Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Afidele

Articole



Galerie Foto




Parteneri

Home » Sanatatea plantelor » Afidele

Afidele

Articol vizualizat de 12265 ori

        Descriere
        Sunt insecte mici incluse in familia Aphidoidea. Ele se claseaza printre cei mai de temut daunatori ai plantelor, hranindu-se cu seva acestora.
        In prezent sunt cunoscute aproximativ 4400 de specii de afide raspandite preponderent in zonele temperate. Sunt incluse in ordinul Hemiptera divizat la randul sau in subordinele: Sternorrhyncha si Auchenorrhyncha. Pot fi observate pe partea inferioara a frunzelor sau pe lastari. Sunt insecte de forma ovala, cu antene formate din mai multe segmente, ce ating aproximativ 3 mm lungime.Unele specii sunt prevazute cu aripi. Corpul este moale iar culoarea lui variaza mult cu specia, putand avea corpul colorat in verde, roz, brun, alb, negru, rosu, galben sau gri. Sunt daunatori care traiesc grupati in colonii usor vizibile pe fetele inferioare ale frunzelor. Ele se hranesc cu seva plantelor pe care o procura cu ajutorul unor mici " trompe" numite stilete incluse intr-o componenta a cavitatii bucale numita rostru. Acest rostru reprezinta o adaptare si rezulta prin modificarea mandibulei si maxilei din armatura bucala a insectei. Picioarele sunt subtiri, articulate iar ochii compusi.
        Cele mai multe specii sunt monofage, hranindu-se doar cu seva unei singure specii de plante. Altele insa, in special afidele zburatoare distrug multe specii de plante. In cazul acestora, cand coloniile devin aglomerate ele dezvolta aripi cu ajutorul carora se deplaseaza spre noi surse de hrana.
        Afidele reprezinta gazdele perfecte pentru virusii plantelor pe care-i transmit in timpul hranirii de la o planta la alta.
        In ce priveste ciclul reproducator, afidele prezinta, din nou, adaptari uimitoare. Reproducerea afidelor include atat o reproducere asexuata cat si una sexuata. Primavara, populatia abunda in femele. Ouale depuse in aceasta perioada dau nastere la indivizi identici cu mama. Toamna populatia este mixta iar ouale rezultate prin reproducere sexuata vor da nastere la indivizi care combina caracterele genetice ale ambilor parinti.
        Combatere
        Primele simptome le prezinta frunzele care-si coloreaza varful in galben, se contorsioneaza si in cele din urma cad. Pe langa colonii, pe partea inferioara a frunzelor se poate observa un clei negricios secretat de aceste insecte.
        Cele mai greu detectabile sunt speciile de afide care traiesc si se hranesc pe radacinile plantei. Din fericire, aceasta specie se intalneste destul de rar in cazul plantelor care traiesc in interior.
        In cazul plantelor de interior indepartati manual cat mai multe dintre afide. Ulterior stergeti bine frunzele (mai ales pe partea inferioara) cu apa si sapun (de preferat un sapun usor, fara soda). Atentie insa, nu lasati sa patrunda apa cu sapun in substratul plantei care poate fi protejat cu ajutorul unei folii alimentare. Treceti apoi la clatirea plantei mai intai pe fetele inferioare ale frunzelor si apoi pe cele superioare. Dupa clatire, indepartati folia si lasati planta sa se scurga apoi pulverizati bine frunzele si substratul cu insecticid pentru afide procurat dintr-un magazin de specialitate. Asezati planta inr-un loc aerisit, uscat si luminos. Verificati saptamanal planta pentru a va asigura ca aceasta a fost tratata definitiv.
        In cazul plantelor de gradina multe afide sunt tinute sub control si chiar eliminate in mod natural de consumatorii directi ai acestora. Avand corpul moale, neprotejat, afidele devin victime usoare ale acestora. Dintre distrugatorii directi ai afidelor fac parte insecte incluse in familiile: Coccinelidae, Syrphidae, Chrysophidae, etc. Un alt factor care distruge populatiile de afide este vremea. Vara cand soarele este arzator, caldura sufocanta distruge bacteriile simbiotice iar populatiile de afide devin infertile. In sezonul ploilor torentiale sunt afectate in special populatiile de afide zburatoare prin impiedicarea deplasarii acestora intre diversele surse de hrana.


Imagini Afidele


Afide galbene

Afide rosii

Afide verzi

Colonii de afide



Voteaza: Afidele


Punctaj:9.38
Voturi: 50
Vizite: 12265
                  


Comenteaza: Afidele

Nume:
*Email:
*Comentariu:

      Comentarii:

    User: nazarie
    Data: 14-08-2010
    Comentariu: asi dori sa stiu de ce plantele mele nu sunt vioaie parca sint tot timpul mai suparate am cumparat vita flor universal am crezut ca le ajuta sa mai creasca dar parca stau pe loc nu cresc ce ingrasamint sa folosesc

    User: Emanuel
    Data: 19-07-2012
    Comentariu: Afidele sunt si purtatorii mozaicului galben al fasolei si mozaicului comun al fasolei. (virus fara tratament si preventie),


Articole similare :


Nu exista articole similare!