Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Afectiuni ale plantelor datorate unei culturi si ingrijiri neadecvate

Articole



Galerie Foto




Parteneri

Home » Sanatatea plantelor » Afectiuni ale plantelor datorate unei culturi si ingrijiri neadecvate

Afectiuni ale plantelor datorate unei culturi si ingrijiri neadecvate

Articol vizualizat de 4735 ori

        Exista o serie de afectiuni ale plantelor care nu sunt consecinta atacului diversilor patogeni ci apar datorita unor conditii inadecvate de cultura si operatiunilor defectuoase privind: udarea, expozitia, curentii puternici de aer, expunerea la schimbari bruste de temperatura, poluarea, etc. Daca unul sau mai multi dintre acesti factori se perturba, planta este afectata, aceasta manifestand diverse simptome care se accentueaza in timp.
Cele mai frecvente dintre acestea sunt:
        Incetinirea sau stoparea cresterii: poate apare daca substratul nu a fost fertilizat si este epuizat de resurse, in acest caz planta neputandu-si continua dezvoltarea din lipsa nutrientilor minerali si incapacitatea de a functiona normal si a desfasura fotosinteza. Un alt motiv ar putea fi un volum de pamant prea mic in care este cultivata care este incapabil sa retina apa si mineralele chiar in cazul in care planta se fertilizeaza. In cazul in care planta prezinta acest simptom, asigurati-i transplantarea in substrat proaspat, intr-un recipient mai mare si fertilizati-o adecvat.
        Vestejirea, ingalbenirea si caderea frunzelor: daca acest fenomen este normal in sezonul rece cand chiar si plantele care nu intra in repaus isi mai raresc frunzisul, cazul in care simptomul survine brusc, in plina perioada de vegetatie constituie un motiv de ingrijorare. Ea poate surveni in primul rand datorita unei udari neadecvate,cantitatea de apa fiind ori insuficienta, ori excesiva. In aceasta situatie incercati ori sa modificati cantitatea de apa cu care udati, ori intervalul de timp dintre doua udari succesive, ori tehnica de udare. Daca banuiti ca planta este afectata de seceta prelungita, deoarece in permanenta va temeti sa nu udati prea mult, asezati ghiveciul intr-o farfuriuta ceva mai adanca in care puneti un strat de 3-4 cm de pietris (in cazul in care in ghiveci nu exista). Asezati ghiveciul cu grija pe pietris pe care le veti uda in permanenta cate putin. Fundul ghiveciului nu ajunge direct in apa deci este inlaturat pericolul imbibarii substratului cu apa, iar planta beneficiaza in acest mod de o umiditate permanenta. O tehnica de udare potrivita pentru plantele despre care nu stiti cat iubesc sau nu umiditatea este aceea a scufundarii ghiveciului 2-3 minute intr-un lighean cu apa dupa care acesta se lasa lipsit de tavita la scurs 5-10 minute. In acest mod substratul absoarbe cata apa ii este necesara. Ingalbenirea si caderea fruzelor mai poate survine si in cazul unei uscaciuni a aerului atmosferic. Problema se poate remedia tot prin asezarea ghiveciului pe pietris umed care va mentine permanent o umiditate atmosferica ridicata sau prin practicarea pulverizarilor frunzelor (la plantele care suporta) zilnic sau de doua ori pe saptamana dupa necesitati.
        Rasucirea si uscarea frunzelor: care in plus devin brun inchis si capata consistenta hartiei apare in cazul in care planta a fost afectata de schimbarea brusca a temperaturii (cum se intampla de obicei toamna cand inca nu am mutat plantele in interior) sau de poluare atmosferica (fum de tigara). In acest caz mutati planta intr-o incapere unde temperatura nu variaza prea mult sau daca este deja inauntru aerisiti camera zilnic evitand sa bata curentii de aer in directia plantei. Un motiv in plus al uscarii ar fi calitatea apei cu care o udam, aceasta putand fi cauza afectiunii daca este prea dura sau prea rece. O saturare in calciu a substratului depaseste uneori capacitatea de absorbtie a lui aceasta putand duce de asemeni la uscarea plantei. Daca brunificarea apare la inceput localizat, sub forma unor pete inseamana ca frunzele sunt arse de lumina directa a soarelui. Nu expuneti plantele decat in lumina filtrata (de perdea de exemplu) mai ales in dupa-amiezele caniculare de vara.
        Caderea bobocilor: daca acestia cad nereusind sa se mai deschida inseamna ca planta are lumina insufienta, apa insuficienta sau in exces si aerul este probabil mult prea uscat. Umiditatea atmosferica este importanta mai ales in care planta mai sensibila dezvolta boboci pe care urmeaza sa-i deschida. Asigurati o umiditate permanenta prin pulverizari dimineata si seara sau cu ajutorul unui umidificator electric in cazul in care plantele nu suporta sa le fie stropite frunzele.
        Caderea florilor inainte de ofilire: apare atunci cand planta este tinuta in incaperi neaerisite unde atmosfera devine sufocanta si aerul este uscat. Aerisiti si cresteti umiditatea atmosferica. Alte cauze ar putea fi insuficienta luminii si destul de frecvent o temperatura prea mica a apei de udare. Incercati sa mutati planta intr-un loc mai luminos si sa o udati cu apa dedurizata, la temperatura camerei ( puteti tine apa de la robinet in recipiente deschide, cu gura larga 10-12 ore dupa care udati). Folositi o cantitate mai mica de ingrasamant pe perioada infloririi.
        Aceste afectiuni sunt, din fericire, reversibile daca le vom sesiza din timp si vom raspunde prompt si corect la semnalele pe care le transmit plantele noastre.


Imagini Afectiuni ale plantelor datorate unei culturi si ingrijiri neadecvate


Planta reactioneaza imediat la insuficienta sau excesul de apa



Voteaza: Afectiuni ale plantelor datorate unei culturi si ingrijiri neadecvate


Punctaj:10
Voturi: 22
Vizite: 4735
                  


Comenteaza: Afectiuni ale plantelor datorate unei culturi si ingrijiri neadecvate

Nume:
*Email:
*Comentariu:

      Comentarii:

    User: cassy
    Data: 27-09-2012
    Comentariu: mi se pare foarte frumos ca nu toti oameni nu sau pierdut interesul pt plante


Articole similare :

Ghid sezonier al ingrijirii plantelor
        De la plantarea semintelor pana la iesirea primelor plantute care vor inflori si fructifica, in fiecare sezon exista diverse cerinte inscrise in calendarul lunar al plantelor.
Transplantarea plantelor de interior
        Unele plante necesita anual o transplantare, altele trebuie transplantate odata la 2-3 ani, in functie de ritmul de dezvoltare.
Iata cateva semne ale plantelor care ne duc cu gandul la transplantare.
Istoria reproducerii plantelor
        Plantele primitive se reproduceau in acord cu adaptarea lor la mediul de viata acvatic, prin producerea si raspandirea sporilor. In plus, organismele vegetale si unele organisme animale acvatice se inmulteau prin simpla diviziune a lor si crearea altor organisme "clona", care erau purtate de apa si se dezvoltau in alte zone, asigurandu-le raspandirea in mediu.
Bolile plantelor
        Mult mai de temut decat atacul diversilor daunatori, sunt diversele boli sau maladii ale plantelor transmise prin intermediul ciupercilor microscopice ( bolile criptogamice), bacteriilor (bacteriozele) sau virusilor (virozele).
Daunatorii plantelor de interior
        Cultivate in ghivece, in conditii nu intotdeauna bine adaptate nevoilor lor, plantele de interior au o rezistenta scazuta comparativ cu cele cultivate direct in pamant, in gradina, in aer liber. Caldura permanenta din apartament , umiditatea permanenta a substratului, devin conditii favorabile aparitiei si inmultirii diversilor paraziti ai plantelor (acarieni, aleurode, afide, cosenile, nematode, etc).