Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Aroma de coriandru

Articole



Galerie Foto




Parteneri

Home » Plantele in alimentatie » Aroma de coriandru

Aroma de coriandru

Articol vizualizat de 14459 ori

        Originar din Asia si Orient, coriandrul a fost valorificat si utilizat in bucatarie si medicina inca de pe vremea lui Hipocrate. In timpurile nostre este cultivat intens in : Rusia, Ungaria, India, sudul si nordul Amercii in special in Morocco.
        Este o planta erbacee, anuala, de circa 60 cm inaltime. Florile sunt mici, de culoare albastru-deschis sau alb si grupate in inflorescente. Frunzele de la baza sunt nedivizate, spre deosebire de cele de la varf. Fructul este o achena.
        Prefera un climat calduros si mai degraba uscat decat umed. Pentru obtinerea semintelor, se planteaza primavara si dupa circa 3 luni acestea se culeg inainte sa cada, moment in care continutul in substante aromatice si terapeutice atinge nivelul maxim. Pentru frunze, coriandrul se cultiva vara.
        Coriandrul ca si condiment se refera de fapt la semintele aceste plante, numita stiintific Coriandrum sativum. Samanta de coriandru are 3-5 mm lungime si prin uscare capata o culoare alb murdar, olive sau bruna.
        Frunzele, cunoscute si sub denumirea generica de "cilantro" se utilizeaza in scop medicinal. Nota de varf a aromei de coriandru este o impletire de dulce, acrisor si picant, amintind oarecum de aroma cojilor de citrice. Semintele pot fi utilizate si maruntite, dar mai frecvent se recurge la macinarea acestora. Intrucat aroma integii plante se pierde relativ usor, pudra se pastreaza in recipiente bine inchise, de culoare inchisa si pastrate la intuneric, intr-un loc racoros. Frunzele se utilizeaza numai in stare proaspata sau congelata. Prin uscare frunzele isi pierd atat aroma cat si proprietatile terapeutice. Este o planta melifera, mierea de coriandru fiind deosebit de parfumata, cu multiple proprietati medicinale.
        Coriandrul este un condiment utilizat in bucatariile din intreaga lume. Englezii il folosesc la prepararea celebrei budinci negre iar italienii pentru obtinerea deliciosului dressing pentru mortadella. Mai este utilizat pentru aromatizarea prajiturilor sau unor sortimente de paine.
        Inainte de toate, coriandrul ca si condiment, predomina in bucataria arabeasca unde este utilizat impreuna cu sucul de portocala la prepararea carnii de miel. Se foloseste la condimentarea unor preparate din piept de pui, a fille-ului de peste pentru grill sau la unele soiuri de branzeturi. Ocazional, in anumite zone precum India sau Spania se folosesc frunzele proaspete de coriandru la asezonarea salatelor sau la supa.
        Coriandrul are efect stimulativ al digestiei si sistemului nervos. Are proprietati purgative si de inlaturare a flatulentei. Contine substante antibacteriene si antifungice. In Asia este utilizat impotriva migrenelor, colicilor, conjuctivitelor, iar pasta de seminte este folosita in tratarea ulceratiilor cavitatii bucale. Efectul dezinfectant al componentelor din frunza impiedica infectarea ranilor deschise. Coriandrul ajuta la combaterea colicilor si problemelor digestive ale noilor nascuti.
        Este tonifiant general si afrodisiac, motiv pentru care este folosit in industria cosmetica si aromoterapie.


Imagini Aroma de coriandru


Culturi de coriandru

Piure de coriandru

Diverse aperitive si sosuri vietnameze pe baza de coriandru

Fripturi condimentate cu coriandru

Pudra de coriandru din comert

Sapun cu aroma de bergamota si coriandru

Coriandru-frunze, tulpini si radacini

Flori de coriandru



Voteaza: Aroma de coriandru


Punctaj:9.7
Voturi: 41
Vizite: 14459
                  


Comenteaza: Aroma de coriandru

Nume:
*Email:
*Comentariu:

Articole similare :

Aroma placuta si apetisanta de vanilie
        Alaturi de sofran si cardamom, vanilia este unul dintre cele mai pretioase condimente din intreaga lume. Vanilla fragrans este o planta nativa din Mexic unde este cultivata intensiv si in prezent, in scop comercial. In antichitate vanilia era folosita la fel de mult in special de popoarele de azteci care aromatizau cu vanilie “xocolatla”- o bautura regala din cacao, miere si vanilie.