Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Tipuri de ingrasaminte comerciale

Articole



Galerie Foto




Parteneri

Home » Necesitatile si ingrijirea plantelor » Tipuri de ingrasaminte comerciale

Tipuri de ingrasaminte comerciale

Articol vizualizat de 8929 ori

        Termenul de "ingrasamant" defineste totalitatea substantelor chimice (fertilizatorii) necesari pentru o buna crestere si functionalitate a plantelor. Ele reprezinta de fapt un fel de suplimente alimentare capabile sa imbogateasca substratul plantelor cu elemente minerale cand acesta se epuizeaza. In comert exista, la ora actuala, o multitudine de ingrasaminte si derivate ale acestora: ingrasaminte simple care contin un singur macroelement, compuse din mai multe macroelemente, lichide, solide, cu absorbtie lenta sau rapida, etc. Majoritatea contin doar azot, fosfor si potasiu deoarece se considera ca celelalte minerale, de care planta are nevoie in cantitati incomparabil mai mici se gasesc indeajuns in substrat. Pe orice produs se va gasi intodeauna inscriptionat un raport de N-P-K. De ex in cazul unui raport 10-6-8 inseamna ca ingrasamantul contine 10% azot, 6% fosfor si 8% potasiu. Astfel, in functie de acest raport, precum si de adaosul altor elemente minerale, ingrasamintele comerciale de astazi au destinatii precise: pentru plante cu flori, pentru plante decorative prin frunze, pentru cactusi, pentru orhidee, pentru muscate, etc.Tinand cont de insemnatatea si rolul fiecarui macroelement in viata plantei si mai ales in raport cu cerintele sau carentele de moment vom sti cu precizie pentru ce ingrasamant trebuie sa optam.
        Ingrasamintele lichide se administreaza in amestec cu apa de udare. Pe fiecare eticheta exista indicatii precise cu privire la modul, frecventa si cantitatea cu care se fertilizeaza planta. Este bine sa le respectati si sa nu depasiti niciodata cantitatea indicata deoarece puteti sensibiliza si arde radacinile plantei. Avand concentratii foarte mari se dilueaza de exemplu un capacel de ingrasamant la 2-2,5l apa. Exista ingrasaminte lichide cu absorbtie lenta fabricate din materii organice ( materii fecale de pasari si animale, sfecla rosie, etc) care au dezavantajul ca miros puternic. Acestea se aplica la intervale de timp mai mari. Spre deosebire de acestea, ingrasamintele minerale sunt absorbite rapid de aceea se pot aplica mai des. Acestea din urma sunt de obicei incolore si inodore dar administrate excesiv provoaca mult mai rapid decat primile arsuri partilor vegetative ale plantelor, mai ales cand sunt aplicate pe un substrat foarte uscat.
        Ingrasamintele solide se prezinta sub trei forme: pulberi, granule si batoane. Spre deosebire de ingrasamintele lichide care se aplica de doua sau trei ori pe luna, ingrasamintele solide sunt absorbite mult mai lent, asigurand plantei "hrana" necesara pentru mult mai mult timp. De exemplu granulele sunt aplicate anual, de obicei primavara odata cu transplantarea iar batoanele se aplica odata la 3 luni. Pulberile sunt ingrasaminte solide, precis dozate care se dilueaza in apa in momentul folosirii lor. Batoanele se infing in sol, intr-o margine a recipientului in care se cultiva planta si se dizolva periodic odata cu udarea plantei. Granulele difuzeaza lent si progresiv substantele minerale din compozitia lor avand timpul cel mai indelungat de actiune. Sunt foarte usor de folosit si bine tolerate de majoritatea plantelor.
        Ingrasamintele foliare se prezinta in forma lichida si se aplica pe frunze, saptamanal, prin pulverizare. Acestea sunt de asemeni tot ingrasaminte care sunt rapid absorbite si de obicei bine tolerate.
        Orice fertilizator am alege cel mai important lucru este sa fertilizam corect si eficient, adica sa stim ce produs sa aplicam si mai ales cand si cat sa il aplicam.
        Fertilizarea se realizeaza pentru majoritatea plantelor intensiv primavara cand incepe un nou ciclu de viata si planta se reface dupa perioada de frig. Se continua pe tot parcursul verii pentru stimularea infloririi si se scade progresiv concentratia de ingrasamant pe masura ce se apropie sezonul rece. Cu exceptia plantelor care sunt active iarna si care infloresc in acest sezon, nu se fertilizeaza in aceasta perioada din an.


Imagini Tipuri de ingrasaminte comerciale


Achizitionati fertilizatori adecvati numai din magazinele specializate



Voteaza: Tipuri de ingrasaminte comerciale


Punctaj:9.63
Voturi: 26
Vizite: 8929
                  


Comenteaza: Tipuri de ingrasaminte comerciale

Nume:
*Email:
*Comentariu:

      Comentarii:

    User: roxy
    Data: 04-12-2008
    Comentariu: Eu folosesc, cu exceptia perioadei de iarna ingrasaminte speciale pentru cactusi si pentru plante cu flori. Nu am folosit niciodata ingrasaminte solide desi am citit aici ca ar fi mai bune...nu stiu care plante in parte le tolereaza desi sincer mi se par cam concentrate pentru plantute mai firave....


Articole similare :


Nu exista articole similare!