Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Ghid sezonier al ingrijirii plantelor

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Necesitatile si ingrijirea plantelor » Ghid sezonier al ingrijirii plantelor

Ghid sezonier al ingrijirii plantelor

Articol vizualizat de 10321 ori

        De la plantarea semintelor pana la iesirea primelor plantute care vor inflori si fructifica, in fiecare sezon exista diverse cerinte inscrise in calendarul lunar al plantelor.
        Ianuarie : reduceti cantitativ udarile si lasati pamantul sa se usuce intre doua udari successive. Cresteti umiditatea aerului prin asezarea unor vase cu apa in apropierea surselor de caldura. Nu fertilizati plantele si nu uitati sa aerisiti zilnic, fara insa ca aerul rece sa bata direct in ghivecele cu plante. Deoarece acum temperaturile sunt inca scazute este timpul sa verificati daca plantele puse la iernat sunt inca sanatoase. Daca bulbii au incoltit e timpul sa fie scosi la lumina si udati progresiv.
        Februarie: este luna ideala pentru curatarea pomilor fructiferi. Alegeti o zi calduroasa si curatati toti pomii din gradina de frunze uscate si taiati ramurile crescute dezordonat sau uscate. Acest lucru va ajuta pomii la regenerare si la o fructificare abundenta. Tot acum este momentul sa pregatiti tot ceea ce este necesar pentru viitoarele transplantari ale plantelor de interior. Astfel, puteti achizitiona compostul necesar pentru fiecare specie, noi recipiente, bulbi si seminte daca cele din dotare nu au supravietuit cu bine iernii. Nu uitati sa sterilizati recipientele vechi daca le refolositi.
        Martie: cresteti frecventa udarilor si incepeti fertilizarea cu doza crescute progresiv pana la doza recomandata pe ambalaj. Aceasta este luna transplantarii plantelor. Cautati in camara plantele puse la iernat si impreuna cu cele achizitionate luna trecuta le transplantati in compost proaspat, adecvat nevoilor fiecareia. Nu uitati ca abia dupa 3-4 saptamani puteti incepe ferilizarea acestora. Daca aveti seminte de plante anuale sau de citrice, acum este momentul sa le plantati. Udati dupa plantare numai cu apa la temperatura camerei, in ploaie fina folosindu-va de un pulverizator.
        Aprilie: este luna in care continuam activitatile incepute luna trecuta. Acum ne ocupam de plantele perene care urmeaza sa fie inmultite si transplantate. Divizati tufele prea voluminoase si plantati separat puietii. Butasiti diversele plante pentru a obtine altele noi sau pentru a le intineri pe cele batrane care nu mai infloresc. Asezati butasii la lumina puternica si adaugati in apa din paharele o picatura de fertilizant pentru a inradacina mai usor. Achizitionati din comert puieti de plante anuale si plantati mai multe specii cu flori colorate diferit, in vase mari. Lunile urmatoare, balconul va fi de vis.
        Mai : este luna in care reintroducem plantele care au iernat in interior la conditiile de afara. Plantele tropicale, citricele si restul plantelor perene se tin pe veranda sau in gradina in dupa-amiezele calduroase. Cat timp noptile sunt inca reci, ele se reintroduc in casa la caderea serii. Este timpul sa plantati bulbii si semintele in gradina din fata casei. Udati dupa nevoile plantelor. Daca temperaturile sunt ridicate cresteti frecventa udarilor la doua zile. Incercati cu degetul si pamantul din ghivece pentru a va asigura de necesitatea unei udari suplimentare. Scurgeti apa excesiva din farfurioara ghiveciului dupa circa 10 minute de la udare si nu uitati ca plantele sunt inca vulnerabile. Verificati atat plantele din gradina cat si pe cele din ghiveci de diverse boli sau diversi paraziti. Tratati fara amanare cu insecticide adecvate.
        Iunie: acum lumina devine mai intensa si temperatura creste. De aceea puteti incepe sa pulverizati plantele pe frunze, dimineata si seara. Plantele exotice pot fi mutate definitive in gradina sau pe balcon. Intrucat plantele s-au dezvoltat binisor de cand au reluat ciclul vegetativ puteti incepe ciupirea pentru stimularea infloririi si cresterea tufelor. Scurtati plantele agatatoare pentru a deveni mai viguroase si asezati tutori pentru cele cu tulpini fragile care se rup usor. Scurtati sau taiati tulpinile bolnave ale arborilor de interior. Verificati regulat plantele de boli si daunatori si nu uitati ca o interventie timpurie va poate salva planta si pe vecinele acesteia.
        Iulie: este luna in care plantele sunt dezvoltate si inflorite iar gradina dumneavoastra este incantatoare. Continuati cu ingrijirea lor, iar in cazul in care este seceta nu uitati sa udati regulat si sa pulverizati dimineata si seara frunzele plantelor din ghivece. Daca plecati in vacanta nu uitati sa asigurati udarea prin trecerea ghivecelor intr-un recipient cu apa sau prin folosirea udarilor automate. Mutati plantele in casa intr-un loc deschis fara expunere directa la soare. Taiati florile si bobocii pentru a limita necesitatile si adaugati turba la suprafata ghivecelor mari pentru a impiedica evaporarea rapida a apei.
        August: in aceasta luna lucrarile sunt ca si luna trecuta, de intretinere. Udati adecvat, fertilizati si asigurati umiditatea necesara. La intoarcerea din vacanta verificati toate ghivecele de boli sau daunatori. Spalati frunzele bine la jet de apa si lasati-le sa se scurga bine. Indepartati cu o pensula praful de pe cactusi si suculente. Scurtati ramurile crescute neadecvat si indepartati frunzele uscate.
        Septembrie : este momentul celei de-a doua reprize de inmultire a plantelor perene, a transplantarii lor pentru iarna daca sunt prea voluminoase si a recoltelor din gradina de legume. Puteti recurge la o ultima inflorire a bulbilor de toamna fortandu-i prin utilizarea unor surse de lumina artificiala intensa.
        Octombrie: este luna in care plantele perene, sensibile la inghet vor fi reintroduse in interior. Pentru aceasta scurtati plantele, spalati bine frunzele de praf cu ajutorul dusului. Razuiti superficial pamantul de la suprafata ghivecelor pentru a usura patrunderea apei. Curatati bine farfurioarele ghivecelor pentru indepartarea reziduurilor de fertilizatori si a ciupercilor. Nu lasati frunzele paroase sa se acopere cu praf deoarece fotosinteza va fi incetinita. Recurgeti la o ultima fertilizare dupa care intrerupeti procesul pana in februarie.
        Noiembrie: reduceti progresiv udarile, asigurati umiditatea necesara prin asezarea ghivecelor pe pat de pietris umed sau prin asezarea unor recipiente cu apa in apropierea surselor artificiale de caldura. Pulverizati plantele pe frunze. Nu exagerati.
        Decembrie: aerisiti la mijlocul zilei si deplasati plantele pentru a le feri de curentii de aer rece. Asezati cactusul de Craciun intr-un loc ferit si nu-l mai mutati pentru a nu-si pierde bobocii. Este luna in care puteti trage concluziile asupra experientei din acest an. Ganditi-va la locurile din gradina dumneavoastra si comparati cat de bine s-au dezvoltat plantele alese pentru acele locuri. Tineti cont de necesitatile acestora in privinta luminii si umiditatii, de durata de viata a lor si, daca este cazul reorganizati spatial din gradina sau balcon pentru sezonul urmator.


Imagini Ghid sezonier al ingrijirii plantelor


Asezati plantele direct la soare numai primavara cand nu este atat de arzator

Primavara este momentul sa pregatesti decorurile cu plante pentru terasa

La sfarsitul lunii aprilie incepeti sa scoateti ghivecele pe balcon numai in timpul zilei

Inmultiti plantele odata cu transplantarea

Verificati regulat plantele de eventuali daunatori

La sfarsitul lunii mai scoateti definitiv ghivecele cu plante pe terasa sau in gradina

Organizati eficient spatiul din gradina tinand cont de cerintele plantelor

Inceputul verii va va bucura cu abundenta de flori si parfumVoteaza: Ghid sezonier al ingrijirii plantelor


Punctaj:9.83
Voturi: 24
Vizite: 10321
                  


Comenteaza: Ghid sezonier al ingrijirii plantelor

Nume:
*Email:
*Comentariu:

      Comentarii:

    User: MIRON MARINELA
    Data: 28-02-2012
    Comentariu: informatiile citite mi-au fost de mare ajutor va multumesc!


Articole similare :

Transplantarea plantelor de interior
        Unele plante necesita anual o transplantare, altele trebuie transplantate odata la 2-3 ani, in functie de ritmul de dezvoltare.
Iata cateva semne ale plantelor care ne duc cu gandul la transplantare.
Istoria reproducerii plantelor
        Plantele primitive se reproduceau in acord cu adaptarea lor la mediul de viata acvatic, prin producerea si raspandirea sporilor. In plus, organismele vegetale si unele organisme animale acvatice se inmulteau prin simpla diviziune a lor si crearea altor organisme "clona", care erau purtate de apa si se dezvoltau in alte zone, asigurandu-le raspandirea in mediu.
Bolile plantelor
        Mult mai de temut decat atacul diversilor daunatori, sunt diversele boli sau maladii ale plantelor transmise prin intermediul ciupercilor microscopice ( bolile criptogamice), bacteriilor (bacteriozele) sau virusilor (virozele).
Daunatorii plantelor de interior
        Cultivate in ghivece, in conditii nu intotdeauna bine adaptate nevoilor lor, plantele de interior au o rezistenta scazuta comparativ cu cele cultivate direct in pamant, in gradina, in aer liber. Caldura permanenta din apartament , umiditatea permanenta a substratului, devin conditii favorabile aparitiei si inmultirii diversilor paraziti ai plantelor (acarieni, aleurode, afide, cosenile, nematode, etc).
Afectiuni ale plantelor datorate unei culturi si ingrijiri neadecvate
        Exista o serie de afectiuni ale plantelor care nu sunt consecinta atacului diversilor patogeni ci apar datorita unor conditii inadecvate de cultura si operatiunilor defectuoase privind: udarea, expozitia, curentii puternici de aer, expunerea la schimbari bruste de temperatura, poluarea, etc. Daca unul sau mai multi dintre acesti factori se perturba, planta este afectata, aceasta manifestand diverse simptome care se accentueaza in timp.