Articole
- Necesitatile si ingrijirea plantelor
- Inmultirea plantelor
- Sanatatea plantelor
- Plantele in decor
- Plantele in alimentatie
- Plantele in aromoterapie
- Plantele in sanatate si cosmetica
Galerie Foto
- Plante de apartament
- Plante de gradina
- Plante de camp
- Plante din zone impadurite
- Plante medicinale
- Plante exotice
- Plante suculente si cactusi
- Plante carnivore
- Plante aromatice
- Plante din zona apelor stagnante sau curgatoare
- Plante din regiunea alpina
- Plante toxice
- Bonsai
- Orhidee
Parteneri
Home »
Plantele in sanatate si cosmetica »
Menta, senzatie de prospetime si racoare
Menta, senzatie de prospetime si racoare
Articol vizualizat de 8282 ori
Este o planta perena, cu inmultire rapida, cu flori mici, violete sau purpurii care infloreste pe parcursul intregii sale perioade de crestere. In functie de specie, inaltimea sa poate fi de 60cm pana la 1 metru. Poate fi cultivata in orice zona cu climat temperat continental. Se inmulteste usor prin diviziune si se poate planta in orice perioada din an cu exceptia lunilor de iarna. Iubeste solurile nisipoase, soarele direct si udarile abundente. Dupa ce este culeasa menta se foloseste proaspata sau se usuca, legata in buchete mici care se agata in locuri uscate si bine aerisite.
Numele sau este asociat cu cel al nimfei Minthe dintr-o legenda greceasca. Fiind atrasa de zeul Hades, Minthe a starnit gelozia sotiei acestuia Persephona care a vrut sa o ucida. Ca sa o crute de moarte Hades a transformat-o pe nimfa Minthe intr-o planta medicinala care sa ramana astfel mereu sacra pentru el.
Simbolizand ospitalitatea, menta este o "planta care invie spiritul". Anticii aruncau frunze prospete de menta pe podele in sinagoga pentru ca fiecare pas al lor sa imprastie aroma. Grecii si romanii ornau mesele festive cu menta inainte de venirea oaspetilor.
In zilele noastre menta este utilizata la nivel mondial ca planta medicinala, condiment sau in aromaterapie. Aroma puternica a frunzelor de menta alunga soarecii si insectele nedorite. Datorita componentelor active menta are efect sedativ, dezinfectant si cicatrizant. Ajuta si in cazul problemelor gastro-intestinale si calmeaza indigestiile.
Contine: mentol, mentona, mentofuran, a-pinen, limonen, cardinen, acetaldehida, izovaleriana, vitamina C si substante antibiotice. Datorita mentolului, menta actioneaza eficient in cadrul sistemului digestiv, anesteziind usor mucoasa gastrica. Stimuleaza digestia si bila lenesa, trateaza diareea, intoxicatiile alimentare si intensifica metabolizarea grasimilor. Menta este de asemeni recomandata atat in cazul gripei, racelilor usoare cat si in afectiuni mai grave ale sistemului respirator precum bronsitele, laringitele, pneumoniile si chiar astmul. Folosita in inhalatii, menta ajuta in sinuzite datorita efectului sau vasodilatator al mucoasei nazale.
Oboseala mentala, stressul, starile depresive si durerile de cap sunt ameliorate daca se aplica ulei de menta pe tample si ceafa. Uleiul de menta are efect stimulant si tonic de aceea se recomanda in cazul reumatismului, inflamatilor respiratorii, otitelor, dezinfectia si reimprospatarea cavitatii bucale. Datorita proprietatilor antibacteriene, ceaiul de menta poate fi folosit pentru curatarea fetei si tratarea acneei si punctelor negre.
In general, menta se utilizeaza sub forma de ceai, solutie aloolica sau ulei de menta.
Pentru ceai se adauga o lingurita de frunze uscate la 200 ml apa fiarta. Ceaiul se bea caldut, in inghitituri mici, de trei ori pe zi.
Solutia alcoolica de menta (folosita pentru cavitatea bucala), se prepara prin macerarea a 5 grame frunze de menta in 100 ml alcool concentrat. Are efect antiseptic, de improspatare a gurii, inlaturand gustul si mirosul neplacut.
Pentru reumatism sunt recomandate baile cu menta. Pentru aceasta se fierb 200 grame frunze de menta in 3 litri de apa. Ceaiul obtinut se adauga in apa de baie care nu trebuie sa aiba mai mult de 37ºC.
Uleiul de menta folosit in aromaterapie si in industria cosmeticelor este contraindicat in perioada de sarcina sau alaptare si nu se foloseste pe pielea sensibila a bebelusilor.
Pe langa proprietatile medicinale, bucataria in special cea araba recunoaste si valoarea de condiment a mentei. Se foloseste in combinatie cu unele legume precum rosiile, cartofii, morcovii, precum si la dressingul salatelor de fructe. Deserturile de fructe, diverse bauturi racoritoare, lichiorurile sau ciocolata sunt adesea aromate cu menta datorita senzatiei de prospetime pe care o confera aceasta. Un exemplu este prepararea iaurtului cu menta prin adaugarea a 2-3 frunze proaspete de menta, a 2 catei de usturoi pisati si sucul unei jumatati de lamaie, intr-un pahar cu iaurt.
Menta este folosita adesea si in unele produse cosmetice precum pasta de dinti, lotiunile, gelurile si cremele de corp sau fata, sampoane sau geluri de dus.
Imagini Menta, senzatie de prospetime si racoare
Voteaza: Menta, senzatie de prospetime si racoare
Punctaj:9.39 Voturi: 50 Vizite: 8282 |
Comenteaza: Menta, senzatie de prospetime si racoare
Comentarii:
User: nistor neculaimenta
Data: 22-05-2011
Comentariu: menta este oplanta a lui dumnezeu cea lasato pe pamint pentru insanatosirea omeniri.
Articole similare :
Nu exista articole similare!