Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Nutrientii minerali si rolul lor in dezvoltarea plantelor

Articole



Galerie Foto




Parteneri

Home » Necesitatile si ingrijirea plantelor » Nutrientii minerali si rolul lor in dezvoltarea plantelor

Nutrientii minerali si rolul lor in dezvoltarea plantelor

Articol vizualizat de 6447 ori

        Cu ajutorul energiei luminoase, plantele verzi transforma dioxidul de carbon din atmosfera in hidrati de carbon pe care-i asimileaza, proces denumit fotosinteza.
        Pe langa acesta, exista o serie de elemente chimice, asa numitii nutrienti minerali, care ajuta plantele sa creasca si sa-si indeplineasca functiile: germinare, fotosinteza si reproducere.

        Nutrientii minerali se impart in doua categorii: macronutrienti (macroelemente) si micronutrienti (microelemente).

        Macroelementele (azot, fosfor, potasiu) sunt constituentii principali ai tesuturilor care joaca un rol esential in metabolismul plantelor.

        Azotul absorbit din sol este transformat prin diverse reactii chimice in aminoacizi asimilabili care asigura cresterea frunzelor, tulpinii, dezvoltarea sistemului radicular si a dobandirii functiei lui de absborbtie.Carența azotului în nutriția plantelor duce la îngălbenirea frunzelor la încetinirea sau oprirea creșterii acestora. Excesul de azot duce la prelungirea perioadei de vegetație si la formarea abundentă a frunzelor.

        Fosforul, asimilat de plante sub forma de acid fosforic sau anhidrida fosforica intervine in functionarea sistemului imunitar, crescand rezistenta plantei la conditiile de cultura, cele atmosferice , la atacul daunatorilor si administrarea insecticidelor. De asemeni, acest macronutrient stimuleaza procesul infloririi si favorizeaza fecundatia.Fosforul se acumulează în organele tinere și în semințe. În lipsa lui, plantele rămân mici, rădăcinile sunt lungi și rare, tulpina rigidă, frunzele verde-închis, până la albastru-verde, luând de multe ori o culoare roșie sau purpurie.

        Potasiul este transformat in cursul reactiilor chimice in hidroxid de potasiu si asmiliat in aceasta forma de catre planta. El sporeste capacitatea plantei de a-si inmagazina substantele nutritive in organele de rezerva (rizomi, tuberculi).Carența potasiului în nutriția plantelor diminuează creșterea și dezvoltarea lor. Se produce o brunificare și răsucire a frunzelor. Se dereglează metabolismul, scade intensitatea fotosintezei si a proteosintezei.

        Microelementele precum: sulf, calciu, magneziu, fier, cupru, zinc, mangan, se gasesc in tesuturile plantei in concentratii extrem de mici comparativ cu primele si asigura tot o buna cretere, rezistenta si functionare a plantelor.

        In mod obisnuit, orice planta obtine toate aceste elemente , din sol, prin absorbtia lor cu ajutorul radacinii. Fara unul din aceste elemente, metabolismul acesteia se perturba, cresterea este incetinita sau stopata, si planta nu va mai inflori.In timp scade rezistenta la boli si atacul daunatorilor, planta dobandind deficiente de absorbtie si pentru celelalte elemente.

        In agricultura moderna, se practica adesea fertilizarea solului, in vederea obtinerii unor culturi bogate, precum si a unor flori si fructe calitative.



Voteaza: Nutrientii minerali si rolul lor in dezvoltarea plantelor


Punctaj:9.66
Voturi: 108
Vizite: 6447
                  


Comenteaza: Nutrientii minerali si rolul lor in dezvoltarea plantelor

Nume:
*Email:
*Comentariu:

Articole similare :

Ghid sezonier al ingrijirii plantelor
        De la plantarea semintelor pana la iesirea primelor plantute care vor inflori si fructifica, in fiecare sezon exista diverse cerinte inscrise in calendarul lunar al plantelor.
Transplantarea plantelor de interior
        Unele plante necesita anual o transplantare, altele trebuie transplantate odata la 2-3 ani, in functie de ritmul de dezvoltare.
Iata cateva semne ale plantelor care ne duc cu gandul la transplantare.
Istoria reproducerii plantelor
        Plantele primitive se reproduceau in acord cu adaptarea lor la mediul de viata acvatic, prin producerea si raspandirea sporilor. In plus, organismele vegetale si unele organisme animale acvatice se inmulteau prin simpla diviziune a lor si crearea altor organisme "clona", care erau purtate de apa si se dezvoltau in alte zone, asigurandu-le raspandirea in mediu.
Bolile plantelor
        Mult mai de temut decat atacul diversilor daunatori, sunt diversele boli sau maladii ale plantelor transmise prin intermediul ciupercilor microscopice ( bolile criptogamice), bacteriilor (bacteriozele) sau virusilor (virozele).
Daunatorii plantelor de interior
        Cultivate in ghivece, in conditii nu intotdeauna bine adaptate nevoilor lor, plantele de interior au o rezistenta scazuta comparativ cu cele cultivate direct in pamant, in gradina, in aer liber. Caldura permanenta din apartament , umiditatea permanenta a substratului, devin conditii favorabile aparitiei si inmultirii diversilor paraziti ai plantelor (acarieni, aleurode, afide, cosenile, nematode, etc).