Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Transplantarea arborilor si arbustilor

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Necesitatile si ingrijirea plantelor » Transplantarea arborilor si arbustilor

Transplantarea arborilor si arbustilor

Articol vizualizat de 8150 ori

        Cand va mutati intr-o noua locuinta cu gradina parca apeland la cativa noi arbori sau arbusti totul va fi mai primitor, mai personalizat.
        Primul imbold pentru reamenajarea gradinii pe gustul propriu este trnasplantarea plantelor de dimensiuni mari. Acest process poate parea usor si accesibil la prima vedere insa necesita multa indemanare, rabdare si mai ales cunoastere.
        Incepeti cu un plan bine stabilit privitor la imaginea pe care doriti sa o dati gradinii dumneavoastra. Optati pentru specii care se vor adapta conditiilor climatice si la solul de care dispuneti. Studiati dimensiunile la care ajung acestea la maturitate pentru a stabili locurile de plantare si distantele dintre pomi.
        Stabilirea distantelor este un pas important si se face astfel incat viitorii pomi sa-si poata dezvolta optim radacinile si coroana. Pe langa acesta informati-va asupra sezonului si conditiilor propice transplantarii fiecarei specii.
        Procesul transplantarii implica mult stress pentru pomi fiind de multe ori un soc care se finalizeaza cu moartea acestora. De aceea alegeti plante sanatoase si viguroase care vor trece cu succes prin aceasta operatiune.
        Sezonul adecvat transplantarii depinde de climatul in care locuiti. Daca pamantul ingheata in anotimpul rece nu transplantati pana la dezghetarea completa a solului. Cea mai indicata perioada este primavara sau vara devreme cand natura intreaga isi revine la viata iar pomii se afla in perioada active de crestere. Daca ati pierdut acest moment transplantati pomii sau arbustii toamna cand frunzele incep sa cada. Rata succesului este insa mai mare daca optati pentru prima varianta deoarece lumina si caldura soarelui sunt factori importanti care asigura adaptarea unei plante nou transplantate.
        Din momentul scoaterii unui arbore din pamant, pe parcursul transportului, pana la plantare radacinile nu trebuie sa fie deloc uscate. Udati bine copacul cu 2-3 zile inainte de transplantarea lui. Sapati adanc de jur imprejurul lui lasand o "insulita" de pamant in care sunt inglobate radacinile. Scoateti usor pomul si sustineti-l bine. Infasurati pamantul cu radacinile intr-o panza sau intr-un plastic pana in momentul plantarii.
        Alegeti locul unde veti face plantarea. Incepeti sa sapati o groapa de trei ori mai mare decat bucata de pamant din jurul radacinilor. Udati din abundenta groapa sapata. Plantati cu grija pomul la acceasi adancime ca in locul initial. Treceti la urmatorul arbores au arbust.
Dupa plantarea speciilor de dimensiuni mari puteti sa va ocupati de bulbi, de speciile sezoniere sau de gazon.
In sezonul calduros veti putea sa va bucurati de succesul dumneavoastra!


Imagini Transplantarea arborilor si arbustilor


Ancorati pomul pentru a-l sustine eficient in timpul transplantarii

Pastrati o insula de pamant in jurul radacinilor pentru a evita uscarea acestora

In cazul puietilor asigurati spatiul necesar unei dezvoltari optime. Informati-va asupra dimensiunilor la care ajung la maturitate

Ulterior transplantarii arborilor si arbustilor treceti la infrumusetarea spatiului dintre ei folosind plante ierboaseVoteaza: Transplantarea arborilor si arbustilor


Punctaj:9.56
Voturi: 23
Vizite: 8150
                  


Comenteaza: Transplantarea arborilor si arbustilor

Nume:
*Email:
*Comentariu:

      Comentarii:

    User: mihai cazacu
    Data: 12-06-2013
    Comentariu: Exista particularitati, recomandari speciale pentru transplantarea pinului si mesteacanului ? Se pot transplanta astfel de arbori mari de 3-4 m ?


Articole similare :

Transplantarea plantelor de interior
        Unele plante necesita anual o transplantare, altele trebuie transplantate odata la 2-3 ani, in functie de ritmul de dezvoltare.
Iata cateva semne ale plantelor care ne duc cu gandul la transplantare.