Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Istoria reproducerii plantelor

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Inmultirea plantelor » Istoria reproducerii plantelor

Istoria reproducerii plantelor

Articol vizualizat de 14415 ori

        Plantele primitive se reproduceau in acord cu adaptarea lor la mediul de viata acvatic, prin producerea si raspandirea sporilor. In plus, organismele vegetale si unele organisme animale acvatice se inmulteau prin simpla diviziune a lor si crearea altor organisme "clona", care erau purtate de apa si se dezvoltau in alte zone, asigurandu-le raspandirea in mediu.
        Odata ce au cucerit uscatul, plantele au cautat solutii pentru protejarea urmasilor in dezvoltare, de factorii necorespunzatori de mediu si in primul rand de uscaciune, problema care nu aparuse pana atunci. In decursul adaptarilor si transformarilor succesive, protectia noilor indivizi s-a putut realiza prin aparitia semintei. Primele organisme vegetale producatoare de seminte au fost coniferele. Floarea nu aparuse in lumea plantelor, la acel moment. Cea mai veche fosila a unei plante cu flori este Archaefructus liaoningensis care dateaza de acum 125 de milioane de ani. Desi nu exista dovezi concludente ale momentului apatiei florii in lumea plantelor, se presupune ca unele gimnosperme, mai ales ferigile producatoare de seminte reprezinta stramosii plantelor cu flori. Descoperirea fosilelor unor angiosperme vechi precum Archaefructus, amintita anterior, precum si a fosilelor gimnospermelor dovedesc o posibila evolutie gradata a angiospermelor din gimnosperme. Studii ale AND-ului efectuate de diversi cercetatori arata ca Amborella trichopoda gasita in insula Noua Caledonie din Pacific se inrudeste cu angiospermele si, in plus, morfologia florii sale prezinta caracteristici rudimentare. Presupunerea generala a savantilor a fost ca inca de la inceputuri functia principala a florii a fost aceea de a implica diverse insecte, animale si pasari mici, in procesul reproducerii. Se presupune ca initial raspandirea polenului se facea prin intermediul factorilor de mediu (vant, apa) cum se realizeaza si astazi la florile unor specii de plante (anemofile, acvatice). In unele zone, mai precis in insule, intre insecte, animale si plante, legaturile s-au accentuat pas cu pas permitandu-le acestora diverse specializari cu interes comun. Astfel florile au devenit, in timp, colorate, pentru a atrage insecte, animale si pasari mici, ce le percepeau culorile. Si-au dezvoltat parfumul care uneori imita un miros cunoscut si placut de specia polenizatoare. Forma lor s-a transformat din ce in ce mai mult pentru facilitarea polenizarii si fertilizarii. In plus, fructul format din floare, inchide semintele si le protejeaza. El devine carnos, suculent, gustos si parfumat si contine multe substante nutritive. Prin urmare, fructul folosit ca hrana de animale si pasari devine o modalitate sigura de raspandire a semintelor.
        Studiul unor fosile conservate pana in cele mai mici detalii, arata similitudinile frunzelor plantelor stravechi cu florile. Se considera, astfel, ca la origini, floarea este de fapt o frunza care a suferit diverse adaptari si s-a transformat substantial de-a lungul timpului.
        Fiind la inceput formate dintr-un numar mare de elemente florale si ingeneral bisexuate, florile au devenit cu timpul, unisexuate, iar elementele s-au reorganizat, ovarul a devenit superior sau inferior, design-ul florii devine mai complex, etc.
        Ca si animalele, si plantele au suportat vicisitudinile timpurilor, au supravietuit si , mai mult, s-au adaptat continuu. Au format florile, le-au transformat in "unelte" functionabile si fermecatoare ce au castigat pe langa utilitatea lor si afectiunea oamenilor.


Imagini Istoria reproducerii plantelor


Mediul acvatic a fost teritoriul unde a inceput viata

Unele specii au ramas in mediul acvatic dezvoltandu-se insa la fel ca si speciille producatoare de flori de pe uscat

Desi s-au adaptat in privinta reproducerii, oamenii intervin in acest proces pentru a creste sansele de reusita

Din mari si oceane plantele au cucerit treptat uscatulVoteaza: Istoria reproducerii plantelor


Punctaj:9.78
Voturi: 75
Vizite: 14415
                  


Comenteaza: Istoria reproducerii plantelor

Nume:
*Email:
*Comentariu:

      Comentarii:

    User: Raluca
    Data: 27-03-2012
    Comentariu: yo habar n-am!!!!

    User: luigi71
    Data: 17-08-2012
    Comentariu: buna ziua,cum se reproduce ,,telegraful'??!!


Articole similare :

Ghid sezonier al ingrijirii plantelor
        De la plantarea semintelor pana la iesirea primelor plantute care vor inflori si fructifica, in fiecare sezon exista diverse cerinte inscrise in calendarul lunar al plantelor.
Transplantarea plantelor de interior
        Unele plante necesita anual o transplantare, altele trebuie transplantate odata la 2-3 ani, in functie de ritmul de dezvoltare.
Iata cateva semne ale plantelor care ne duc cu gandul la transplantare.
Bolile plantelor
        Mult mai de temut decat atacul diversilor daunatori, sunt diversele boli sau maladii ale plantelor transmise prin intermediul ciupercilor microscopice ( bolile criptogamice), bacteriilor (bacteriozele) sau virusilor (virozele).
Daunatorii plantelor de interior
        Cultivate in ghivece, in conditii nu intotdeauna bine adaptate nevoilor lor, plantele de interior au o rezistenta scazuta comparativ cu cele cultivate direct in pamant, in gradina, in aer liber. Caldura permanenta din apartament , umiditatea permanenta a substratului, devin conditii favorabile aparitiei si inmultirii diversilor paraziti ai plantelor (acarieni, aleurode, afide, cosenile, nematode, etc).
Afectiuni ale plantelor datorate unei culturi si ingrijiri neadecvate
        Exista o serie de afectiuni ale plantelor care nu sunt consecinta atacului diversilor patogeni ci apar datorita unor conditii inadecvate de cultura si operatiunilor defectuoase privind: udarea, expozitia, curentii puternici de aer, expunerea la schimbari bruste de temperatura, poluarea, etc. Daca unul sau mai multi dintre acesti factori se perturba, planta este afectata, aceasta manifestand diverse simptome care se accentueaza in timp.