosita pentru imbunatatirea aspectului unei plante batrane care este golita de frunze, are parti inlaturate din cauza unor boli si e inestetica sau pentru producerea unor efecte (aspect de arbori miniaturali) care nu s-ar putea obtine cu ajutorul unei singure plante. Principiile metodei sunt relativ simple dar necesita un ochi vigilent, o mana indemanatica si multa practica. Riscul aparitiei esecului se dimineaza mult daca reusim sa lucram rapid si cat mai curat, adica sa mentinem instrumentele, mainile si partile taiate ale plantei cat mai curate posibil (aseptice). Altoirea se realizeaza numai in cazul plantelor compatibile si cum numai ele cunosc acest secret al compatibilitatii lor, de multe ori dam gres.
        Pentru inceput, putem incerca sa altoim o planta cu un altoi provenit de la o alta care apartine exact aceleiasi specii (de exemplu putem "repara" un cactus cu varful topit sau zbarcit sau putem creste numarul de ramificatii la o crasulacee batrana si inestetica. Partile care urmeaza sa fie alipite (ale portaltoiului si altoiului) se taie curat si perfect drept, ca alipirea sa fie cat mai etansa. Se fixeaza usor cu un elastic altoiul pe portaltoi si tot ansamblul se aseaza in lumina intensa dar filtrata. Perioada propice este cea de plin sezon vegetativ, cand plantele sunt destul de puternice iar tesuturile se regenereaza rapid.


Imagini Inmultirea cactusilor si suculentelor


Butasi de diverse suculente inradacinati direct in substrat

Cactusi obtinuti prin altoire

Experimentati altoirea pentru infrumusetarea cactusului preferat



Voteaza: Inmultirea cactusilor si suculentelor


Punctaj:8.63
Voturi: 44
Vizite: 19858
                  


Comenteaza: Inmultirea cactusilor si suculentelor

Nume:
*Email:
*Comentariu:

      Comentarii:

    User: andreea
    Data: 17-11-2008
    Comentariu: ce super sunt .imi plac plantele.

    User: catargiu ioan danut
    Data: 26-05-2009
    Comentariu: interesant si usor de inteles,fara termeni complicati,usor de aplicat in practica.e oke

    User: Ninetta Bradiceanu
    Data: 19-11-2009
    Comentariu: am un cactus care in aceasta vara a inflorit ,iar acum are multi bulbi....crescuti pe el il pot imulti taind acesti bulbi si replantandui,sau nu trebuie sa-i ating?

    User: Paul
    Data: 24-01-2010
    Comentariu: Mi-a placut ! Usor de inteles, concis si divers. Bravo!

    User: Paul
    Data: 24-01-2010
    Comentariu: Salut! Mi-a placut sa citesc acest...text. Mesajul a fost placut de citit, usor de inteles, concis si divers. Bravoooo

    User: pana cristina
    Data: 16-04-2010
    Comentariu: as dori sa aflu cat mai multe despre cactusi si plante suculente,si anumerhipsalidopsis sinonim cu hotiora gaertneri, mammillaria,echinocereus, schlumbergera truncata zis si craciunelul.

    User: Alfred Ludvig
    Data: 24-05-2010
    Comentariu: Foarte bine explicat si usor de inteles.

    User: Marius
    Data: 31-07-2012
    Comentariu: Un articol foarte interesant . M-ar interesa sa stiu cum iti dai seama daca altoiul s-a prins si dupa cite zile esti sigur ca ti-a reusit " operatia " Va salut pe toti iubitorii de cactusi

    User: catalinar
    Data: 22-09-2012
    Comentariu: Am achizitionat seminte de diversi cactusi , aminteles ca trebuie insamantati in pamant amestecat cu nisip , ca nu trebuie acoperita samanta cu pamant insa nu stiu in ce luna a anului ....Ma poate ajuta cineva??? Multumesc


Articole similare :

Inmultirea orhideelor
        Ca sa putem intelege si practica inmultirea orhideelor din colectia noastra, trebuie intai de toate sa ne familiarizam cu cativa termeni ce privesc alcatirea lor:
Metode folosite pentru inmultirea plantelor
        In primul rand se stie ca cel mai indicat sezon, propice imultirii plantelor este primavara. Acum plantele "se trezesc la viata" intrand intr-o noua perioada de vegetatie. Putem profita de exemplu de oeratiunea de transplantare a lor pentru a le si inmulti. In lumina mai puternica a soarelui si la temperaturi mai ridicate butasii de tulpini si frunze, fragmentele de diverse organe vor prinde radacinute intr-un timp mai scurt iar semintele plantate vor rasari mult mai repede.