Articole
- Necesitatile si ingrijirea plantelor
- Inmultirea plantelor
- Sanatatea plantelor
- Plantele in decor
- Plantele in alimentatie
- Plantele in aromoterapie
- Plantele in sanatate si cosmetica
Galerie Foto
- Plante de apartament
- Plante de gradina
- Plante de camp
- Plante din zone impadurite
- Plante medicinale
- Plante exotice
- Plante suculente si cactusi
- Plante carnivore
- Plante aromatice
- Plante din zona apelor stagnante sau curgatoare
- Plante din regiunea alpina
- Plante toxice
- Bonsai
- Orhidee
Parteneri
Plantele in aromoterapie
Aromoterapia se practica inca din antichitate si este o terapie naturista, o fitoterapie, care urmareste ameliorarea sau vindecarea unor afectiuni cu ajutorul aromelor de plante. Ea este considerata una dintre cele mai comode terapii care nu creeaza dependenta si nu produce efecte secundare. Aromoterapia se face cu uleiuri volatile si esente, extrase din plante care se pastreaza in flacoane etanse, de culoare inchisa si depozitate intr-un loc racoros. Aceste uleiuri se pun in vase speciale de aromoterapie, in cada sau sunt folosite la masaj. De asemenea, se poate face aromoterapie si cu geluri de dus, spuma de baie, sare de baie, uleiuri sau lotiuni de corp, daca acestea sunt facute din esente naturale. Aromoterapia se face in camere bine aerisite si pentru a-i spori efectele poate fi facuta in combinatie cu alte terapii: prin culoare, prin muzica, prin masaj, etc. Nu sunt cunoscute cu exactitate ce uleiuri esentiale contin toate plantele si care sunt efectele pe care acestea le pot avea asupra omului. Unele sunt recomandate in cazul nevrozelor, insomniilor, stressului si oboselii (lamaia, lavanda, trandafirul, mandarina, etc,), altele au efect dezinfectant si antibacterian (cimbru, pin, eucalipt, rozmarin,ceapa, usturoi, marar, anason, etc), in timp ce afrodisiacele influenteaza puternic creierul si simturile (sofran, busuioc, salvie, nucsoara, cardamon, telina, ghimbir, scortisoara, ginseng,etc). Plantele aromatice sunt atat de concentrate in principii active incat industria de astazi le exploateaza la maximum.
Articole
  Dupa lavanda, rozmarinul este probabil una dintre cele mai utilizate plante in aromoterapie. Folosirea lui s-a extins de-a lungul timpului, de la prepararea diverselor sortimente culinare, la medicina si mai tarziu, in industria cosmetica si aromoterapie.

  Lavanda este o planta perena, de forma unui mic arbust de 30-70cm inaltime. Este recunoscuta cu usurinta datorita florilor sale mici, de culoare mov si datorita "pufului argintiu" cu care frunzele par usor pudrate. Este o planta nepretentioasa, care se adapteaza usor conditiilor minime de cultivare. Daca este tinuta in interior este recomandata asezarea ei intr-un loc luminos deoarece lumina soarelui favorizeaza cresterea concentratiei de uleiuri eterice continute.

Aromoterapia este o forma de medicina alternativa, care utilizeaza uleiurile esentiale obtinute din plante ca mijloc de relaxare si ca tratament adjuvant in diverse afectiuni. Uleiurile esentiale sunt produse naturale 100%, obtinute din plante si reprezinta cu totul altceva decat uleiurile parfumate ce sunt obtinute din ingrediente sintetice. Nu se poate face aromoterapie cu ajutorul uleiurilor parfumate intrucat acestea nu au calitati terapeutice. Este important sa cititi cu atentie ingredientele de pe etichetele produselor destinate aromoterapiei si sa le alegeti pe cele naturale pentru a obtine efectul dorit.
