Articole
- Necesitatile si ingrijirea plantelor
- Inmultirea plantelor
- Sanatatea plantelor
- Plantele in decor
- Plantele in alimentatie
- Plantele in aromoterapie
- Plantele in sanatate si cosmetica
Galerie Foto
- Plante de apartament
- Plante de gradina
- Plante de camp
- Plante din zone impadurite
- Plante medicinale
- Plante exotice
- Plante suculente si cactusi
- Plante carnivore
- Plante aromatice
- Plante din zona apelor stagnante sau curgatoare
- Plante din regiunea alpina
- Plante toxice
- Bonsai
- Orhidee
Parteneri
Home »
Plantele in alimentatie »
Gust iute sau dulce de paprika
Gust iute sau dulce de paprika
Articol vizualizat de 8734 ori
  Capsicum annuum, originara din America de Sud este o planta tropicala. In Ungaria, Spania, Turcia, Yugoslavia si S.U.A, se cultiva diverse varietati de Capsicum annuum, adaptate la climele respective.
  Este o planta erbacee, erecta, ramificata, cu inaltimea de 1-1,5 metri. Ramurile de la baza plantei sunt adesea lignificate. Frunzele verzi-inchis pe fata si verde-deschis pe dos sunt asezate alternativ pe ramuri. Florile sunt albe, solitare si dau nastere fructelor numite la fel ca si planta. Acestia sunt verzi initial, apoi rosii devenind in ultima faza bruni sau violet in functie de varietate.
  Numai ardeii rosii sunt insa uscati si macinati pentru a obtine paprika. Industria alimentara utilizeaza pudra de paprika in unele sortimente de branza topita, carne procesata, bulion, chili-pudra, etc. Condimentul este utilizat nu numai pentru aromatizare ci si pentru colorarea in rosu, naturala, a unor sortimente de mancaruri.
  In functie de varietatea de Capsicum din care provine, pudra de paprika poate fi de culoare rosu-intens sau bruna. Gustul, de asemeni, variaza fiind dulceag la unele soiuri pana la foarte iute.
  La noi in comert exista doua soiuri distincte de paprika (boia de ardei): dulce si iute.
  Paprika isi pierde din gust, aroma si culoare daca este depozitata inadecvat, de aceea se recomanda pastrarea acesteia in cutii bine inchise, in locuri intunecoase, aerisite si uscate.
  In Ungaria este folosita in special la prepararea celebrelor "papricash" si "goulash". In Spania exista un sos cu un continut mare de paprika numit "chorizos", cunoscut in intreaga lume.
  Multe sortimente precum garnituri, salate,sosuri, branzeturi, preparate din carne afumate sunt aromatizate si colorate cu acest condiment. In unele regiuni, paprika este folosita si la colorarea dressing-urilor pentru salate.
  Pe langa proprietatile sale culinare, ardeiul iute are si efecte terapeutice printre care cel mai puternic fiind acela de stimulare a intregii activitati digestive.
  Poate fi utilizat si extern in cazul unor afectiuni precum: reumatism, crampe musculare sau lumbago. Unii specialisti recomanda tinctura de ardei iute ca adjuvant in tratarea alcoolismului cronic. Are efect afrodisiac.
  Nu se recomanda consumul de paprika iute in cazul afectiunilor cardiace, alergiilor, astmului sau hipertensiunii arteriale.
Imagini Gust iute sau dulce de paprika
Voteaza: Gust iute sau dulce de paprika
Punctaj:10 Voturi: 4 Vizite: 8734 |
Comenteaza: Gust iute sau dulce de paprika
Articole similare :
Usturoiul, gustos si mai ales sanatos
Usturoiul este o planta bulboasa, ce apartine ca si ceapa familiei Alliaceae. Este asemanator cu ceapa dar, spre deosebire de aceasta, bulbul usturoiului este impartit in mai multe segmente numite "catei". De obicei exista circa 8-10 catei intr-un bulb, asezati strans unul langa altul in jurul unui ax central si delimitati de o foita rigida colorata in alb-vioriu.

Usturoiul este o planta bulboasa, ce apartine ca si ceapa familiei Alliaceae. Este asemanator cu ceapa dar, spre deosebire de aceasta, bulbul usturoiului este impartit in mai multe segmente numite "catei". De obicei exista circa 8-10 catei intr-un bulb, asezati strans unul langa altul in jurul unui ax central si delimitati de o foita rigida colorata in alb-vioriu.
