Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Polenizarea

Articole



Galerie Foto




Parteneri

Home » Inmultirea plantelor » Polenizarea

Polenizarea

Articol vizualizat de 29024 ori

        Polenizarea reprezinta procesul prin care graunciorul de polen ajunge din antera pe stigmat unde germineaza formand tubul polinic. Polenizarea este urmata de dubla fecundatie la angiosperme. 96% dintre angiosperme sunt hermafrodite (au si organe femele si mascule pe acelasi individ sau chiar pe aceeasi floare), astfel ca o planta poate fi polenizata cu propriul sau polen (autopolenizare) sau cu polenul altei plante (polenizare incrucisata).
        Semintele rezultate in urma autopolenizarii sunt insa inferioare in ceea ce priveste cresterea, supravietuirea si capacitatea de germinare, comparativ cu semintele rezultate in urma polenizarii incrucisate. Prin urmare majoritatea speciilor au suferit o selectie naturala favorizand polenizarea incrucisata. Printre adaptarile angiospermelor care previn si impiedica autofertilizarea sunt incluse incompatibilitatea gametilor (bazata pe recunoasterea genetica si blocarea autopolenizarii) si aparitia plantelor dioice la care indivizii poseda un singur tip de organ reproducator. In cazul florilor hermafrodite autopolenizarea si autofertilizarea sunt impiedicate printr-o separare spatiala si temporala a dezvoltarii anterelor si stigmatelor. Exista foarte multe specii de plante cu flori hermafrodite la care apar atat aceasta diferenta a timpilor de dezvoltare a organelor reproducatoare cat si incompatibilitatea gametilor de sex opus bazata pe recunoasterea genetica.
        Cu toate acestea, fenomenul autopolenizarii urmat de autofertilizare si producerea semintelor devine avantajos in situatiile in care polenizarea incrucisata este dificil sau imposibil de realizat (zone unde agentii de polenizare apar extrem de rar sau chiar deloc, cum sunt multe zone din desert).
        Din pacate, plantele care se autopolenizeaza au o "mostenire genetica" destul de redusa, iar dupa cateva generatii dezvolta adesea mutatii care le ameninta viata sau chiar supravietuirea. Adesea aceste plante dispar inainte de a evolua in alte specii cu noi adaptari. Polenizarea plantelor se poate realiza prin: vant, apa, insecte si pasari.
        Polenizarea prin intermediul vantului: in acest caz, grauncioarele de polen mici si usoare, asemanatoare particulelor de praf se raspandesc prin intermediul miscarilor aerului. Majoritatea plantelor ierboase, arbori precum stejarul, fagul, frasinul, bradul,unele cereale precum porumbul, recurg la aceasta modalitate. Plantele care sunt polenizate cu ajutorul vantului trebuie sa produca cantitati mari de polen spre a se asigura ca intre miliardele de grauncioare de polen sa existe cateva care sa ajunga exact pe stigmatul florii corespunzatoare. Unele plante polenizate prin vant poseda mici saculeti de aer care faciliteaza rasandirea lor in aer.
        Polenizarea prin intermediul apei: este o metoda putin raspandita insa indispensabila in cazul plantelor acvatice. Aceste plante produc grauncioare de polen lungi care se scufunda usor in apa marii pana cand se agata de stigmatul unei flori.
        Polenizarea prin intermediul insectelor si pasarilor: cel mai sigur agent de polenizare este reprezentat de insecte si pasari. Acestea realizeaza, cu precadere, o polenizare incrucisata care a sporit atat arealul plantelor cu flori cat si diversitatea acestora. Desi angiospermele au aparut dupa diversificarea multor genuri de insecte si pasari, acestea au favorizat la randul lor adaptarile si transformarile acestor agenti, sporind numarul lor. Unele grupuri noi precum albinele si fluturii au aparut dupa momentul genezei angiospermelor, membrii acestor doua grupuri specializandu-si armatura bucala si comportamentul, pentru polenizare. Exista cazuri in care o planta este strict dependenta de o anumita specie de insecte pentru a-si realiza polenizarea iar insectele sunt dependente de planta procurandu-si hrana din florile acesteia. In aceste cazuri femele isi depun ouale in flori iar larvele se hranesc cu fructele plantei pentru a ajunge la maturitate. Insectele femele se asigura ca fructele se vor dezvolta adunand polenul altor plante si transportandu-l pe stigmatele florilor unde si-au depus ouale.
        Adaptarile unor specii de plante sunt de-a dreptul uluitoare. Florile acestora imita culorile si chiar formele masculilor sau femelelor unor specii de insecte sau au un parfum asemanator feromonilor produsi de insecte femele.
        La unele plante spre a facilita polenizarea intai anterele imprastie polenul in jur apoi dupa ce tot polenul a fost raspandit, anterele se strang, stigmatul se intinde si astfel el va ajunge primul in contact cu insecta, nu antera. Florile plantelor polenizate de insecte au in general culori vii si parfum puternic. Daca florile sunt mici ele se grupeaza in inflorescente sau sunt inconjurate de bractee colorate pentru a starni interesul insectelor. Polenul acestor flori este in general mai mare decat al florilor polenizate prin vant si adesea au o suprafata lipicioasa pentru a adera mai usor la corpul insectelor.
        In regiunile tropicale este raspandita si polenizarea prin intermediul pasarilor colibri si a altor pasari consumatoare de miere. Acestea utilizeaza pliscul si limba pentru a suge mierea din flori.


Imagini Polenizarea


Antere cu polen la floarea de crin

Imagine electronica a anterelor producatoare de polen

Pasarile colibri realizeaza polenizarea unor specii de angiosperme

Cea mai eficienta metoda de polenizare este cea prin intermediul insectelor



Voteaza: Polenizarea


Punctaj:7.6
Voturi: 809
Vizite: 29024
                  


Comenteaza: Polenizarea

Nume:
*Email:
*Comentariu:

      Comentarii:

    User: nicoleta
    Data: 11-03-2009
    Comentariu: super

    User: Chivuta Trif
    Data: 07-01-2010
    Comentariu: imi plaefoarte multa sa invat despre polenizare mai ales mierea e delicioasaaaaaaaaaaaa

    User: valeria
    Data: 20-01-2010
    Comentariu: da ar trebui sa fie sris si importanta polenizarii artificiale despre om dar in rest totu e supe!!:P:P

    User: andreea
    Data: 27-01-2010
    Comentariu: macar sa fi fost mai pe scurt dar e OK.....

    User: nastea
    Data: 21-02-2010
    Comentariu: fara polenizare nu ar fi existat nulte lucruri inporpentru noi.............transferul polenului din anterele staminei pe sigmatul pistilului se numeste polenizare.

    User: roxana
    Data: 27-04-2010
    Comentariu: imi place polenizarea dar daca ar scrie si cand se aplica polenizarea artificiala ar fi super tare pa.va pup:x

    User: andrada
    Data: 03-12-2010
    Comentariu: foarte dragut

    User: Liudutza
    Data: 01-02-2011
    Comentariu: polenizarea e suuuuuuuuuuuppppppppppppppeeeeeeeeeeeeeeeerrrrrrrrrrrrrrrrrrr

    User: Eugen
    Data: 19-01-2012
    Comentariu: Buna ziua, cum pot ajuta, dpdv al polenizarii, lamaiul meu, care exact acum infloreste. Nu sunt insecte si nu am decat unul. Multumesc.

    User: mihaela
    Data: 23-01-2012
    Comentariu: este tot numai nu ce trebue

    User: nikoly
    Data: 23-01-2012
    Comentariu: SoOper!

    User: maxim
    Data: 31-01-2012
    Comentariu: va multumesk pentru acest referat am luat nota zece

    User: Ady
    Data: 01-02-2012
    Comentariu: Ms ma ajutat

    User: Mary
    Data: 05-02-2012
    Comentariu: Valeria sunt de akord ku tine`:(

    User: 54656666
    Data: 06-02-2012
    Comentariu: super polenizare darcum se face polenizarea

    User: Balan andrei s. Carbuna r.Ialo
    Data: 06-02-2012
    Comentariu: este super.Mia placut foarte mult

    User: Smile
    Data: 07-02-2012
    Comentariu: e bun,dar nu ceea ce imi trebuie am nevoie de IMPORTANTA POLENIZARII

    User: nikoleta\
    Data: 09-02-2012
    Comentariu: multumesk moolt pentru acest referat, ma ajutat.:) :)

    User: lerka
    Data: 26-02-2012
    Comentariu: mda este foarte inportanta polenizarea pentru plante dr este si foarte inportanta sii pentru natura cu ajutorul acestei functii noi putam sa realizam ca natura munceste din plin pentru a ne oferi o frumusetze foarte rara

    User: martina
    Data: 21-04-2012
    Comentariu: e un site bun pt copiiii de 11 ani

    User: Doina
    Data: 12-07-2012
    Comentariu: E bun dar ar fi bine dar ar mai pune si autopolenizarea,ca nu o pot gasi.

    User: Vlad
    Data: 16-12-2012
    Comentariu: Puteti sa-mi dati de exemple de plante cu polenizare,insecte si vant?

    User: lauritza
    Data: 06-02-2013
    Comentariu: mda ...intersant ainformati ema ajutata mult ...mersi

    User: cristina
    Data: 10-02-2013
    Comentariu: cam plictisitor

    User: Cristina
    Data: 29-05-2013
    Comentariu: Cand se face polenizarea artificiala la porumb? Cine stie sa-mi spuna si mie , am nevoie la tema

    User: isabela
    Data: 13-04-2014
    Comentariu: cred ca polenizarea e foarte importanta in viata plantelor pentru a se inmulti dar si in viata noastra fiindca noi respiram oxigenul dat de plante


Articole similare :


Nu exista articole similare!