Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Substraturi folosite in cultura plantelor

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Necesitatile si ingrijirea plantelor » Substraturi folosite in cultura plantelor

Substraturi folosite in cultura plantelor

Articol vizualizat de 6157 ori

        In incercarea de a asigura plantelor noastre din apartament sau gradina conditii de cultura cat mai apropiate mediului natural din care acestea provin, trebuie sa tinem cont de importanta utilizarii unui substrat potrivit fiecareia in parte.
        Substratul, este un amestec de diferite componente organice si anorganice, amestecate in diverse proportii. Nu exista reteta ideala de obtinere a substratului perfect, insa ceea ce se stie este ca un substrat sanatos trebuie sa contina si elemente organice si minerale. Produsele comercializate astazi sunt reprezentate de diversele mranite care pot fi utilizate ca atare pentru cultivarea plantelor in ghiveci. In acest sens exista mranite: pentru plante verzi, pentru cactusi, pentru citrice, orhidee ,etc.
        Materiile organice folosite la prepararea lor sunt:
        Pamantul de gradina: reprezinta pamantul obisnuit, destul de bogat in elemente minerale, adecvat pentru cultura multor plante care nu au cerinte prea mari. In general nu se recomanda utilizarea celor cu continut mare de argila deoarece retin apa in exces iar in caz de uscaciune se compacteaza rapid.
        Pamantul de ericacee: rezulta din descompunerea tulpinilor si radacinilor ericaceelor si este utilizat cu succes in mranitele destinate in special culturii plantelor cu bulb (begonii, gloxinii, crini imperiali).
        Pamantul de telina: se obtine prin omogenizarea stratului superficial din culturile de graminee si leguminoase si se caracterizeaza printr-un continut extrem de mare de fertilizanti.
        Turba : rezulta in mod natural printr-un indelungat proces de carbonizare a resturilor vegetale din zonele mlastinoase. Ea exista in doua variante: turba aurie rezultata din muschiul de turbarie, fibroasa si turba bruna cu un continut ceva mai scazut in minerale ca prima. In orice varianta s-ar gasi turba este un ingredient destinat orhideelor, bromeliaceelor si plantelor ce prefera un substrat acid si cu un grad mare de aerare.
        Radacinile de ferigi: se pot folosi, in proportie de 20-30%, in mranitele destinate culturii orhideelor si bromeliaceelor epifite.
        Scoarta: se utilizeaza in general scoarta de pin deoarece confera mranitei un grad mare de aerare, retine greu apa si are un pH acid. Este folosita ca ingredient in mranitele destinate culturii plantelor tropicale: (orhidee, bromeliacee, ferigi).
        Gunoiul: se foloseste dupa descompunerea completa a materiilor fecale provenite de la animale si pasari. Produsul rezultat dupa descompunere se amesteca cu paie, turba, frunze uscate, fiind gras si foarte nutritiv pentru plante.
        Pe langa materiile organice, mranitele comercializate includ si o serie de materiale sintetice, printre care:
        Nisipul: mareste permeabilitatea solului, asigurand drenajul si transformand substratul intr-unul care nu retine apa in exces. Este indispensabil culturii anumitor plante mai ales cactusilor si plantelor suculente.
        Pietricelele ponce: se aplica un strat pe fundul vasului pentru cresterea drenajului mai ales in cazul cactusilor, suculentelor si a plantelor ale caror radacini putrezesc usor. Sunt bogate in minerale.
        Perlitul: se obtine prin incalzirea la temperaturi extrem de mari a unor silicati si este folosit de multe ori in locul nisipului. Se prezinta sub forma unor granule mici,albe sau gri, de diferite dimensiuni de la cele mai fine folosite adesea in mranitele pentru rasaduri, la cele cu diametre mai mari folosite pentru evitarea tasarii substratelor.
        Vermiculitul: este un silicat de aluminiu si se prezinta sub forma unor mici aschii. Daca se utilizeaza ca ingredient trebuie luat in considerare faptul ca are o usoara tendinta de retinere a apei, cu timpul imbibandu-se.
        Rocile sedimentare (dolomit, granit, bazalt, etc), de diverse granulatii, cele fine de dolomit de folosesc de exemplu pentru reducerea aciditatii substraturilor, fiind utilizate cu succes pentru cultura plantelor care prefera substraturile bazice.
        Argila expandata: se prezinta sub forma unor granule mici, cu diametre variabile, care de asemeni au rol excelent in drenarea si aerarea substraturilor.
        Carbunele de lemn: se prezinta sub forma unei pulberi cu proprietati antiseptice care are rolul de a inlatura riscurile putrezirii. Din acest motiv este utilizat adesea in special pentru cultura plantelor care au radacini carnoase (orhidee, cacusi, etc).


Imagini Substraturi folosite in cultura plantelor


Substraturile comercializare sunt destinate fiecarei categorii de planteVoteaza: Substraturi folosite in cultura plantelor


Punctaj:9.85
Voturi: 41
Vizite: 6157
                  


Comenteaza: Substraturi folosite in cultura plantelor

Nume:
*Email:
*Comentariu:

Articole similare :

Ghid sezonier al ingrijirii plantelor
        De la plantarea semintelor pana la iesirea primelor plantute care vor inflori si fructifica, in fiecare sezon exista diverse cerinte inscrise in calendarul lunar al plantelor.
Transplantarea plantelor de interior
        Unele plante necesita anual o transplantare, altele trebuie transplantate odata la 2-3 ani, in functie de ritmul de dezvoltare.
Iata cateva semne ale plantelor care ne duc cu gandul la transplantare.
Istoria reproducerii plantelor
        Plantele primitive se reproduceau in acord cu adaptarea lor la mediul de viata acvatic, prin producerea si raspandirea sporilor. In plus, organismele vegetale si unele organisme animale acvatice se inmulteau prin simpla diviziune a lor si crearea altor organisme "clona", care erau purtate de apa si se dezvoltau in alte zone, asigurandu-le raspandirea in mediu.
Bolile plantelor
        Mult mai de temut decat atacul diversilor daunatori, sunt diversele boli sau maladii ale plantelor transmise prin intermediul ciupercilor microscopice ( bolile criptogamice), bacteriilor (bacteriozele) sau virusilor (virozele).
Daunatorii plantelor de interior
        Cultivate in ghivece, in conditii nu intotdeauna bine adaptate nevoilor lor, plantele de interior au o rezistenta scazuta comparativ cu cele cultivate direct in pamant, in gradina, in aer liber. Caldura permanenta din apartament , umiditatea permanenta a substratului, devin conditii favorabile aparitiei si inmultirii diversilor paraziti ai plantelor (acarieni, aleurode, afide, cosenile, nematode, etc).