Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Sanatatea plantelor

Articole



Galerie Foto




Parteneri


Sanatatea plantelor

        La fel ca oamenii si animalele si plantele sufera de diverse boli. Aparitia lor este adesea o consecinta a conditiilor nefavorabile in care sunt crescute, de aceea trebuie sa nu uitati ca cea mai importanta este prevenirea acestora.In cazul unei plante, boala este determinata de efectele adverse ale agentilor patogeni infectiosi care se multiplica pe suprafata sau in interiorul unei plante, avand potentialul de a se extinde si la alte plante. Patogenii si diversii daunatori ai plantelor (nematozii) pot deteriora orice parte a acestora determinand: defolierea, cloroza, oprirea cresterii, incetarea fotosintezei, leziuni, necroze si in final moartea plantei. In cazul aparitiei unei boli sau a daunatorilor ce le cauzeaza in mare parte, apelati la persoane specializate in tratarea lor sau documentati-va si achizitionati tot ce este necesar pentru a deveni chiar dumneavoastra “medicul” lor.

Articole

Paianjenii rosii
        Apartin familiei Tetranychidae fiind inruditi mai degraba cu crabii decat cu insectele. Sunt paianjeni mici, de circa 1-2 mm lungime, cu spatele ocru, lucios, greu de observat cu ochiul liber. In exterior invadeaza plantele si prospera in timpul sezonului calduros, mai ales cand umiditatea lipseste.
Afidele
        Sunt insecte mici incluse in familia Aphidoidea. Ele se claseaza printre cei mai de temut daunatori ai plantelor, hranindu-se cu seva acestora.
        In prezent sunt cunoscute aproximativ 4400 de specii de afide raspandite preponderent in zonele temperate.
Plantele generatoare de viata
        Dupa momentul genezei planetei, suprafata acesteia si atmosfera erau destul de stabile pentru a crea conditii optime aparitiei formelor primitive de viata. Astfel, in oceanele planetei au inceput sa se dezvolte primele organisme unicelulare.
Bolile plantelor
        Mult mai de temut decat atacul diversilor daunatori, sunt diversele boli sau maladii ale plantelor transmise prin intermediul ciupercilor microscopice ( bolile criptogamice), bacteriilor (bacteriozele) sau virusilor (virozele).
Daunatorii plantelor de interior
        Cultivate in ghivece, in conditii nu intotdeauna bine adaptate nevoilor lor, plantele de interior au o rezistenta scazuta comparativ cu cele cultivate direct in pamant, in gradina, in aer liber. Caldura permanenta din apartament , umiditatea permanenta a substratului, devin conditii favorabile aparitiei si inmultirii diversilor paraziti ai plantelor (acarieni, aleurode, afide, cosenile, nematode, etc).
Afectiuni ale plantelor datorate unei culturi si ingrijiri neadecvate
        Exista o serie de afectiuni ale plantelor care nu sunt consecinta atacului diversilor patogeni ci apar datorita unor conditii inadecvate de cultura si operatiunilor defectuoase privind: udarea, expozitia, curentii puternici de aer, expunerea la schimbari bruste de temperatura, poluarea, etc. Daca unul sau mai multi dintre acesti factori se perturba, planta este afectata, aceasta manifestand diverse simptome care se accentueaza in timp.