Articole
- Necesitatile si ingrijirea plantelor
- Inmultirea plantelor
- Sanatatea plantelor
- Plantele in decor
- Plantele in alimentatie
- Plantele in aromoterapie
- Plantele in sanatate si cosmetica
Galerie Foto
- Plante de apartament
- Plante de gradina
- Plante de camp
- Plante din zone impadurite
- Plante medicinale
- Plante exotice
- Plante suculente si cactusi
- Plante carnivore
- Plante aromatice
- Plante din zona apelor stagnante sau curgatoare
- Plante din regiunea alpina
- Plante toxice
- Bonsai
- Orhidee
Parteneri
Home »
Plantele in sanatate si cosmetica »
Arnica. Planta tamaduitoare din munti
Arnica. Planta tamaduitoare din munti
Articol vizualizat de 13406 ori
Este intalnita in zone de munte, la peste 1000 de metri altitudine, colorand pajisti intregi in galben-auriu. Inalta de 30-50cm, prezinta o tulpina erecta, cilindrica, simpla, rar ramificata, cu peri scurti, terminata cu o inflorescenta. Frunzele, ovale sau eliptice sunt dispuse in rozeta iar florile galbene intr-un calatidiu, cele ligulate pe margina iar cele tubuloase in centru. Rizomul creste in pamant la mica adancime. Infloreste in perioada iunie-august.
Florile se recolteaza in iunie-iulie, la inceputul infloririi, prin taierea sau ruperea inflorescentelor. Uscarea se face la umbra, in strat subtire.
Dintre compusii activi ai plantei fac parte: uleiul volatil, carotenoizii, flavonoidele, alcooli triterpenici, colina, procianidine, lactone sescviterpenice (helenalina), etc. Radacina sa contine: ulei volatil in proportie de 0,5-1,5%, acid cafeic, inulina, zaharoza, etc.
Arnica are proprietati antiseptice, antiinflamatoare, antibacteriene, antifungice si decongestionanate. Aceasta planta stimuleaza procesul de regenerare a tesuturilor, grabind vindecarea ranilor. Distruge microorganismele si impiedica multiplicarea bacteriilor si ciupercilor patogene. Mai mult, datorita efectelor antidepresive si tonice este un excelent remediu pentru perioada de toamna-iarna, cand tonusul psihic este in scadere si imunitatea generala a organismului intra in perioada ei de declin.
Florile de arnica sunt utilizate pentru tratarea unor probleme ale fetei: acnee, arsuri, muscaturi de insecte, negi, etc.
Sub forma de tinctura, ulei esential sau pudra, arnica se mai recomanda in afectiuni precum: infectii bacteriene, cancer de piele, bronsite, faringite, viroze, cistite, nefrite, hipertensiune, migrene, semipareze, pareze, palpitatii, insomnii, depresii, debilitate, etc.
Tinctura de arnica poate fi folosita extern sau intern. Extern este indicata in: rani, arsuri sau diverse traumatisme, fiind aplicata sub forma de badijorani. Intern, doza recomandata este de 6-7 picaturi, diluate in 100ml apa, de 3-4 ori pe zi. Intern se recomanda in: cistite si infectii urinare sau diferite afectiuni ale aparatului respirator, etc. In acest ultim caz este recomandata gargara cu o lingurita de tinctura in jumatate pahar de apa. Acest amestec nu trebuie in nici un caz inghitit deoarece tinctura de arnica este toxica daca se depaseste doza recomandata de 30 picaturi pe zi. Administrarea la copii mai mici de 7 ani se va face numai sub supraveghere medicala.
Uleiul esential se obtine dintr-un pumn de flori proaspete si 200ml ulei de soia sau de masline. Amestecul este pus intr-un vas ceramic, cu capac si lasat in caldura soarelui, timp de doua saptamani.
Pudra de arnica se obtine prin macinarea florilor. Aceasta este foarte parfumata si mai ales, foarte concentrata fiind suficient un varf de lingurita pentru toate cele 3 doze de peste zi.
Imagini Arnica. Planta tamaduitoare din munti
Voteaza: Arnica. Planta tamaduitoare din munti
Punctaj:9.7 Voturi: 84 Vizite: 13406 |
Comenteaza: Arnica. Planta tamaduitoare din munti
Comentarii:
User: butescu ionut
Data: 19-01-2011
Comentariu: UNDE GASESC FLOAREA? DE ARNICA
User: rodica
Data: 22-06-2012
Comentariu: cum pot sa comand pudra de arnica?
User: vida petrica
Data: 01-10-2012
Comentariu: pentru scleroza lateral amiotrofica ceaiul de arnica este recomandat si care ar fi dozele recomandate astept raspuns la tlefon 0213204409 sau 0727518324 multumesc
Articole similare :
Transplantarea arborilor si arbustilor
  Cand va mutati intr-o noua locuinta cu gradina parca apeland la cativa noi arbori sau arbusti totul va fi mai primitor, mai personalizat.
  Primul imbold pentru reamenajarea gradinii pe gustul propriu este trnasplantarea plantelor de dimensiuni mari.

  Cand va mutati intr-o noua locuinta cu gradina parca apeland la cativa noi arbori sau arbusti totul va fi mai primitor, mai personalizat.
  Primul imbold pentru reamenajarea gradinii pe gustul propriu este trnasplantarea plantelor de dimensiuni mari.

Transplantarea plantelor de interior
  Unele plante necesita anual o transplantare, altele trebuie transplantate odata la 2-3 ani, in functie de ritmul de dezvoltare.
Iata cateva semne ale plantelor care ne duc cu gandul la transplantare.

  Unele plante necesita anual o transplantare, altele trebuie transplantate odata la 2-3 ani, in functie de ritmul de dezvoltare.
Iata cateva semne ale plantelor care ne duc cu gandul la transplantare.
