Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Fii creativ! Opteaza pentru o gradina acvatica

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plantele in decor » Fii creativ! Opteaza pentru o gradina acvatica

Fii creativ! Opteaza pentru o gradina acvatica

Articol vizualizat de 7954 ori

        Imagineaza-ti un colt de natura linistit, unde doar culorile vii ale florilor si susurul lin al apei te imbata cu o stare de pace si relaxare.
        O broscuta mica pe o floare de Lotus, un aristocratic nufar vizitat de un bondar, un fluture care iti farmeca privirea si un parfum discret, divin, ce imbata atmosfera.
        A investi intr-o gradina acvatica nu inseamna putin lucru insa rezultatul va depasi cu siguranta asteptarile dumneavoastra. In mod cert nu veti regreta bucuria descoperirii unei gradini acvatice.
Iata ce trebuie sa aveti in vedere daca alegeti o gradina acvatica in locul uneia clasice:
       - Alegeti hotarat ce fel de gradina doriti. Va incanta mai mult pestii sau plantele de apa rare? Poate doriti o cascada miniaturala sau o fantana arteziana?
       - Alegeti locul potrivit. O expozitie la soare direct va murdari mai repede apa si va favoriza inmultirea algelor verzi, in timp ce intr-un loc foarte umbros plantele acvatice se vor dezvolta mult mai incet.
       - Construiti bazinul luand in considerare tot ceea ce este necesar (cascade, fantani arteziene inserate in interiorul apei, pompe de recirculare apei, filter de apa, etc).
       - Evaluati bine solul care nu trebuie sa fie nisipos si nici foarte fertil contribuind astfel la murdarirea rapida a apei.
       - Evitati amenajarea gradinii in apropierea arborilor cu frunze caduce care toamna vor cade masiv pe suprafata apei, murdarind-o si afectand speciile de plante si pesti.
Un echilibru biologic decurge din respectarea unor reguli in ce priveste largimea si adancimea zonei cu apa precum si a speciilor de plante si animale ce o vor popula.
        Pentru crearea unor efecte vizuale desprinse parca din vis puteti opta pentru felinarele subacvatice cu halogen care ar putea pune in evidenta o specie rara de planta sau un pestisor exotic, viu colorat. Puteti alege felinare solare care marginesc intregul spatiu cu apa sau pe care le puteti aseza razlet in anumite zone, dand senzatia de mistic.
        Pentru un plus de personalitate utilizati pietre rare pentru a crea diverse insulite sau mici cascade, ori un obiect ceramic vechi pe care-l folositi pe post de adapatoare pentru pasari.
        Exista si ideea utilizarii micilor poduri care pot traversa fie intreaga suprafata a apei, fie doar un colt al acesteia. Impodobiti podul cu ghivece cu mixuri de flori parfumate si diferit colorate.
        Apa poate fi oxigenata artificial cu ajutorul conductelor sau natural, mult mai eficient si mai frumos cu ajutorul plantelor acvatice. Exista doua categorii de astfel de plante: submerse si plutitoare. Creati un echilibru intre acestea pentru oxigenarea intregii mase de apa. Aceste plante se achizitioneaza sub forma de puieti si seminte si se planteaza prin simpla aruncare a lor pe suprafata apei. Ajunse la fundul apei speciile submerse dezvolta radacini si in scurt timp se dezvolta pana la suprafata apei unde deschid flori. Aceste plante raman fixe. Plantele plutitoare raman si se dezvolta integral la suprafata apei. Ele nu numai ca vor crea efctul de continua miscare a apei dar vor si filtra lumina pentru plantele submerse. Aceste plante vor oxigena continuu apa, vor impiedica algele sa se dezvolte abundent si vor asigura hrana pentru speciile de animale.
        Dintre speciile de plante pentru care puteti opta: Iris pseudocarpus (iris de balta), Nymphaea alba (nufar alb), Salvinia natans (pestisoara), Nuphar luteum (nufar galben), Marsilea quadrifolia (trifoias de apa), Limonium sinuatum (lavanda de apa), etc.
        Odata ce totul este realizat, gradina devine perfecta. Pentru a fi mereu la acest nivel ea trebuie ingrijita regulat prin curatirea filtrelor si prin indepartarea frunzelor moarte cazute pe luciul apei sau provenite de la speciile de plante care o populeaza.
Daca locuiti intr-un climat in care exista temperaturi de inghet introduceti in interior speciile de pesti exotici, sensibile si colectati semintele unor plante ce nu rezista la ger ca sa va puteti bucura de ele si in anul urmator.
        Satisfactiile pe care le ofera o gradina acvatica sunt nenumarate. Efectul cromatic desprins parca din basme, parfumul fin si exotic, clinchetul usor al apei, bazaitul albinelor ce vin sa se infrupte din nectar si cantecul pasarilor, musafirii permanenti, va vor cufunda intr-o placuta stare de contemplatie si profunda relaxare in timpul unei bine meritate vacante in gradina dumneavoastra.


Imagini Fii creativ! Opteaza pentru o gradina acvatica


Chiar daca nu beneficiati de mult spatiu puteti oricand incerca sa improvizati o mica gradina acvatica

Asezati firmituri intr-un vas decorativ. Pasarile va vor vizita mai des

Folositi adapatoarele decorative, atat functionale cat si elegante

Creati mici cascade cu ajutorul pietrelor

In cazul iazurilor mici, speciile de plante pitice sunt cea mai buna alegere

Inserati in mijlocul apei mici insulite cu plante iubitoare de apa

Opteaza pentru mici arcade, creaind astfel senzatia unor podete rustice

O gradina acvatica. Un colt de paradis in fata casei taleVoteaza: Fii creativ! Opteaza pentru o gradina acvatica


Punctaj:9.04
Voturi: 76
Vizite: 7954
                  


Comenteaza: Fii creativ! Opteaza pentru o gradina acvatica

Nume:
*Email:
*Comentariu:

Articole similare :

Ce recipiente putem utiliza pentru cultura plantelor
        Recipientele sau "casutele plantelor" includ toate categoriile de vase in care acestea se pot cultiva: ghivece-masca, cupe, oale, boluri, jardiniere, ladite, cosuri, etc. Pe oricare dintre acestea le-am alege trebuie sa tinem cont ca in mare ele se impart in doua categorii:
Metode folosite pentru inmultirea plantelor
        In primul rand se stie ca cel mai indicat sezon, propice imultirii plantelor este primavara. Acum plantele "se trezesc la viata" intrand intr-o noua perioada de vegetatie. Putem profita de exemplu de oeratiunea de transplantare a lor pentru a le si inmulti. In lumina mai puternica a soarelui si la temperaturi mai ridicate butasii de tulpini si frunze, fragmentele de diverse organe vor prinde radacinute intr-un timp mai scurt iar semintele plantate vor rasari mult mai repede.