Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Puterea rozmarinului

Articole



Galerie Foto




Parteneri

Home » Plantele in aromoterapie » Puterea rozmarinului

Puterea rozmarinului

Articol vizualizat de 13284 ori

        Dupa lavanda, rozmarinul este probabil una dintre cele mai utilizate plante in aromoterapie. Folosirea lui s-a extins de-a lungul timpului, de la prepararea diverselor sortimente culinare, la medicina si mai tarziu, in industria cosmetica si aromoterapie.
        Rosmarinus officinalis este o planta bianuala, ramificata, inrudita cu menta. Frunzele sunt aciculare iar florile mici sunt colorate in nuante de alb,roz, rosu, albastru sau violet. In mod obisnuit are 40-50 cm inaltime dar poate atinge si 1,5-1,6m in conditii optime de lumina, caldura si umiditate. Este o planta aromata ce parfumeaza puternic aerul din jur.
        Numele de rozmarin provine din termenii latini, "ros" care inseamna "adanc" si "marinus" care desemneaza "marea", cu referire la culoarea albastru intens a florilor sale.
        Originara din regiunile mediteraniene, planta s-a extins cu repeziciune, in intreaga Europa, America de Nord si Mexic. Cunoscut din antichitate, astazi rozmarinul este cultivat in intreaga lume in gradina sau in casa. Se spune ca femeia dintr-o casa este cu atat mai gospodina cu cat tufa de rozmarin din gradina este mai viguroasa.
        In timpurile stravechi rozmarinul era consumat pentru combaterea durerilor abdominale, icterului, migrenelor, insomniilor sau depresiilor. In Grecia antica, oamenii credinciosi ardeau rozmarin la altar, in timpul rugaciunilor, considerandu-l o planta sacra. Invatatii purtau la gat ghirlande de rozmarin deoarece considerau ca acesta imbunatateste memoria si puterea de concentrare. Convingerile legate de puterea binefacatoare a acestei plante au fost imbratisate si de romani (care au si denumit-o), precum si de egipteni, care il foloseau in ritualurile de mumifiere si la parfumarea mormintelor. Credinciosii de dupa Hristos erau convinsi ca in 33 de ani, tufa de rozmarin nu depaseste inaltimea de 1,6m pentru a nu-l egala pe Acesta.
        Obiceiul de ardere a rozmarinului s-a pastrat pana tarziu, cand in secolul al IX-lea, francezii il utilizau astfel pentru purificarea aerului din spitale si pentru conservarea preparatelor din carne, dovedindu-se a fi mult mai puternic decat multi conservanti de astazi.
        Rozmarinul este planta care simbolizeaza pacea, respectul si iubirea fiind utilizata adesea in ceremonia de casatorie. Multe mirese isi ascund in buchet o crenguta de rozmarin. La ceremonia de inmormantare rudele arunca rozmarin in mormant ca simbol ca cel plecat va fi respectat, pretuit si nu va fi uitat.
        Ca planta condiment are o aroma puternica, usor intepatoare ce aminteste de un amestec de menta si ghimbir. Acesta aroma se combina perfect cu carnuri de orice tip, in special cu cea de miel si peste. Este folosit in unele ciorbe, mai ales in cea de fasole si in majoritatea saramurilor. In bucatarie, se poate utiliza proaspat, uscat sau congelat.
        Compozitia sa destul de complexa il face eficient nu numai in preparatele culinare ci si in medicina, cosmetica si aromoterapie.
        Rozmarinul contine: uleiuri esentiale ( borneol, camphor, cineol, linalol, verbenol, carnosol ), taninuri, flavonoide (apigenin, diosmin, luteolin), acid rosmarinic, rosmaricina, heterozide, triterpene (acid ursolic, acid oleanic), resina, etc. Datorita acestora are numeroase efecte terapeutice : analgezic, antiseptic, antidepresiv, antiinflamator, expectorant, antiviral, afrodisiac, tonic, diuretic, etc.
        Este indicat in: probleme digestive, obezitate, boli de ficat, gastrite, hipercolesterolemii, astm bronsic, edeme, afectiuni cardiace usoare provocate de consum de cafea, tutun sau stress, constipatii, cistite, sinuzite, nevralgii, migrene, depresii sau debilitate. Datorita continutului de carnosol si acid carnosic, neutralizeaza radicalii liberi din organism. Poate fi utilizat sub forma de tincturi, ceaiuri sau capsule.
        Rozmarinul este utilizat intens in industria cosmetica datorita efectului sau stimulant asupra foliculului de par si asupra circulatiei scalpului, ajutand la stoparea caderii parului si regenerarii acestuia. Are efect de regenerare a epidermei prin stimularea circulatiei sangelui la acest nivel. Infuzia de rozmarin se poate folosi la spalarea cavitatii bucale, pentru dezinfectarea si tonifierea gingiilor precum si pentru reimprospatarea respiratiei.
        In aromoterapie este apreciat pentru puterea sa de a induce relaxarea, optimismul si un somn linistit. Poate fi folosit ca atare, sub forma de ulei esential in apa de baie sau inhalatii si sub forma diverselor produse comercializate: lumanari, betisoare, saculeti, cu aroma revigoranta de rozmarin.
        Specialistii nu recomanda utilizarea rozmarinului in cazuri precum sarcina si alaptare, epilepsie sau hipersensibilitate la constituentii acestuia.


Imagini Puterea rozmarinului


Rozmarinul, proaspat si revigorant

Simbol al iubirii se foloseste la nunti si botezuri

Includeti rozmarinul in lista ingredientelor din bucataria dumneavoastra

Clatite umplute cu piure de cartofi si rozmarin

Aroma rozmarinului se imbina perfect in special cu cea a carnii de miel

Sapun cu aroma de menta si rozmarin

Puteti cultiva rozmarin in jardiniera de la fereastra

Decor de vis, puternic parfumat



Voteaza: Puterea rozmarinului


Punctaj:9.79
Voturi: 73
Vizite: 13284
                  


Comenteaza: Puterea rozmarinului

Nume:
*Email:
*Comentariu:

      Comentarii:

    User: matraguna
    Data: 16-01-2009
    Comentariu: VA multumesc din suflet pentru tot ce ati scris despre aceast miraculos rozmarin . Este o planta minunata ,iubita de toata familia mea si folosita atit la bucatarie in diferite retete cit si in medicina cu rezultate minunate .MULTA SANATATE !!

    User: luminitza
    Data: 19-05-2009
    Comentariu: interesant articol,poate cineva sa -mi spuna de unde sa procur o planta?

    User: adriana
    Data: 25-05-2010
    Comentariu: intradevar este o planta miraculoasa,dar eu nu reusesc sa fac rost de ea,am incercat si cu seminte dar tot nu am reusit,de unde as putea sa-o iau.

    User: abc
    Data: 07-06-2010
    Comentariu: este super

    User: maria
    Data: 21-06-2010
    Comentariu: Imi place mult rozmarinul,i, folosesc in bucatarie,am si crengute care au facut radacina,am citit in mai multe materiale ca este indicat pentru epilepsie,desi m-am mirat ,stiind ca este caracterizat ca fiind energizant,excitant,etc... Acum sunt derutata sa aflu,din materialul de mai sus ca NU este indicat ! As dori lamuriri sau eventual un alt remediu naturist pt.epilepsie. Multumesc !

    User: innadrian
    Data: 27-04-2011
    Comentariu: Imi place grozav aroma/mirosul, aspectul/tinuta plantei. Am cumparat de la KAUFLAND, rand pe rand 3 plante. Primele 2, mai mici, s-au uscat/au pierit in circa 2 saptamani de la aducerea acasa. N-am priceput de ce. Plantele proveneau (conform etichetei de produs) din Ungaria. In prezent, de la acelasi magazin am procurat o planta cultivata tot la ghiveci, mai mare si ceva mai stufoasa, provenind conform etichetei de produs din cultura Romania, Amplasata pe pervazul ferestrei, in ghiveciul original, a inceput cam dupa o saptamana sa se ofileasca/usuce incepand cu varfurile lastarilor. Am udat-o moderat, doar cu apa, nu abundent. In Grecia si Croatia erau tufe relativ mari ca intindere si inaltime, in mediu foarte secetos si calduros, planta aratand extrem de robust. Era cultivata si ca gard viu in anume locuri, fiind tunsa fara retinere pentru modelarea gardului viu. UNDE si CU CE GRESESC, Sa-i pun un vas mai mare, ceva pamant suplimentar (cu o compozitie anume a acestuia?). Cine crede ca stie cauza ofilirii treptate si a uscarii ulterioare integrale, rog sa ma indrume! Cu stima. 27.4.2011.

    User: innadrian
    Data: 27-04-2011
    Comentariu: "User: maria Data: 21-06-2010 Comentariu: Imi place mult rozmarinul,i, folosesc in bucatarie,am si crengute care au facut radacina,am citit in mai multe materiale ca este indicat pentru epilepsie,desi m-am mirat ,stiind ca este caracterizat ca fiind energizant,excitant,etc... Acum sunt derutata sa aflu,din materialul de mai sus ca NU este indicat ! As dori lamuriri sau eventual un alt remediu naturist pt.epilepsie. Multumesc !" Cum anume ati reusit sa obtineti crengutele cu radacina? De unde ati procurat plnta? Cum (daca cunoasteti) ati inmultit-o si mai ales intretinut=o. Sa fie daunatoare plantei, apa tratata cu clor, sulfat de aluminiu etc. din reteaua Galatiului?

    User: alex
    Data: 28-08-2015
    Comentariu: pentru epilepsie se poate folosi SANZIENELE cautati pe net modul de utilizare.


Articole similare :


Nu exista articole similare!