Articole
- Necesitatile si ingrijirea plantelor
- Inmultirea plantelor
- Sanatatea plantelor
- Plantele in decor
- Plantele in alimentatie
- Plantele in aromoterapie
- Plantele in sanatate si cosmetica
Galerie Foto
- Plante de apartament
- Plante de gradina
- Plante de camp
- Plante din zone impadurite
- Plante medicinale
- Plante exotice
- Plante suculente si cactusi
- Plante carnivore
- Plante aromatice
- Plante din zona apelor stagnante sau curgatoare
- Plante din regiunea alpina
- Plante toxice
- Bonsai
- Orhidee
Parteneri
Home »
Plantele in aromoterapie »
Ce este aromoterapia
Ce este aromoterapia
Articol vizualizat de 7612 ori
In aceasta practica uleiurile esentiale pot fi utilizate in diverse moduri:
Difuzarea in aer: are ca scop dezinfectarea unei incaperi sau parfumarea acesteia pentru relaxare sau stimulare in functie de aroma folosita. Exista multe produse, cu uleiuri esentiale, destinate acestui mod de utilizare: lumanari, granule de ceara cu diverse arome, sticlute cu uleiuri ce pot avea o singura aroma sau un buchet de arome, care sunt volatilizare cu ajutorul vaselor speciale pentru aromoterapie.
Inhalarea: se foloseste pentru desfundarea cailor respiratorii, decongestionarea si dezinfectarea lor, stimularea expectoratiei, etc. Inafara acestora, moleculele volatile, parfumate ajuta psihicul relaxandu-l, creand senzatia de bine, ajutand organismul daca este bolnav si sporind efectul tratamentelor medicamentoase daca sunt administrate.
Includerea in practicile personale: acestea se refera la baie, masaj, ingrijirea terapeutica a pielii, etc.
Aceste modalitati de utilizare nu se aplica numaidecat independent una de alta ci le putem combina dupa preferinte si necesitati. De exemplu, cat de relaxanta este o baie la lumina lumanarilor parfumate cu aroma care ne place, intr-o apa calduta in care am adaugat 2-3 picaturi de ulei esential concentrat? Uitam de problemele de peste zi, ne regasim si efectul relaxant devine sigur.
Uleiurile esentiale destinate masajului sunt adesea amestecate cu alte uleiuri: de struguri, de migdale ,etc deoarece fiind foarte concentrate pot arde pielea. De aceea se practica dilutia lor in aceste uleiuri numite "uleiuri de transport ale principiilor active".
Odata cu efectul lor terapeutic, uleiurile esentiale din plante pot avea si alte beneficii: de exemplu parfumand dormitorul cu lamaie, lavanda sau menta alungam totodata si tantarii si alte insecte nedorite.
Efectele binefacatoare ale uleiurilor esentiale in aromoterapie apar pe de o parte datorita stimularii creierului si inducerii anumitor stari cu ajutorul aromelor si pe de alta parte patrunderii in organism a moleculelor volatile prin piele sau sistemul olfactiv.
Terapia se bazeaza pe efectele lor: antibacteriene, antivirale, antifungice, antiinflamatorii, antispasmotice, antisress, antioxidante si de crestere a imunitatii.
Iata cateva uleiuri esentiale din plante si efectele acestora:
Uleiul de bergamota: usureaza digestia, ajuta in afectiuni ale cailor urinare, poate fi utilizat ca adjuvant in tratarea acneei dar numai diluat in produse speciale ce pot fi aplicate pe piele.
Uleiul de piper negru: amelioreaza durerile musculare si stimuleaza circulatia sangelui.
Uleiul de lamaie: are efect tonic, reconfortant, creste imunitatea organismului.
Uleiul de eucalipt si de menta ajuta in afectiunile respiratorii, sinuzite, stari de gripa si raceala.
Uleiul de garofita: are efect astringent, antiseptic si diuretic.
Uleiurile de iasomie, ylang-ylang, santal si trandafir au efect afrodisiac.
Uleiul de lavanda: are efect antiseptic, calmant si relaxant fiind indicat cu precadere in dureri de cap, migrene, depresii.
Uleiul din arborele de ceai verde are efect antibacterian, antifungic, antiviral, antiparazitar.
A apela la aromoterapie, indiferent de aroma pe care o alegem inseamna a ne elibera psihicul, a ne relaxa, a ne gasi echilibrul. Uleiurile esentiale naturale nu trateaza boli, nu se utilizeaza conform unor retete prestabilite sub forma de tratamente. La aromoterapie apelam doar cand simtim nevoia, ocazional, sa ajutam fizicul si mai ales spiritul sa treaca mai usor si mai sigur prin starea de slabiciune cauzata de boala.
Medicina si aromoterapia merg "mana in mana" , prima trateaza iar a doua doar grabeste momentul vindecarii.
Imagini Ce este aromoterapia
Voteaza: Ce este aromoterapia
Punctaj:10 Voturi: 6 Vizite: 7612 |
Comenteaza: Ce este aromoterapia
Comentarii:
User: andra
Data: 23-12-2009
Comentariu: ami place sa pun langa cada:petale de trandafiri si lumanari parfumate
Articole similare :
Nu exista articole similare!