Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Ingrijirea orhideelor de interior

Articole



Galerie Foto




Parteneri

Home » Necesitatile si ingrijirea plantelor » Ingrijirea orhideelor de interior

Ingrijirea orhideelor de interior

Articol vizualizat de 119978 ori

        Familia orhideelor cuprinde circa 20000 de specii si sute de hibrizi ale acestora. In natura ele cresc pe sol (terestre) si pe coaja copacilor sau pe stanci (epifite).
        Ideea de a cultiva orhidee ca plante de interior provine din regiunile tropicale si subtropicale unde conditiile privind circulatia aerului, temperaturile si umiditatea difera mult de climatul din Romania.
        Cu timpul, s-a demonstrat ca orhideea este o planta destul de adaptabila, iar mentalitatea ca este scumpa, prea sensibila si prea sofisticata sau pretentioasa este oarecum invechita.
        Intr-adevar este mai pretentioasa decat multe alte plante de interior, dar, cu putina atentie si dedicatie putem creste in apartament, pentru multi ani, o orhidee.
        Orhideele sunt plante care nu trebuie judecate dupa aparente. Exista multe specii care par insignifiante si pentru care parca numele de orhidee inseamna cam mult, dar cand infloresc de multe ori surpriza este neasteptat de mare. Unele dintre ele, pe langa frumusetea florilor si coloritul deseori excentric, au si un parfum deosebit, cum este cazul orhideei-vanilie.
        Iata cateva dintre necesitatile orhideelor, de care ar trebui sa tineti cont pentru a avea plante frumoase, sanatoase si cu inflorescente bogate, timp de multi ani:
        Temperatura: in ce priveste temperatura, orhideele prefera in general caldura, exceptie facand doar cele care, in mediul natural, cresc la altitudini mari si care prefera noptile reci si temperaturile usor mai scazute ziua.
        Lumina: orhideele sunt plante ce prefera soarele partial si niciodata lumina directa a acestuia. Trebuie ferite de soarele direct, mai ales vara, pentru ca frunzele lor carnoase se ard, florile se decoloreaza, se ofilesc mai repede, deoarece temperatura la care sunt expuse astfel, depaseste cu mult limita pe care o pot suporta.
        Asezati-le in spatele unei perdele, intr-o baie luminoasa, mai ales ca stfel le puteti satisface si necesitatile in ce priveste umiditatea.
        Pe de alta parte, daca lumina este insuficienta, orhideele nu infloresc, De aceea, e bine sa stiti ca sunt plante care tolereaza foarte bine lumina artificiala la care este indicat sa apelati zilnic, sau macar ocazional pentru a obtine o inflorire spectaculoasa.
        Udarea: in habitatul natural, unele orhidee se dezvolta chiar 2-3 luni in absenta apei, cand intervin secetele prelungite, de aceea uneori, in captivitate, ele primesc mult mai multa apa decat necesita.
        In functie de tipul lor si de mediul de provenienta, orhideele au necesitati diferite in ceea ce priveste udarea. Epifitele prefera uscaciunea iar cele terestre umezeala. Orhideele cu pseudobulb isi fac rezerve de apa si de regula au nevoie de mai putine udari decat cele fara pseudobulb. Cantitatea de apa depinde de marimea ghiveciului, de materialul din care este confectionat acesta, de substratul utilizat, de temperatura mediului ambiant, etc.
        Ca regula generala, se spune ca trebuie sa oferim orhideelor atata apa incat ele sa fie usor uscate pe timpul noptii.
        Recipientele de plantare: orhideele se pot dezvolta in majoritatea ghivecelor comerciale (de lut, plastic, lemn, sticla, etc) sau in nimic, adica cele epifite se dezvolta foarte bine doar pe coaja unui palmier de interior. Cele mai adecvate recipiente pentru cultura orhidelor raman insa cosuletele captusite cu muschi (Sfagnum) sau miniserele.
        Fertilizarea: cele mai multe orhidee reactioneaza negativ la excesul de fertilizatori, de aceea procesul de fertilizare al lor trebuie realizat cu foarte mare atentie.
        Nu trebuie sa uitam ca in natura, superbele orhidee salbatice se dezvolta si infloresc asa de frumos si bogat doar pe baza ingrasamintelor aduse de vant si de ploaie. De aceea, de multe ori ce le oferim noi este prea mult, excesiv si le poate ucide.
        In general, ele necesita o doza de fertilizant diluata intotdeauna, la jumatate fata de indicatia de pe ambalaj si care se aplica numai in perioada de crestere activa.


Imagini Ingrijirea orhideelor de interior


Terariile sunt foarte eficiente in cazul orhideelor

Cele mai iubite recipiente sunt cosuletele captusite cu muschi sau paie

Puneti in evidenta frumusetea orhideelor prin aranjamente ingenioase

Un colt de paradis...



Voteaza: Ingrijirea orhideelor de interior


Punctaj:8.74
Voturi: 354
Vizite: 119978
                  


Comenteaza: Ingrijirea orhideelor de interior

Nume:
*Email:
*Comentariu:

      Comentarii:

    User: Steluta
    Data: 05-11-2008
    Comentariu: Eu am fost in Thailanda si mi-am adus 3 sticlute in care erau orhidee mici(trei culori am luat)Le-am plantat in pamint special pentru orhdee si vad ca pina acum sunt frumoase,cresc si nu dau semne ca ceva nu le place.

    User: aly
    Data: 12-11-2008
    Comentariu: Desi multi spun ca sunt oarecum sensibile tot numeroase sunt persoanele care risca si chiar reusesc in a creste in interiorul caminului lor aceste minunatii. Splendoarea si delicatetea lor merita tot efortul. Sa-ti traiasca si sa te incante cu cat mai multe flori. Multa bafta!

    User: iuli
    Data: 01-02-2009
    Comentariu: Eu am 2 orhidee destul de maricele deabia cumparate(una cu o singura tija si alta cu 2) si sunt foarte frumoase.De cand am cumparat-o pe prima mi-am descoperit o pasiune.MERITA TOT EFORTUL!

    User: rita
    Data: 01-02-2009
    Comentariu: Sa -ti traiasca....ce culori sunt?...am auzit ca nu se simt bine in soare puternic...asa ca ai grija la vara..

    User: Nico
    Data: 19-02-2009
    Comentariu: Am primit de la sotul meu, in urma cu cateva zile, un Cymbidium f. frumos cu 3 tije florale. Sunt ingrijorata insa, pt. ca am observat ca i-a aparut niste pete pe frunze de culoare neagra la mijloc si galbena spre exterior. Mi-e frica sa nu fie ceva boala. Nu stiu ce sa-i fac. Este prima mea orhidee.

    User: adela
    Data: 09-03-2009
    Comentariu: Eu am primit o orhidee de ziua mea, este rosie, mai degraba grena. Este o frumusete si sincera sa fiu am emotii, sper sa n-o pierd. Ma intereseaza daca tb. mutata, cu toate ca nu cred dupa cate am citit.

    User: aly
    Data: 09-03-2009
    Comentariu: Nu este nevoie neaparat ca orhideea sa fie mutata decat daca recipientul este foarte mic, ceea ce nu cred ca este cazul avand in vedere ca orhideea este nou achizitionata. In cazul transplantarii este foarte importanta manevrarea radacinilor (sunt fregile si pot plesni usor) si mai ales ca pseudobulbii (radacinile aeriene care apar ca niste umflaturi prelungite) sa ramana oarecum inafara substratului. In rest feresti-o la vara de soarele canicular care-i decoloreaza florile si mai ales fii atenta la udare (exista orhidee care infloresc si se dezvolta normal chiar si dupa 2-3 luni de neudare. Trebuie udata regulat dar cu mici cantitati de apa. Poate cineva are si alte sfaturi utile pt tine, iar in speranta ca am putut sa te ajut cat de putin iti doresc sa ai parte de orhideea ta cat mai mult timp si sa te bucure cu numeroase flori superbe!

    User: ioana
    Data: 14-05-2009
    Comentariu: am 4 orhidee dintre care 2 au frunzele putin cam moi si ingalbenite.... trebuie sa le indepartez ca sa nu moara planta sau ce ar trebui sa fac.... un sfat daca se poate ...Multumesc

    User: Ana
    Data: 06-06-2009
    Comentariu: Am primit si eu o orhidee din tailanda din aceea in sticluta si nu stiu cand cum si unde sa o transplantez Ma poate ajuta cineva ? multumesc

    User: octa
    Data: 22-07-2009
    Comentariu: atentie! Orhidea se incepe a usca, mai bine zis sa inceput de la o crenguta, nu are nimic, de ce? Oare este necesar de schimbat ghiveciul? Mersi

    User: Adrian
    Data: 26-08-2009
    Comentariu: Orhideee !S-a scris putin de cresterea acestor specii de flori si de cele mai multe ori aberatii. Nu prea avem profesionisti in cultivarea acestor specii de flori, iar cele mai multe sunt comerciale . Adica acele specii care se inmultesc usor , eficienta economica daca ma intelegeti ceea ce vreau sa spun ( in cele mai multe cazuri fara parfum ). La cresterea orhideelor trebuie cunoscut in special varietatea . De ce ? Fiindca majoritatea au geotropism negativ si putine geotropism pozitiv . Cunoasterea acestei caracteristici determina alegerea tipului de ghiveci . Ori ghivece clasice ori perforate care necesita suspendarea lor in cazul celor cu geotropism negativ. O alta atentie trebuie acordata perioadei de repaus ( sau cum cunoasteti voi - "iernare") cam 2-3 lun / an, i in functie de specie. Atentie , aceasta perioada sa nu o asociati cu cea de iarna . Ex. Cymbidium ierneaza primavara- spre vara , iar iarna infloreste. In perioada de vegetatie trebuie udat mai abundet iar in perioada de repaus se poate chiar sista complet udarile, iar frunzele pot sa cada , planta ramanand doar cu pseudobulbii. urmand ca intrarea in vegetaie sa apara noi pseudobulbi . Substratul de cultura trebuie sa contina multa scoarta de copac ceea ce-i determina un PH usor acid si o aeratie mai buna. Orcum vorbind la general , orhideele sunt flori usor de cultivat dar trebuie sa aveti rabdare , unele infloresc doar dupa 2-3 ani in functie de marimea pseudobulbilor. reAcesta e farmecul in cresterea ororhideelor.

    User: popa ioana
    Data: 05-09-2009
    Comentariu: am o orhidee de doi ani si nu ainflorit decat osingura data,i-au crescut multe frunzulite dar nu infloreste

    User: rodica
    Data: 06-09-2009
    Comentariu: Am primit 2 orhidee : una phalaenopsis si una concorde ;sunt inflorite si nu stiu daca trebui mutate sau nu acum avind in vedere ca ghiveciul in care este fiecare. este cam mic pentru dimensiunea lor .As vrea sa stiu si daca este nevoie de un vas transparent.

    User: Deer Elemer
    Data: 22-09-2009
    Comentariu: Imi plac nespus de mult aceste ciudatenii florale,asi dori o carte cu ingrijirea si cresterea Orhideelor,cu multa simpatie si recunostiinta,E.Deer

    User: anca
    Data: 24-09-2009
    Comentariu: am si eu 2 orhidee la una mi sa uscat tija ,se mai poate face ceva pentru ea?

    User: roman petre
    Data: 09-11-2009
    Comentariu: va salut. am citit cu mare interes articolul de mai sus deoarece sunt foarte interesat de intretinerea orhideelor. am cumparat din comert acum doi ani doua orhidee care au inflorit foarte frumos, iar acum observ ca una dintre ele a facut pe tija florala un pui care a inceput sa dea o noua tija pentru flori. nu stiu cum si cand sa mut acest nou lastar. va multumesc 0766 276 844.

    User: Maria Maghiar
    Data: 30-11-2009
    Comentariu: Le iubesc din toata inima.Anul trecut am primit de ziua mea (in Austria) o orhidee cu flori roz; am adus-o in Romania si este superba...infloreste, infloreste...Anul acesta am primit, tot de ziua mea (l martie) una de culoare alba.Le-am pus in geam, pozitie nordica si incerc sa le ud mai rar(vara odata pe luna, iarna tot asa).Cea alba are 3 tije, iar cea roz 2 tije;inca sunt in ghivecele in care le-am primit, dar o sa le mut cat de curand in ghivece mai mari cu pamant special pentru ele Multumim pentru sfaturi.Mimi(61 ani)

    User: kati
    Data: 22-04-2010
    Comentariu: mi-ati fost de un real fos

    User: parascovia
    Data: 30-05-2010
    Comentariu: recent am primit cadou o orhideee de specie dendribium nobile,sunt o mare pasionata de flori anume orhidee .i-am schimbat pamintul si au inceput sa se ofileasca florile.puteti sa ma ajutati cu un sfat?va multumesc frumos

    User: flory
    Data: 05-06-2010
    Comentariu: am primit o orhidee, am schimbat vasul si a inceput sa se ofileasca,a ramas tulpina din care au mai iesit doua frunze care ulterior s-au uscat. Cum sa o salvez ?

    User: floarea
    Data: 11-06-2010
    Comentariu: cineva ma invatat sa pun rumegus ce ziceti e bine? va rog raspundeti va pup si multumesc

    User: jeanina.elena
    Data: 09-08-2010
    Comentariu: ff bn si util

    User: Denisa
    Data: 11-08-2010
    Comentariu: Am 4 orhidee carora le-au cazut florile de pe tija dar frunzele de la baza arata ff bine, sunt de un verde intens, carnoase si in nr. de 6, 7 la fiecare floare. Le-am lasat in vasele in care le-am cumparat (sunt din plastic si in loc de pamant au bucatele de lemn printre pseudobulbi). Vreau sa stiu daca tija pe care au fost florile trebuie taiata sau nu, daca e normal ca florile sa cada (au rezistat destul de mult cca 2-3 luni) si in cat timp vor inflori din nou. In privinta udatului si insoriri am respectat cele spuse in articol. Multumesc anticipat si astept un raspuns avizat

    User: bianca
    Data: 17-10-2010
    Comentariu: Am si eu o adevarata colectie de orhidee, unele mai vechi , altele mai noi, unele infloresc mai des , altele mai rar. Nu stiu insa ce se intampla cu radacinile aeriene , care au explodat in ultimul si nu stiu daca este necesara schimbarea ghivecelor?? Trebuie neaparat un ghibeci transparent . daca ma hotarasc sa schimb ghiveciul ?

    User: rica
    Data: 04-11-2010
    Comentariu: am primit o orhidee in vara aceasta a inforit si e foarte frumoasa dar cum nu stiu foarte multe despre aceasta minunatie vreau sa intreb pe cineva care are mai muta experienta daca tija pe care stau forile se taie dupa ce acestea se trec multumesc

    User: lucretia
    Data: 16-11-2010
    Comentariu: As dorii foarte mult sa stiu daca pot muta orhideea intr-un ghiveci obisnuit cu pamant de gradina? Va multumesc!

    User: samina
    Data: 27-11-2010
    Comentariu: nu este esential

    User: Elena
    Data: 05-01-2011
    Comentariu: am o orhidee si de curand i-au cazut florile. imi puteti spune daca trebuie taiate crengutele? si daca o pot muta intr-un alt ghiveci, pot folosi pamant obisnuit sau imi trebuie unul special? va multumesc

    User: erika
    Data: 06-01-2011
    Comentariu: repet o intrebare care mia ramas fara raspuns ..si anume daca dupa trecerea florilor tija care lea sustinut se taie sau nu daca cineva stie si ma poate ajuta multumesc anticipat

    User: flory
    Data: 15-01-2011
    Comentariu: am si io o flore care am primito care a fost toata iarna inflorita dar nu stiu cind infloresc si cind se ofilesc si infloresc iar

    User: anca
    Data: 27-01-2011
    Comentariu: Buna ziua, Am o intrebare referitoare la ingrijirea orhideelor si va rog sa imi raspundeti.Orhideea mea a da drumul la o noua fruza, iar dupa ce frunza a crescut 8 cm s-a ofilit. Frunzele mai batrane sunt verzi, nu par sa fie afectate.Ce as putea sa fac?Care este oare cauza pt care noua frunza s-a ofilit?Mentionez si faptul ca am taiat tijele deasupra celui de al treilea nod, in urma cu 4 luni si de atunci nu floarea mea nu a facut nici o tulpina noua, nu a crescut deloc...tin f mult la orhideea mea si din acest motiv va rog sa imi raspundeti... multumesc anticipat...

    User: valentina
    Data: 07-02-2011
    Comentariu: avem o orhidee concorde si a inflorit au cazut florile si tulpina a inceput sa se usuce ce trebuie facut va rugam sa ne ajutati ...VA MULTUMESC

    User: violeta groza
    Data: 13-02-2011
    Comentariu: tocmai am primit cadou mai multe orhidee de interior,si nu as vrea pentru nimic in lume sa se ofileasca,si de aceea am cautat cum sa le ingrijesc,multumesc de sfaturi

    User: Anda
    Data: 10-03-2011
    Comentariu: Help me. please! Am o orhidee care anul acesta de 8 martie a facut un an. Ia mers excelent pana acum cand nu mai are flori iar tija la uscat la varf. Am auzit diferite pareri. Se taie sau nu pana la urma? Iar frunzele sunt ucate la varfuri. Mi se pare ca e tare bolnava. VA ROG AJUTATI-MA NU VREAU SA O PIERD!

    User: dana
    Data: 06-04-2011
    Comentariu: Buna ziua.Am o intrebare cu privire la ingrijirea orhideelor.Am primit o astfel de floare in ghiveci iar acesta nu avea pamant ci scoarta de copac..insa de cateva saptamani am observat ca radacinile plantei au iesit inafara ghiveciului,acesta fiind mic. As fi vrut sa-i schimb ghiveciul..insa nu stiu ce pamant sa-i pun si in plus pe o eticheta a ghiveciului scria ca poate fi schimbata in alt vas doar dupa 2 ani.Ce as putea sa fac?

    User: istoc
    Data: 11-05-2011
    Comentariu: am avut orhidee de inrerior dar mi-a murit

    User: BRAILA DANIELA
    Data: 31-05-2011
    Comentariu: AM O ORHIDEE CARE NU A MAI INFLORIT DE 5 LUNI CE SA FAC

    User: Melinda
    Data: 29-07-2011
    Comentariu: eu am 4 orhidee, si le schufund o data pe luna in apa si le las 5 - 10 minute. Mi-au reinflorit toate, nu am mutat nici o orhidee in alt chiveci. Tija se taie numai daca sa uscat! Pe o tija neuscate mai apar flori.

    User: magda
    Data: 31-07-2011
    Comentariu: as vrea să aflu ce pământ este recomandat pt.orhideele de cameră.MulÈ›umesc

    User: daniela
    Data: 09-08-2011
    Comentariu: Buna, am o orhidee vanda. Am tinut-o cateva saptamani intr-un cos suspendat si au inceput sa-i cada frrunzele. De 2 saptamani o tin intr-un vas inalt de sticla, dar nu se vede nici o inbunatatire, tot ii cad frunzele si nu mai are prea multe , iar radacinile sunt cam uscate. Cum as putea s-o ingrijesc sa nu o pierd?

    User: Dana Stroea
    Data: 30-08-2011
    Comentariu: Eu am primit prima orhidee acum 3 ani. O am si acum in birou. Nu are lumina directa pe ea, ii place foarte mult si infloreste in fiecare an. Acasa am primit 6(!) orhidee de la sotul meu. Sunt o minunatie, le mangai, vorbesc cu ele. Pe rand le-a cazut florile si o parte din ele, 4, au inflorit si sunt mai frumoase decat erau la inceput. Le udam cu apa de care pun la fierul de calcat, o data pe saptamana si in care punem un capacel de ingrasamant special pentru orhidee. Nu trebuie tinute in soare, nu le place. Sunt intr-adevar minunate. Cred ca o sa-mi mai cumpar.Sunt culori diferite cele pe care le am si de cate ori mergem la Kaufland ma uit sa vad ce alte culori au mai adus. Succes.

    User: Dana
    Data: 31-08-2011
    Comentariu: Cat timp va trebuie sa verificati textul scris de mine si sa- publicati?

    User: Lucian Neacsu
    Data: 11-09-2011
    Comentariu: doar consideratii generale care nu-mi folosesc la nimic.Cu ce sa-mi ud orhideele mele, cand, la ce intervale,torn apa la rad. sau in farfurie,ce fac cu fertilizatorul,odata diluat,unde il torn ,la ce interval, in loc de apa sau cum? Iata intrebari concrete la care nu raspundeti.poate in viitor...

    User: cristina
    Data: 12-10-2011
    Comentariu: Eu am 14 orhidee de diferite culori ,imi sunt tare dragi , le ud o data pe saptamana ,practic le fac dus dupa care le las sa se scurga le asez pe fiecare la locul lor ,pana in prezent le merge tare bine.Mult succes.

    User: andra
    Data: 04-11-2011
    Comentariu: am cumparat 2 orhidee dar in acelasi timp leam cumparat si ghivece care nu sunt transparente unul este violet iar altul rosu este asta vreo problema?si as vrea sa stiu mai exact cum trebuie udate si cam ce temperatura trebuie sa am in camera pt a rezista! multumesc

    User: adri
    Data: 11-12-2011
    Comentariu: Primele flori au durat cam 3 luni, au cazut pe ran, uscate, fiecare. Dupa cadere, am taiat tija deasupra celui de-al treilea nod . Unele frunze s-au ingalbenit si cad singure, altele noi, viguroase au aparut. Dupa alte 3-4 luni, a inceput sa creasca de undeva dintre frunze, o noua tija, destul de repede - cam 20 cum in 2 luni, , iar pe vechea tija, dupa o alta luna incepe o inmugurire, inca nu stiu daca etija noua sau floare. O ud cam la o saptamana, niciodata cu apa direct pe ea, nu ma aing de radacinile aeriene si nici nu o schimb in alt ghiveci, iarna o tin pe geam spre vest, iar vara in spatele unei jaluzele, oarecum lumina fitrata. Atat

    User: veronamami.yahoo.com
    Data: 08-03-2012
    Comentariu: excelent iubesc aceata floare

    User: Ile Nicoleta
    Data: 09-03-2012
    Comentariu: Trebuie taiat tulpina dupa ce cade florile dupa ea si raman numa frunzele? Va rog astept raspuns . Multumesc

    User: alex
    Data: 14-03-2012
    Comentariu: am primit o orhidee frumoasa plina de bobocei insa se pare ca ceva nu merge bine frunzele s-au ingalbenit brusc iar boboci cad neinfloriti numai spun de flori.I-a mers bine in prima saptamana insa de cateva zile s-a chelit ,pur si simplu numai sunt de 2 bete intr-un ghiveci?ce nu merge? multumesc

    User: bodea
    Data: 30-04-2012
    Comentariu: Am doua orhidee si mi-a aparut pe frunza si pe tija niste picaturi lipicioase se aseamana cu uleiul cu ce as putea sa le stropesc sa nu se imbolnaveasca...multumesc si astept raspunsul:)

    User: Ligioara
    Data: 10-05-2012
    Comentariu: sunt cele mai superbe plante si florile lor sunt minunate am descoperit asta in momentul cind am venit in germania si am acum o colectie intreaga

    User: nikol
    Data: 11-05-2012
    Comentariu: pt bodea, nuti fa griji e normal sa faca aceste picaturi, unele fac altele nu ! e o perioada a lor cind da ecest lichid lipicios eu am 40 orhidee dar toate sunt la fel de frumoase si cele care lasa picaturi si celelalte!

    User: nikol
    Data: 15-05-2012
    Comentariu: Ligioara, intradevar eu in germania locuiesc si de cite x vin in concediu in rom, compar si observ ca nu sunt pe piata atitea variati de orhidee ca si marimi ci si culori combinate , ca si aici,dar bine ca sunt totusi !

    User: adriana
    Data: 08-07-2012
    Comentariu: eu am primit de ziua mea 21 dec de la iubitu meu o orhidee o fost foarte frumoasa florile au tinut mult ia dat inca 2 frunze se vede sanatoasa si cu culoare verde dat acu 3 saptamani sa uscat betele pe care eu asteptam alte flori.de ce? si nu vad ca sa creasca altele . ce se intampla no sami mai infloreasca o sa ramana doar frunzele asa.

    User: ana
    Data: 13-07-2012
    Comentariu: si eu am o orhidee galbena si face in fiecare luna flori!

    User: Nikol
    Data: 19-09-2012
    Comentariu: Adriana,ai rabdare deci taie vechiile tije uscate de la baza si vor iesi altele intro luna..2,3...si iar vor tine si acelea citeva luni si tot asa doar aceleasi tije nu tine o vesnicie...sa ai rabdare deci

    User: Aura
    Data: 30-09-2012
    Comentariu: Aceste orhidee sunt deosebite,eu am cateva ghivece si sper sa reusesc sa le pastrez sanatoase.

    User: emil
    Data: 24-10-2012
    Comentariu: am o carte foarte buna care spune totul despre orhidee . in priviinta udarii nu este problema: plantati orhidea intr-un vas transparent cu substrat de orhidee ,atunci cand radaciniile orhideei sunt albe se scufunda vasul in apa circa 10 minute se mentine acolo si cand o scoateti o sa observati ca radacinile sunt verzi ,atunci cand se albesc radacinile se repeta procedura si asa nu mai aveti mari probleme cu udatul,la florarii daca ati observat aceasta este procedura de udare a orhideei si nici o data sa nu stea in soare direct

    User: Crina
    Data: 29-10-2012
    Comentariu: Buna, am si eu 5 Orhidee, prima am primit-o de la prietena mea in iulie 2011, e alba cu flori mari si 2 tije, de cand am primit-o e inflorita in continuu nu a stagnat deloc, e superba toata lumea ma intreaba daca e artificiala. Mai am si roz, mov, si lor le merge foarte bine. Cum se inmultesc?

    User: Nikol
    Data: 30-10-2012
    Comentariu: Crina, poi asta ramine sa astepti sa iti dea orhideea puiul si asta se intimpla sa dea un pui chiar pe tija dintrun nod dupa ce au cazut toate floriile nu taia tija pina cind inca e verde ea mai lucra poate in capatul tijei sa mai faca boboci sau pui sau chiar noi crengute pe vechea tija. deci cind sa uscat de tot doar atunci o tai de la baza. poate sa mai dea pui chiar de la baza linga planta mama sa iasa un pui sau dintre frunzele plantei mame poate iesi...nuti fa probleme te rasplatesc ele doar sa ai rabdare.

    User: Omnia
    Data: 17-11-2012
    Comentariu: Am si eu 11 orhidei. Sunt florile mele preferate,sunt splendide. Intradevar sunt dificile. Le fac "baie" odata pe saptamana. Dupa ce le cad frunzele, este o perioada in care stagneaza, dar apoi infloresc si arata superb.

    User: Nikol
    Data: 20-11-2012
    Comentariu: Nu e o regula ca sa cada frunzele apoi sa stagneze, pot sa se usuce frunze si si in timpul cit e inflorita dar din acest motiv nu neaparat ca orhideea sa stagnezea, eu am 30 deci vb din experienta.

    User: roxanaM
    Data: 16-01-2013
    Comentariu: Buna ziua. Am o orhidee phale de cateva luni, iar acum cand m-am intros din vacanta de 3 saptamani am observat ca frunzele de la baza au inceput sa se ingalbeneasca pe toata suprafata si pe spate, dar cele superioare sunt de un verde inchis. Precizez ca a fost udata saptamanal cu apa fiarta in tot acest timp cat am fost plecata. florile s-au uscat toate pe la sfarsitul lui noiembrie. frunzele ingalbenite pot indica o noua inflorire?

    User: gigi
    Data: 24-01-2013
    Comentariu: buna ziua!am 4 orhidee si cred ca radacinile au iesi intr-un nr foarte mare din ghiveci.Ce trebuie sa fac:sa le tai?Ajutati-ma va rog,indrumati-ma ce trebuie sa fac cu radacinile.Va multumesc anticipat si astept raspunsul dumneavoastra!

    User: LUDMILA
    Data: 26-02-2013
    Comentariu: AM CITIT SVATURI.MULTUMIM FRUMOS.

    User: lidia
    Data: 20-03-2013
    Comentariu: Buna tuturor..Pentru ingrijirea orhideelor..Nu le place soarele direct...mai bine putina umbra..Important...Nu le udati cu apa ...ci puneti 2cuburi de gheata in fiecare ghiveci de doua ori pe saptamina ...va garantez ca veti avea rezultate...Gheata sa nu le atinga radacina ci intr-o margine a ghiveciului....Nu se muta in alte ghivece mai mari la fel ca si restul florilor de camera....Sa va bucurati de flori frumoase..si o primavara frumoasa tuturor.

    User: Nikol
    Data: 22-03-2013
    Comentariu: Pt Roxana M , nici chiar asa ...sa uzi o planta cu apa fierbinte va muri cu siguranta...deci fara cuvinte. .ai vazut efectul nu mai e nevoie de raspuns

    User: Nikol
    Data: 22-03-2013
    Comentariu: Pt Gigi, esti norocos ca ai o orhidee cu un nr mare de radacini de dau si peste ghiveci, daca sunt multe atunci necesita schimbarea ghiveciului nu le taia procesul acesta va afecta fatal planta , multe radacini inseamna ca ii merge bine plantei si asta inseamna sanatatea pe care o arata !

    User: Ciupy
    Data: 04-04-2013
    Comentariu: Am si eu o intrebare..am primit de curand o orhidee si imi este fff draga..dar s-a gandit mama mea sa ii rupa o radacina k poate "face un pui" din ea..si dupa cateva zile mi s-au ofilit 5 flori la ea..:((..dar in timpul asta i-am luat si un ghiveci si am pus-o in el..nu am mutat-o cu pamant..pur si simplu am pus-o cu ghiveciul ei in alt ghiveci..care credeti k ar fi problema pt care mi s-a ofilit..multumesc

    User: ana
    Data: 10-04-2013
    Comentariu: buna ziuz, am si eu o orhidee galbena au cazut florile re un pui langa tulpina va rog sa-mi spune-ti ce trebuie sa fac mai departe va multumesc

    User: Tatiana
    Data: 23-06-2013
    Comentariu: Am si eu doua orhidee...pina acum sint tare frumoase,dar nu stiu daca le place aerul ,sa deschid fereastra?sau doar ventilatorul ?

    User: avram nicoleta
    Data: 04-08-2013
    Comentariu: am primit o orhidee care a fost inflorita din luna aprilie pina acum ,i-au cazut florile si am observat ca dupa cateva zile a inceput varful la tija sa se ingabeneasca,ce sa fac ?

    User: Violeta
    Data: 31-12-2013
    Comentariu: am cumparat o orhidee la reducere si cu stupoare am descoperit acasa ca nu are nici o radacina buna,e uscata in ghiveci dar are totusi doua tije verzi si sase frunze.Ce pot sa fac sa o "resuscitez"?

    User: alexandra
    Data: 12-03-2014
    Comentariu: buna ziua:) cine ma ajuta si pe mine...am primit acum de 8 martie o orhidee si ii se ingalbenesc frunzele ce inseamna ?

    User: lolica muresan
    Data: 09-02-2015
    Comentariu: bBuna seara,va rog sa-mi suneti care este motivul pentru care imi cad boboci de la orhidee...ce trebuie sa fac....multumesc...

    User: meury
    Data: 04-09-2015
    Comentariu: de ce mi se albesc frunzele la orhidee? ? multumesc

    User: dana
    Data: 20-09-2015
    Comentariu: pentru ca frunzele orhideelor sa nu se ingalbeneasca este necesar ca sa nu fie expuse la razele soarelui.ele au nevoie de multa lumina dar nu au nevoie de rarele soarelor sa cada direct pe ele.nu le udati decat o data la 7-9 zile si nu trebuie ca apa scursa sa ramana pe fundul ghiveciului ci trebuie ca fundul ghiveciului sa fie suspendat ca sa patrunda aerul la radacina orhideei,deci goliti apa scursa din ghiveci .


Articole similare :

Transplantarea plantelor de interior
        Unele plante necesita anual o transplantare, altele trebuie transplantate odata la 2-3 ani, in functie de ritmul de dezvoltare.
Iata cateva semne ale plantelor care ne duc cu gandul la transplantare.
Inmultirea orhideelor
        Ca sa putem intelege si practica inmultirea orhideelor din colectia noastra, trebuie intai de toate sa ne familiarizam cu cativa termeni ce privesc alcatirea lor:
Daunatorii plantelor de interior
        Cultivate in ghivece, in conditii nu intotdeauna bine adaptate nevoilor lor, plantele de interior au o rezistenta scazuta comparativ cu cele cultivate direct in pamant, in gradina, in aer liber. Caldura permanenta din apartament , umiditatea permanenta a substratului, devin conditii favorabile aparitiei si inmultirii diversilor paraziti ai plantelor (acarieni, aleurode, afide, cosenile, nematode, etc).