Articole
- Necesitatile si ingrijirea plantelor
- Inmultirea plantelor
- Sanatatea plantelor
- Plantele in decor
- Plantele in alimentatie
- Plantele in aromoterapie
- Plantele in sanatate si cosmetica
Galerie Foto
- Plante de apartament
- Plante de gradina
- Plante de camp
- Plante din zone impadurite
- Plante medicinale
- Plante exotice
- Plante suculente si cactusi
- Plante carnivore
- Plante aromatice
- Plante din zona apelor stagnante sau curgatoare
- Plante din regiunea alpina
- Plante toxice
- Bonsai
- Orhidee
Parteneri
Home »
Inmultirea plantelor »
Inmultirea orhideelor
Inmultirea orhideelor
Articol vizualizat de 85777 ori
Radacini aeriene: sunt radacinile orhideelor care se dezvolta la suprafata substratului;
Bulb posterior: este un pseudobulb vechi cel ma des lipsit de frunze care poate fi stimulat sa regenereze;
Bractee: frunze modificate, deseori foarte colorate care cresc in jurul florilor;
Clone: plante noi rezultate in urma inmultirii vegetative (butasire si divizare) si nu prin seminte;
Epifita: plante, neparazita care se fixeaza cu ajutorul radacinilor de tulpinile altei plante;
Labelum: petala modificata, care, adesea pe langa forma sa ce difera de a celorlalte petale, are si alta culoare si diverse ornamente (puncte, dungi, pete, etc);
Meristeme: tesuturile plantei, care asigura cresterea;
Pseudobulb: un bulbil aflat in crestere care retine apa si substantele nutritive;
Rizomi: parti orizontale de radacina, modificate;
Terestre: care cresc direct pe sol;
Spre deosebire de alte plante de interior care se pot inmulti usor prin seminte, metoda este destul de dificila in cazul orhideelor deoarece semintele lor sunt foarte mici si fragile. Ele nu au deloc rezerve de hrana iar micile plantute pe care le genereaza sunt foarte sensibile la boli.
Pentru a obtine rezultate pozitive semintele se pun la germinat in recipiente se sticla, inchise ermetic si aseptice, in solutii nutritive speciale si la temperaturi bine stabilite. Pe langa acestea, semintele sunt si greu de strans acasa avand in vedere faptul ca exista unele orhidee care infloresc 4-5 ani la rand si abia apoi produc seminte.
Datorita acestor aspecte, de multe ori amatorilor le ramane de abordat doar divizarea, ca metoda de inmultire a orhideelor preferate.
Divizarea orhideelor se realizeaza, in speta ca o divizare obisnuita, numai ca necesita mult mai multa consideratie, delicatete si mult mai multa atentie trebuie acordata noilor plantute, foarte sensibile si firave. Aceasta deoarece orhideele sunt plante carora nu le place sa fie deranjate, fapt pentru care si transplantarea lor este indicata la 2-3 ani, doar atunci cand, practic, nu mai incap in ghiveci.
In intreaga lume, pentru inmultirea orhideelor la scara mare si obtinerea hibrizilor, se aplica diverse metode, extrem de precise cum ar fi cultura tesuturilor meristematice care sunt raspunzatoare de crestere, pe medii speciale.
Exista o adevarata industrie de obtinere a orhideelor si hibrizilor pentru flori, prin metode laborioase, din seminte tratate si crescute in anumite conditii.
Imagini Inmultirea orhideelor
![]() Inmultirea vegetativa a orhideelor. Pentru reusita se folosesc medii de cultura speciale | ![]() Puieti de orhidee | Prin metode laborioase de obtin hibrizi de-a dreptul fascinanti |
Voteaza: Inmultirea orhideelor
Punctaj:8.79 Voturi: 316 Vizite: 85777 |
Comenteaza: Inmultirea orhideelor
Comentarii:
User: catalina
Data: 02-02-2009
Comentariu: sunt foarte frumoase toste
User: mihai
Data: 03-02-2009
Comentariu: se poat e mai detaliat pe viitor
User:
Data: 16-04-2009
Comentariu: imi plac foarte mult le ador
User: nana
Data: 24-08-2009
Comentariu: am doi puieti obtinuti de pe tija florala de la o faleno. i-am plantat in vas separat cand radacinile aveau peste 5 cm lungime.totul a durat un an.acum sunt sigura ca s-au prins, au 2 frunze noi.
User: zurzinel
Data: 25-08-2009
Comentariu: am o orhidee de 1 an si acum 2 luni i-a crescut un lastar pe o tija care a avut flori Lastarul are o radacina (cred eu )care creste Ce sa fac ? Lastarul este cam la 15 centimetri mai sus de giveci Ce ma sfatuiti sa fac?
User: lorena
Data: 17-09-2009
Comentariu: putea sa fie si mai detaliat...:D
User: aura
Data: 24-03-2010
Comentariu: mai multe detalii va rog. am acasa cateva orhidee pa care as dori foarte mult sa le inmultesc. seminte nu am vazut sa aiba iar prin divizare nu prea inteleg cum atata timp cat am doar o singura tija. astept detalii. multumesc!
User: nagykatalin
Data: 08-03-2010
Comentariu: binsaiul cum se inmulteste
User: cristi
Data: 16-03-2010
Comentariu: imi doresc demult aceasta floase,dar mie frica sa nu-mi moara ,nu am spatiu adecvat ei
User: dianyzzia
Data: 22-04-2010
Comentariu: BUna ziua, tocmai mi-am luat o orhidee la ghiveci, cu doua tije care la randul lor au ramificatii, tijele au cateva flori si foarte multi bobocei. Va rog detaliati procedura de inmultire a acestei plante, in cazul in care nu exista seminte. Multumesc
User: petre.stefaneswcu
Data: 22-05-2010
Comentariu: va rog lamuriti-ma : ce contine solutia laptoasa din prima imagine si din care segment al plantei este recoltat butasul .cum se procedeaza?
User: Maria
Data: 29-10-2010
Comentariu: Am o orhhidee cambria si i-a crescut un lastar din planta mama dar din pamint,nu stiu ce sa fac.As vrea sa stiu daca o pot inmulti si cum.Dati-mi va rog un sfat profesionist.Va multumesc.
User: Maria
Data: 29-10-2010
Comentariu: Am o orhidee cambria si i-a crescut un lastar din planta mama dar din pamint si nu stiu ce sa fac pentru ca as vrea sa o inmultesc.dati-mi un sfat profesionist cum sa procedez, daca se poate sa le despart si cum. Va multumesc.
User: Liana Baltescu
Data: 03-11-2010
Comentariu: Despre orhidee...
User: Liana
Data: 03-11-2010
Comentariu: Util
User: puica daniela
Data: 30-11-2010
Comentariu: imi plac si mie ffff mult orhideele de aceea vreau sa stiu mai multe despre inmultirea lor. va rog sa detaliati mai mult acest subiect(cum as putea realiza acest lucru acasa tinand cont ca am vreo 7 plante). Va multumesc
User: Veaceslav
Data: 27-01-2011
Comentariu: Salut,am si eu o orhidee mia daruito nu avea floare dar peste vreo jumatate de an a inflorit , imi place tare dar vreau sa cunosc mai detaiat procesul de inmultire va rog fumos care stie scrietimi .
User: Marinciu Maria
Data: 23-03-2011
Comentariu: sunt foarte frumoase.pacat ca se pot inmulti mai greu.
User: rodica
Data: 25-05-2011
Comentariu: asa vrea mai multe detalii despre orhidee si cum se imultesc
User: rodica
Data: 25-05-2011
Comentariu: as dori sa stiu cum se imulteste orhideea si ce trebuie sa fac pentrua o creste vreau raspuns imediat
User: cornelia
Data: 06-06-2011
Comentariu: ador aceste plante felicitari celor care se ocupa de ele mi-as dori si eu sa le cresc din rasaduri ca am o sera
User: LOREDANA
Data: 13-06-2011
Comentariu: ma poate ajuta cineva sa-mi spuna ce sa fac cu orhideea mea care a facut 7 pui pe crengute . a inflorit fiecare pui si acum se dezvolta ,ii cresc radacini . ma ingrijoreaza ptr ca nu stiu ce vor face mai incolo crengutele cu noile plante . ce trebuie sa fac ?
User: iuliana
Data: 15-06-2011
Comentariu: am inmultit un phalenopsis prin scurtarea tijei din 5 in 5cm lasand nodul iar in capete unde am facut taietura i-am pus hormoni de crestere.(8esticuluta.aceasta metoda este bunacand orhideea este prea batrana.ma_interesa sa stiu cum se pot obtine din tesuturi
User: mariana
Data: 10-12-2011
Comentariu: asi vrea sa stiu totul despre orhideii
User: negut
Data: 06-04-2012
Comentariu: cum se inmultesc orhideele din ghiveciul care il ai acasa.
User: hercut mariana
Data: 15-05-2012
Comentariu: foarte mult imi plac orhideele.dar sunt foarte sensibile
User: nagy anica
Data: 02-08-2012
Comentariu: omentariu: am o orhidee de 1 an si acum 2 luni i-a crescut un lastar pe o tija care a avut flori Lastarul are o radacina (cred eu )care creste Ce sa fac ? Lastarul este cam la 15 centimetri mai sus de giveci Ce ma sfatuiti sa fac? pot sa-i rup si sa-i pun intrun alt ghiveci? va multumesc.
User: nagy anica
Data: 02-08-2012
Comentariu: omentariu: am o orhidee de 1 an si acum 2 luni i-a crescut un lastar pe o tija care a avut flori Lastarul are o radacina (cred eu )care creste Ce sa fac ? Lastarul este cam la 15 centimetri mai sus de giveci Ce ma sfatuiti sa fac? pot sa-i rup si sa-i pun intrun alt ghiveci? va multumesc.
User: elisabeta
Data: 03-01-2013
Comentariu: BUNA ZIUA Sa rupt frunza verde din mijloc(cea mai tanara) de la orhidee a mae si pe rand sau ingalbenit toate frunzele , dupa aceea sau scuturat si florile dar pe lateral unde a avut frunzele i-au esit ca doi pui sepasati unul in stanga si unul in dreapta ,cineva ma invatat sa tai tijele de la floare si le-am taiat, nustiu daca am facut bine .dar puii depe lateralau acum 3 frunze verzi . Ce sa fac sa le despart in givece separate?ma poate ajuta cineva?
User: alexa
Data: 26-03-2013
Comentariu: va rog frumos imi ziceti cum se inmultesc aceste flori superbe??? am una galbena pe care o ador si as vrea sa o inmultesc.va rog raspundetimi cine stie. multumesc......
User: Lesea
Data: 20-04-2013
Comentariu: buna ziua, la una din orhideele mele, exact de la radacina a inceput sa creasca un pui, care are deja 2 frunzulite de cam 2-3 cm, cum ar fi corect sa il separ de planta matura? va multumesc
User: maria
Data: 08-08-2013
Comentariu: sint incintata de aceasta lanta, deacea rog mai detailat sa se explice fiecare mod in parte
User: Katalin
Data: 28-08-2013
Comentariu: Exista sere sau locuri in Romania de unde poti sa cumperi puieti de orhidee?
User: badragan relu.
Data: 09-07-2015
Comentariu: sunt niste flori extra ordinare sunt tare mindru de ele.
User: machedon ciprian
Data: 11-03-2015
Comentariu: as vrea sa stiu cum se inmulteste orhideele?
User: vitalia
Data: 01-07-2015
Comentariu: spunetimi va rog cum se inmultesc orhideile prin seminte si cum se planteaza ele am primit citeva seminte din stainatate si as vrea sa le plantez
User: Cris
Data: 04-11-2015
Comentariu: Buna ziua, va rog frumos Spune-ți mi ce soluție este in prima imagine, si cum s-a efectuat înmulțirea la orhidee?
Articole similare :
Ingrijirea orhideelor de interior
Familia orhideelor cuprinde circa 20000 de specii si sute de hibrizi ale acestora. In natura ele cresc pe sol (terestre) si pe coaja copacilor sau pe stanci (epifite).
Ideea de a cultiva orhidee ca plante de interior provine din regiunile tropicale si subtropicale unde conditiile privind circulatia aerului, temperaturile si umiditatea difera mult de climatul din Romania.

Familia orhideelor cuprinde circa 20000 de specii si sute de hibrizi ale acestora. In natura ele cresc pe sol (terestre) si pe coaja copacilor sau pe stanci (epifite).
Ideea de a cultiva orhidee ca plante de interior provine din regiunile tropicale si subtropicale unde conditiile privind circulatia aerului, temperaturile si umiditatea difera mult de climatul din Romania.

Inmultirea cactusilor si suculentelor
Cactusii si plantele suculente se inmultesc relativ usor iar noile plantute inradacineaza si cresc relativ usor, fara prea multe "pretentii".
Inmultirea lor se poate realiza in diverse moduri de la plantarea semintelor pana la butasire, divizare sau altoire.

Cactusii si plantele suculente se inmultesc relativ usor iar noile plantute inradacineaza si cresc relativ usor, fara prea multe "pretentii".
Inmultirea lor se poate realiza in diverse moduri de la plantarea semintelor pana la butasire, divizare sau altoire.

Metode folosite pentru inmultirea plantelor
In primul rand se stie ca cel mai indicat sezon, propice imultirii plantelor este primavara. Acum plantele "se trezesc la viata" intrand intr-o noua perioada de vegetatie. Putem profita de exemplu de oeratiunea de transplantare a lor pentru a le si inmulti. In lumina mai puternica a soarelui si la temperaturi mai ridicate butasii de tulpini si frunze, fragmentele de diverse organe vor prinde radacinute intr-un timp mai scurt iar semintele plantate vor rasari mult mai repede.

In primul rand se stie ca cel mai indicat sezon, propice imultirii plantelor este primavara. Acum plantele "se trezesc la viata" intrand intr-o noua perioada de vegetatie. Putem profita de exemplu de oeratiunea de transplantare a lor pentru a le si inmulti. In lumina mai puternica a soarelui si la temperaturi mai ridicate butasii de tulpini si frunze, fragmentele de diverse organe vor prinde radacinute intr-un timp mai scurt iar semintele plantate vor rasari mult mai repede.
