Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Cardamomul, un condiment exotic

Articole



Galerie Foto




Parteneri

Home » Plantele in alimentatie » Cardamomul, un condiment exotic

Cardamomul, un condiment exotic

Articol vizualizat de 24821 ori

        Cardamomul este unul dintre cele mai vechi condimente descoperit si utilizat din timpurile stravechi. Este originar din sudul Indiei unde creste in regiunile impadurite, ca planta salbatica. Astazi aria lui s-a extins fiind intalnit si in: Sri Lanka, Guatemala, China si Tanzania.
        Este o planta perena, cu aspect de tufa, inrudit cu ghimbirul. Atinge circa 2-5 metri inaltime. Radacina este reprezentata de un rizom puternic. Frunzele, de culoare verde-inchis au 30-50 cm lungime si 5-15 cm latime. Lastarii cu frunze cresc de la baza plantei, de la nivelul solului. Florile sunt albe cu vinisoare purpurii. Semintele colorate in verde sau brun-negricios sunt cuprinse intr-o capsula, a carei lungime variaza intre 5-20mm in functie de varietate, cea verde fiind mai scurta si cea neagra mai lunga.
        In zonele cu climat tropical, exista adevarate plantatii de cardamom unde rizomii sunt plantati la distante de 3 metri unii de altii pentru a se evita sufocarea plantelor cand ajung la maturitate. Intre octombrie si decembrie plantele sunt culese pentru a se evita craparea si scuturarea capsulelor care contin semintele.Ulterior aceste capsule se usuca natural, la soare. Condimentul cardamom se obtine din aceste seminte inchise in fiecare capsula. Intrucat semintele isi pierd relativ repede puterea aromei este recomandata achizionarea capsulelor care se desfac in momentul utilizarii semintelor. Nu se recomanda pastrarea semintelor mai mult de 6 luni de la scoaterea lor din capsule intrucat acestea isi pierd aproape in totalitate proprietatile organoleptice. Aroma cardamomului este una extrem de puternica, amintind de un amestec de eucalipt, camphor si lamaie. Egiptenii mestecau semintele pentru a-si curata dintii iar vechii greci si romani il utilizau ca parfum.
        In timpurile noastre cardamomul este inclus in categoria condimentelor scumpe, fiind depasit probabil doar de sofran.
        Din acest motiv uneori adevaratul cardamom care provine din planta Elettaria cardamomum este inlocuit cu diferite surogate precum: cardamomul de Siam, cardamomul de Nepal, cardamomul de Java, etc.
        Elettaria cardamomum provenit din India se intalneste in doua varietati si anume: Elettaria cardamomum var. Malabar si Elettaria cardamomum var. Mysore. Dintre acestea se pare ca varietatea Mysore contine o cantitate mult mai mare de cineol si limonen si este mult mai aromata.
        Cardamomul este utilizat preponderent in bucataria indiana si ocazional in cea arabeasca, in diverse sortimente de deserturi si bauturi. Arabii il utilizarea si pentru aromatizarea cafelei iar rusii il folosesc la obtinerea unui lichior mai special.
        Datorita pretului sau destul de ridicat, acest condiment este utilizat cu ocazia festivitatilor si cu ocazia diferitelor sarbatori. In aceste momente in unele zone se prepara celebrul "punch cu cardamom", deserturile si fripturile de peste si de miel.


Imagini Cardamomul, un condiment exotic


Plantatie de cardamom

Bautura din cacao, fenicul si cardamom

Capsule verzi de cardamom

Crema de ananas aromata cu cardamom se serveste cu paine vanilata

Budinca de orez, mango si cardamom

Cardamomul este folosit la festivitati pentru a aroma si colora frisca

Mladitele cu flori care formeaza capsulele apar la baza plantei, la nivelul solului

Capsula de cardamom partial deschisa



Voteaza: Cardamomul, un condiment exotic


Punctaj:9.06
Voturi: 58
Vizite: 24821
                  


Comenteaza: Cardamomul, un condiment exotic

Nume:
*Email:
*Comentariu:

      Comentarii:

    User: lica
    Data: 03-04-2009
    Comentariu: dupa ce am aflat ce e sfranul #ce stie taranul ce-i sofranul#am cunoscut si cardamonul.Isi merita renumele .In combinatii si proportii adecvate e minunat!

    User: adrian niculescu
    Data: 10-01-2011
    Comentariu: apropo de' sofranul' lui lica. Folosesc de o luna si jumatate un ceai de la Herbalife care contine extract de seminte de cardamon.Am renuntat complet la cafea-desi lucrez frecvent ture de noapte-si ma simt mult mai bine.Despre efectele afrodisiace inca ma abtin...dar nu-i timpul trecut.As vrea informatii de la cei care il folosesc .De unde se cumpara , retete,efecte ,etc.Multumesc si... cardamonul sa va ajute!

    User: aurora
    Data: 08-03-2011
    Comentariu: folosesc un parfum care unul din ingrediente este cardamom,imi place la nebunie.

    User: Daniel Maris
    Data: 05-08-2011
    Comentariu: Unde gasesc asa ceva?

    User: Mihaela
    Data: 14-09-2011
    Comentariu: Dragele mele Doresc sa prepar un gem de mere cu ghimbir, cardamom,anason si scortisoara.Am inteles ca este foarte aromat si foarte bun acest gem. Imi puteti spune unde gasesc acest condiment exotic, cardamom? Imi puteti scrie pe adresa de mail - [email protected] Zi buna!

    User: ella
    Data: 11-10-2011
    Comentariu: Buna, cardamom se gaseste la mag CTS Corner din Brasov.Daca sunteti interesati noi facem livrari si la domiciliu.

    User: aneta
    Data: 29-12-2011
    Comentariu: eu l-am cumparat de la un magazin de produse naturiste;am gasit intr-o revista o reteta de fursecuri cu cardamon si vreau sa o incerc; am servit la un restaurant indian un orez basmati cu un condiment specific (cred ca acest condiment) si cu stafide- si mi-a placut; as mai dori si alte retete cu acest condiment - stie cineva ? Oricum va doresc spor la bucatarie si sa va iasa toate preparatele foarte bune. La multi ani!

    User: flori
    Data: 02-08-2012
    Comentariu: credeti ca as putea gasi si in supermarketuri acest ingredient?vreau sa incerc sa prepar niste dulciuri indiene iar in reteta se gaseste si cardamon-ul.de unde as purea face rost?

    User: cornelia
    Data: 04-09-2012
    Comentariu: eu am gasit ieri la Auchan-Craiova. Se vinde vrac, am luat putin, de curiozitate.

    User: iovanaurel
    Data: 07-10-2012
    Comentariu: este foarte bun l-am descoperit la arabi ei il folosesc la cafea da o aroma exatica

    User: POPA FELICIA
    Data: 18-08-2013
    Comentariu: AS DORI DETALII DESPRE ACEASTA PLANTA SI SA MA DOCUMENTEZ DACA IN ROMINIA AR SUPRAVIETUI


Articole similare :


Nu exista articole similare!