Articole
- Necesitatile si ingrijirea plantelor
- Inmultirea plantelor
- Sanatatea plantelor
- Plantele in decor
- Plantele in alimentatie
- Plantele in aromoterapie
- Plantele in sanatate si cosmetica
Galerie Foto
- Plante de apartament
- Plante de gradina
- Plante de camp
- Plante din zone impadurite
- Plante medicinale
- Plante exotice
- Plante suculente si cactusi
- Plante carnivore
- Plante aromatice
- Plante din zona apelor stagnante sau curgatoare
- Plante din regiunea alpina
- Plante toxice
- Bonsai
- Orhidee
Parteneri
Home »
Plantele in alimentatie »
Ceapa, indispensabila in bucatariile din intreaga lume
Ceapa, indispensabila in bucatariile din intreaga lume
Articol vizualizat de 5261 ori
  Este o planta bulboasa, inrudita cu usturoiul care este cultivata, anual. Exista mai multe varietati, cele mai frecvente fiind cele cu bulb alb, galben sau rosu. Tulpina si frunzele verzi, goale in interior pot atinge o inaltime de circa 1 metru. Florile sunt mici, colorate in general in alb sau violet. Poate fi cultivata prin inradacinarea bulbilor sau prin insamantare.
  Atat bulbul subteran cat si frunzele sunt comestibile. Ele se utilizeaza in stare proaspata, bulbul putand fi insa consumat si dupa mai mult timp de la recoltare. Din acest bulb se obtine in industrie pudra de ceapa, care, la fel ca in cazul celei de usturoi se pastreaza in recipiente inchise, in locuri uscate, racoroase si se utilizeaza la prepararea mancarurilor.
  Aroma de ceapa este puternica, persistenta, cu o nota usor mai dulceaga comparativ cu cea a usturoiului. In momentul in care este curatata si taiata, de multe ori provoaca iritarea ochilor si lacrimarea. Pentru inlaturarea acestui inconvenient se recomanda taierea cepei sub apa sau pastrarea ei in frigider timp de 5-10 minute inainte de curatare si taiere.
  Ceapa este utilizata ca leguma si condiment la majoritatea mancarurilor: supe, ciorbe, tocanite, salate, sosuri, fripturi, placinte cu carne, crochete, etc. Este nelipsita in unele marinate si indispensabila in unele sortimente frantuzesti celebre precum: supa de ceapa, "coq au yin" sau "sauce soubise". In India exista sortimentul "do pvaza" care contine carne inabusita cu o cantitate de ceapa tocata, dubla fata de cea a carnii.
  Frunzele verzi de ceapa, aparute primavara sunt folosite in salatele verzi, de sezon in combinatie cu spanacul, ridichea sau salata verde.Acestea se utilizeaza in bucataria romaneasca la prepararea omletei alaturi de marar.
  Ca si compozitie, ceapa contine: proteine, zahar, celuloza, minerale (Na, K,P,Ca, Fe), vitamine (A, B si C), ulei esential si circa 80% apa.
  Uleiul esential, eteric, desi este prezent in cantitate destul de mica este de fapt cel responsabil de iritarea ochilor. Datorita substantelor continute, ceapa are si efecte terapeutice asupra organismului fiind: antiseptica, diuretica, expectoranta. Are efect de stimulare a digestiei odata cu efectul antiseptic la nivel gastric. Din acest motiv este utilizata ca si usturoiul pentru combaterea parazitilor intestinali. Unele studii precizeaza efectul stimulant asupra activitatii nervoase, a ficatului si inimii. Este utilizata ca adjuvant in diabet deoarece normalizeaza functia pancreatica.
  Are un efect general energizant asupra intregului organism ceea ce favorizeaza cresterea imunitatii acestuia.
  Extern ceapa este utilizata pentru diverse afectiuni ale pielii avand efect antistafilococic. Cataplasmele cu piure de ceapa sunt utilizate pentru vindecarea ranilor, acneei, muscaturilor de insecte , arsurilor, abceselor sau furunculozelor si hemoroizilor.
  In terapiile medicinale cu uz intern sau extern se recomanda utilizarea cepei in stare cruda intrucat prin fierbere, compusii acesteia se distrug in numar mare, scazand astfel eficienta utilizarii ei.
  Aroma sa dulce, slab picanta, de neinlocuit, precum si multiplele sale efecte de imbunatatire a sanatatii organismului uman o claseaza alaturi de usturoi in categoria celor mai frecvente legume-condiment din intreaga lume.
Imagini Ceapa, indispensabila in bucatariile din intreaga lume
Voteaza: Ceapa, indispensabila in bucatariile din intreaga lume
Punctaj:10 Voturi: 7 Vizite: 5261 |
Comenteaza: Ceapa, indispensabila in bucatariile din intreaga lume
Articole similare :
Nu exista articole similare!