Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Necesitatile si ingrijirea plantelor

Articole



Galerie Foto




Parteneri


Necesitatile si ingrijirea plantelor

       Odata ce v-ati decis sa va infrumusetati caminul cu plante naturale trebuie inca de la inceput sa le dedicati o parte din timpul dumneavoastra. Trebuie sa incercati sa oferiti micului dumneavoastra prieten conditii cat mai apropiate mediului natural din care provine si cu care este obisnuit. De aceea trebuie sa tineti cont de recipientele folosite , de substratul cerut de planta dumneavoastra , de uneltele folosite, precum si de modul in care acesteia ii place sa fie cultivata (suspendata, agatata de spaliere sau cercuri, in minisere, langa surse de apa, etc).Amplasarea, udarea, curatarea, temperatura sunt doar unii dintre factorii care trebuie respectati cu strictete. Plantele de apartament dispun de spatii limitate din care isi procura hrana. Din acest motiv se impune in primul rand utilizarea la plantare si transplantare a unui substrat suficient de bogat in elemente nutritive si in al doilea rand fertilizarea, periodica, pe parcursul cresterii ei. Daca, in anumite perioade, in ciuda faptului ca dumnevoastra aveti grija de planta, constatati ca se vestejeste si se ingalbeneste pe zi ce trece, cercetati-o cu atentie pentru ca s-ar putea sa fie vorba de un daunator. In acest caz, apelati la insecticidele din comert insa numai dupa ce v-ati documentat temeinic asupra lor si efectelor acestora si nu exagerati in utilizarea lor.
       Inarmati-va cu rabdare si pasiune pentru ca reusitele dumneavoastra sa fie sigure.        

Articole

Transplantarea arborilor si arbustilor
        Cand va mutati intr-o noua locuinta cu gradina parca apeland la cativa noi arbori sau arbusti totul va fi mai primitor, mai personalizat.
        Primul imbold pentru reamenajarea gradinii pe gustul propriu este trnasplantarea plantelor de dimensiuni mari.
Ghid sezonier al ingrijirii plantelor
        De la plantarea semintelor pana la iesirea primelor plantute care vor inflori si fructifica, in fiecare sezon exista diverse cerinte inscrise in calendarul lunar al plantelor.
Transplantarea plantelor de interior
        Unele plante necesita anual o transplantare, altele trebuie transplantate odata la 2-3 ani, in functie de ritmul de dezvoltare.
Iata cateva semne ale plantelor care ne duc cu gandul la transplantare.
Ingrijirea orhideelor de interior
        Familia orhideelor cuprinde circa 20000 de specii si sute de hibrizi ale acestora. In natura ele cresc pe sol (terestre) si pe coaja copacilor sau pe stanci (epifite).
        Ideea de a cultiva orhidee ca plante de interior provine din regiunile tropicale si subtropicale unde conditiile privind circulatia aerului, temperaturile si umiditatea difera mult de climatul din Romania.
Tipuri de ingrasaminte comerciale
        Termenul de "ingrasamant" defineste totalitatea substantelor chimice (fertilizatorii) necesari pentru o buna crestere si functionalitate a plantelor. Ele reprezinta de fapt un fel de suplimente alimentare capabile sa imbogateasca substratul plantelor cu elemente minerale cand acesta se epuizeaza.
Substraturi folosite in cultura plantelor
        In incercarea de a asigura plantelor noastre din apartament sau gradina conditii de cultura cat mai apropiate mediului natural din care acestea provin, trebuie sa tinem cont de importanta utilizarii unui substrat potrivit fiecareia in parte.
Nutrientii minerali si rolul lor in dezvoltarea plantelor
        Cu ajutorul energiei luminoase, plantele verzi transforma dioxidul de carbon din atmosfera in hidrati de carbon pe care-i asimileaza, proces denumit fotosinteza.
        Pe langa acesta, exista o serie de elemente chimice, asa numitii nutrienti minerali, care ajuta plantele sa creasca si sa-si indeplineasca functiile: germinare, fotosinteza si reproducere.
Ce recipiente putem utiliza pentru cultura plantelor
        Recipientele sau "casutele plantelor" includ toate categoriile de vase in care acestea se pot cultiva: ghivece-masca, cupe, oale, boluri, jardiniere, ladite, cosuri, etc. Pe oricare dintre acestea le-am alege trebuie sa tinem cont ca in mare ele se impart in doua categorii: