Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Transplantarea plantelor de interior

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Necesitatile si ingrijirea plantelor » Transplantarea plantelor de interior

Transplantarea plantelor de interior

Articol vizualizat de 9938 ori

        Unele plante necesita anual o transplantare, altele trebuie transplantate odata la 2-3 ani, in functie de ritmul de dezvoltare.
Iata cateva semne ale plantelor care ne duc cu gandul la transplantare:
       - radacinile incep sa iasa prin gaurile de scurgere a apei;
       - radacinile apar la suprafata compostului;
       - masa compostului abunda in firisoare de radacini;
       - frunzele nou aparute sunt de dimensiuni mai mici decat in mod normal.
        Timpul ales pentru momentul transplantarii este cel mai important. Din acest motiv transplantarea se va face primavara sau vara devreme cand plantele se afla in perioada de crestere. Cateodata putem recurge la simpla inlocuire a compostului si la alegerea unui recipient mai mare daca este cazul. Alteori insa, planta veche fiind batrana nu va mai inflori abundant, de aceea ea va trebui inlocuita cu un puiet prin alegerea unei metode de inmultire adecvata.
        Diferitele specii de plante reactioneaza diferit la transplantare. Pentru unele dintre ele transplantarea nici nu se recomanda. In toate cazurile trebuie sa incercam, pe cat posibil, minimalizarea socului suferit la transplantare.
        Plantele sensibile, crescute in conditii speciale au nevoie de o perioada de aclimatizare dupa momentul transplantarii. Acestea necesita anumite conditii de temperatura si umiditate pe parcursul transplantarii si de tratamente speciale dupa acest moment.
        Instrumente necesare transplantarii: manusi, recipient nou sau vechi sterilizat in prealabil, compost nou, adecvat speciei de planta, lopatica.
        Procedura: pregatiti intai compostul proaspat care poate fi direct preparat din comert sau trebuie preparat acasa din ingrediente si proportii bine stabilite. Asezati o parte din compost in noul recipient pana la jumatatea acestuia. Cu ajutorul unei lopeti de mana efectuati cu atentie un sant pe marginea vechiului recipient de jur imprejurul plantei. Intoarceti recipientul invers sustinand bine cu o mana planta. Usor treceti la indepartarea pamantului vechi de pe radacinile plantei atat cat este posibil pentru a nu rupe radacinile plantei. Cautati eventuali paraziti sau micoze ce pun problema utilizarii unui insecticid. Asezati usor planta in noul compost si turnai in ploaie fina restul de compost pana la acoperirea completa a radacinilor plantei. Tineti cont ca radacinile plantei sa fie ingropate pana la acelasi nivel ca si in recipientul vechi. Udati bine planta. Dupa 2-3 saptamani puteti recurge la fertilizarea acesteia.


Imagini Transplantarea plantelor de interior


Cand transplantati tufele din ghivece in gradina divizati-le pentru a umple intreg spatiul

Alegeti o zi calduroasa pentru a transplanta in aer liber plantele din interiorul casei

Odata cu transplantarea puteti crea mixuri de plante. Alegeti insa cu atentie specii care pot convietui impreuna

Tineti in lumina puternica plantele nou transplantate pana le scoateti definitiv pe balconVoteaza: Transplantarea plantelor de interior


Punctaj:9.61
Voturi: 21
Vizite: 9938
                  


Comenteaza: Transplantarea plantelor de interior

Nume:
*Email:
*Comentariu:

      Comentarii:

    User: Elena
    Data: 14-11-2013
    Comentariu: Eu sunt in clasa a treia si ma cheama Elena.Eu cred ca tot ce am citit a fost o minunatie. Asta este parerea mea.Eu am vrut sa aflu despre radacina plantelor.O sa mai citesc o data si o sa va anunt daca este o prostie sau daca este ceva bun.Daca poate cineva sa scrie despre radacina plantelor sa o faca. Multumesc celor care vor sa scrie informatii despre radacina plantelor.Eu trebuie sa aflu informati despre radacina plantelor pentru scoala si am timp pana marti.Daca vrea cineva sa se impriteneasca cu mine trebuie sa ne intalnim la cora, la locul de joaca.Intru in locul de joaca si va astept langa groapa cu mingi maine la ora cinci fix.Va astept si deabea astept sa ne imprietenim.Ne vede acolo.Mie imi place ciocolata apropo si piscoturile, seminte, briose cu ciocolata, mandarine, cenvusti cu mustar si piure o da si fursecuri.La revedere.


Articole similare :

Transplantarea arborilor si arbustilor
        Cand va mutati intr-o noua locuinta cu gradina parca apeland la cativa noi arbori sau arbusti totul va fi mai primitor, mai personalizat.
        Primul imbold pentru reamenajarea gradinii pe gustul propriu este trnasplantarea plantelor de dimensiuni mari.
Ghid sezonier al ingrijirii plantelor
        De la plantarea semintelor pana la iesirea primelor plantute care vor inflori si fructifica, in fiecare sezon exista diverse cerinte inscrise in calendarul lunar al plantelor.
Istoria reproducerii plantelor
        Plantele primitive se reproduceau in acord cu adaptarea lor la mediul de viata acvatic, prin producerea si raspandirea sporilor. In plus, organismele vegetale si unele organisme animale acvatice se inmulteau prin simpla diviziune a lor si crearea altor organisme "clona", care erau purtate de apa si se dezvoltau in alte zone, asigurandu-le raspandirea in mediu.
Ingrijirea orhideelor de interior
        Familia orhideelor cuprinde circa 20000 de specii si sute de hibrizi ale acestora. In natura ele cresc pe sol (terestre) si pe coaja copacilor sau pe stanci (epifite).
        Ideea de a cultiva orhidee ca plante de interior provine din regiunile tropicale si subtropicale unde conditiile privind circulatia aerului, temperaturile si umiditatea difera mult de climatul din Romania.
Bolile plantelor
        Mult mai de temut decat atacul diversilor daunatori, sunt diversele boli sau maladii ale plantelor transmise prin intermediul ciupercilor microscopice ( bolile criptogamice), bacteriilor (bacteriozele) sau virusilor (virozele).