Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Ce recipiente putem utiliza pentru cultura plantelor

Articole



Galerie Foto




Parteneri

Home » Necesitatile si ingrijirea plantelor » Ce recipiente putem utiliza pentru cultura plantelor

Ce recipiente putem utiliza pentru cultura plantelor

Articol vizualizat de 9565 ori

Recipientele sau "casutele plantelor" includ toate categoriile de vase in care acestea se pot cultiva: ghivece-masca, cupe, oale, boluri, jardiniere, ladite, cosuri, etc. Pe oricare dintre acestea le-am alege trebuie sa tinem cont ca in mare ele se impart in doua categorii:
- recipiente functionale : in care se cutiva planta si care au cel putin un orificiu de scurgere a apei;
- recipiente decorative : sau ghivece-masca care sunt etanse si in care le asezam pe primele.
Daca utilizati ghivece-masca trebuie sa tineti cont intotdeauna nu numai de rolul lor decorativ ci si de inconvenientul acestora si anume de faptul ca retin apa in exces putand provoca asfixierea plantei, putrezirea radacinilor ei sau aparitia diverselor ciuperci si putregaiuri. De aceea pentru evitarea neplacerilor trebuie ca ghivecele–masca sa fie golite dupa fiecare udare a plantei.
Forma si volumul vasului au o mare importanta, iar aceste doua elemente trebuie alese tinand cont de gradul de dezvoltare al plantelor. Majoritatea se simt bine in recipiente inguste. Plantele mari, voluminoase (citrice, palmieri,etc) prefera ghivecele adanci, in timp ce altele, in special cele tip rozeta (violete, gloxinii, etc) si cactusii le prefera pe cele mai mult largi si mai putin adanci. Pentru fiecare planta exista un ghiveci care sa raspunda perfect cu diametrul, inaltimea si volumul de pamant. In practica, in general acest lucru e mai greu de realizat, insa e bine de stiut, mai ales in cazul incepatorilor ca inaltimea unui ghiveci trebuie sa reprezinte intre un sfert si o treime din inaltimea plantei. Capacitatea de retinere a apei de catre substrat este mai redusa daca raportul inaltime-diametru al ghiveciului este mai mare, iar cu cat volumul ghiveciului este mai mic, cu atat si tasarea substratului se realizeaza mai greu.
De o multitudine de forme, culori si modele, recipientele destinate culturii plantelor pot fi confectionate din diverse materiale. Astfel exista ghivece din lut ars avantajoase datorita porozitatii lor ce permite indepartarea excesului de apa si o buna aerisire a radacinilor; din plastic, usor de manevrat mai ales in cazul plantelor mari si practice pentru plantele ce iubesc umiditatea permanenta a substratului; din ceramica , foarte decorative utilizate in general ca ghivece- masca; din lemn sau piatra potrivite in special pentru plantele voluminoase, asezate pe terase sau in gradina. Pe langa acestea putem adauga si recipiente intalnite ce-i drept mai rar, dar deosebit de excentrice si anume cele confectionate din metal, sticla sau impletituri de nuiele. Rolul lor este deosebit de decorativ mai ales in interioarele rustice (cosulete sau ladite din impletituri de nuiele sau bambus), sau in incaperile decorate dupa ultima moda avangardista (ghivece de forme ciudate, nefinisate sau neuniforme din metal, ceramica sau sticla). Cu toate acestea insa ele trebuie utilizate cu multa atentie si mai ales pe o perioada scurta de timp deoarece metalul se corodeaza iar impletiturile cedeaza umezelii permanente si in timp putrezesc, devenind nocive plantelor dar si inestetice.
O mare parte dintre plantele cultivate in interior, mult indragite de gradinari, o reprezinta plantele curgatoare care se cultiva in recipiente suspendate. In acest sens se pot utiliza vase de diverse marimi, culori si forme, in general din plastic (usoare si practice) sau pentru un plus de frumusete cele din diverse impletituri (cosulete suspendate). Inconvenientul acestora din urma ar fi ca ele trebuie tapisate cu un strat poros (paie fine sau muschi) care limiteaza retentia apei de aceea udarile trebuie sa fie dese si in cantitati mai mici decat de obicei.
Prin urmare, exista nenumarate modele din materiale diferite, de diverse culori si forme, cu diverse desene geometrice, ornamente sau desene care raspund cerintelor si celui mai pretentios gradinar. Chiar daca uneori suntem tentati sa credem ca doar aspectul decorativ primeaza, in primul rand ar trebui sa ne gandim la necesitatile "prietenilor" nostri si sa gasim imbinarea perfecta dintre util si frumos. In acest fel noi vom fi multumiti, plantutele nostre se vor simti bine, iar caminul nostru va deveni un loc de vis.


Imagini Ce recipiente putem utiliza pentru cultura plantelor


Clasicul ghiveci din lut ars - util si estetic

Ghivece - masca ceramice ce dau un plus de romantism caminului dumneavoastra

Ghiveci - masca confectionat din lemn

Ghiveciul de plastic - ieftin si usor de manevrat

Modele diverse pentru un plus de frumusete

O multitudine de forme si culori pentru multumirea si celui mai exigent gradinar

Recipiente de piatra destinate gradinilor spatioase

Diverse recipiente decorative din lemn pentru cultura plantelor



Voteaza: Ce recipiente putem utiliza pentru cultura plantelor


Punctaj:9.67
Voturi: 9
Vizite: 9565
                  


Comenteaza: Ce recipiente putem utiliza pentru cultura plantelor

Nume:
*Email:
*Comentariu:

Articole similare :

Ghid sezonier al ingrijirii plantelor
        De la plantarea semintelor pana la iesirea primelor plantute care vor inflori si fructifica, in fiecare sezon exista diverse cerinte inscrise in calendarul lunar al plantelor.
Transplantarea plantelor de interior
        Unele plante necesita anual o transplantare, altele trebuie transplantate odata la 2-3 ani, in functie de ritmul de dezvoltare.
Iata cateva semne ale plantelor care ne duc cu gandul la transplantare.
Fii creativ! Opteaza pentru o gradina acvatica
        Imagineaza-ti un colt de natura linistit, unde doar culorile vii ale florilor si susurul lin al apei te imbata cu o stare de pace si relaxare.
        O broscuta mica pe o floare de Lotus, un aristocratic nufar vizitat de un bondar, un fluture care iti farmeca privirea si un parfum discret, divin, ce imbata atmosfera.
Istoria reproducerii plantelor
        Plantele primitive se reproduceau in acord cu adaptarea lor la mediul de viata acvatic, prin producerea si raspandirea sporilor. In plus, organismele vegetale si unele organisme animale acvatice se inmulteau prin simpla diviziune a lor si crearea altor organisme "clona", care erau purtate de apa si se dezvoltau in alte zone, asigurandu-le raspandirea in mediu.
Bolile plantelor
        Mult mai de temut decat atacul diversilor daunatori, sunt diversele boli sau maladii ale plantelor transmise prin intermediul ciupercilor microscopice ( bolile criptogamice), bacteriilor (bacteriozele) sau virusilor (virozele).