Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Usturoiul, gustos si mai ales sanatos

Articole



Galerie Foto




Parteneri

Home » Plantele in alimentatie » Usturoiul, gustos si mai ales sanatos

Usturoiul, gustos si mai ales sanatos

Articol vizualizat de 7523 ori

        Usturoiul este o planta bulboasa, ce apartine ca si ceapa familiei Alliaceae. Este asemanator cu ceapa dar, spre deosebire de aceasta, bulbul usturoiului este impartit in mai multe segmente numite "catei". De obicei exista circa 8-10 catei intr-un bulb, asezati strans unul langa altul in jurul unui ax central si delimitati de o foita rigida colorata in alb-vioriu.
        Usturoiul a fost cultivat din timpurile vechi fiind astfel destul de greu de precizat originea sa. Cei mai multi considera ca usturoiul provine din Asia.
        Conform marturiilor ramase, usturoiul a fost utilizat si de egipteni. Romanii si grecii care-l utilizau in alimentatie si medicina l-au numit "trandafirul urat mirositor". O veche legenda araba spune ca usturoiul a crescut prima data pe urma lasata de Diavol cand a parasit Edenul. De aici probabil si asocierea lui ulterior, in folclor, cu arma care tine la distanta vampirii si spiritele rele.
        In prezent, mult mai mult ca in trecut, usturoiul este utilizat intensiv atat in alimentatie cat si in medicina traditionala.
        Pe langa forma clasica, cea de bulb proaspat, pe care o stim cu totii, usturoiul se comercializeaza astazi si in alte forme cu scopul conservarii si usurarii utilizarii lui. Astfel puteti gasi in comert pudra de usturoi, sare cu usturoi, utilizate in alimentatie, sau diverse produse naturiste de usturoi cu scop medicinal.
        Aroma usturoiului este descrisa ca fiind puternic condimentata, intepatoare, penetranta si durabila. In componentele sale active sunt incluse uleiul volatil, componentele cu proprietati antibiotice precum sulfurile si iodurile, minerale precum zinc, seleniu, potasiu, magneziu si vitaminele A, B, C.
        Bucataria mondiala gaseste indispensabila utilizarea acestui condiment mai ales la prepararea delicioaselor sosuri si fripturi de orice fel. Mai este folosit in unele supe, salate, pate, salamuri, paste sau in unele preparate celebre precum painea cu usturoi.
        In ceea ce priveste terapia naturala cu usturoi acesta este utilizat ca :antiseptic, antibacterian, stimulator digestiv, cu proprietati de eliminare a parazitilor intestinali, de reducere a tensiunii si de reglare a functiei glandelor.
        Spre deosebire de antibioticele de sinteza, usturoiul este considerat "un antibiotic natural" deoarece nu distruge flora protectiva a organismului. Usturoiul este sursa de seleniu, necesar raspunsului imun al organismului si care devine un antioxidant puternic in combinatie cu vitamina E. Unele studii precizeaza ca usturoiul este indicat ca adjuvant in terapiile diverselor cancere precum: cancerul de prostata, de san, de stomac sau de colon. Bogat in potasiu si zinc precum si in vitaminele A si C este utilizat frecvent impotriva infectiilor, crescand circulatia sangvina si prevenind afectiunile cardiovasculare. Este cunoscut efectul sau detoxifiant pentru organism deoarece curata rinichii si stimuleaza formarea si eliminarea urinii.
        In general, pentru efectul terapeutic, usturoiul se administreaza frecvent sub forma unor capsule gelatinoase menite sa elimine mirosul neplacut al acestuia.
        Utilizat atat in terapie dar mai ales in forma proaspata, in bucatarie usturoiul ramane insa cu inconvenientul mirosului sau puternic si persistent. Eliminarea lui apare dupa mestecarea a 2-3 boabe de cafea, a catorva frunze proaspete de patrunjel sau a unui mar.
        In ultimul timp se vorbeste tot mai mult despre puterea afrodisiaca a usturoiului. Datorita proprietatilor sale de a intensifica circulatia sangvina inclusiv la nivelul penisului, imbunatateste performantele sexuale ale barbatului. S-a constatat insa ca in cazul unui consum moderat de usturoi aceste efecte nu apar. Pentru utilizarea lui in acest sens, cuplul trebuie sa urmeze o terapie regulata cu doze precise administrate numai de specialisti.


Imagini Usturoiul, gustos si mai ales sanatos


Bulbi de usturoi

Delicioasa paine cu usturoi

Putem folosi usturoiul si pentru ornarea aperitivelor

Apetisant si puternic condimentat

Aromati delicatesele...

Condimentati branza cu frunze proaspete de usturoi

Usturoi cultivat

Flori de usturoi



Voteaza: Usturoiul, gustos si mai ales sanatos


Punctaj:10
Voturi: 25
Vizite: 7523
                  


Comenteaza: Usturoiul, gustos si mai ales sanatos

Nume:
*Email:
*Comentariu:

      Comentarii:

    User: TOTH ARPAD
    Data: 20-12-2009
    Comentariu: Usturoiul vindeca 60 de boli. Au aparut si carti care amintesc de acest lucru.


Articole similare :


Nu exista articole similare!