Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Bolile plantelor

Articole



Galerie Foto




Parteneri

Home » Sanatatea plantelor » Bolile plantelor

Bolile plantelor

Articol vizualizat de 33589 ori

        Mult mai de temut decat atacul diversilor daunatori, sunt diversele boli sau maladii ale plantelor transmise prin intermediul ciupercilor microscopice ( bolile criptogamice), bacteriilor (bacteriozele) sau virusilor (virozele).
        Ele se manifesta prin diverse pete, decolorari sau deformari care se extind rapid la nivelul intregii plante.
        Putregaiurile: sunt provocate de diverse ciuperci si pot fi de mai multe feluri in functie de specia care le determina: putregaiul cenusiu produs de Botrytis cinerea, putregaiul negru produs de Phytophora cactorum, etc. In urma bolii tesuturile se inmoaie si din loc in loc, pe tulpini, petioli si frunze, apar pete brun-violacee acoperite de mucegai alb sau cenusiu dupa specia infectanta. In final intreaga planta se inmoaie progresiv si putrezeste. Boala este cauzata de atmosfera inchisa din incapere, umiditatea stagnanta datorata unei udari excesive sau utilizarii unui substrat prea compact. Plantele bolnave nu se pulverizeaza in nici un caz, se uda foarte putin , se aeriseste bine camera si se scade temperatura si umiditatea atmosferica. Partile afectate se taie, se schimba substratul daca este afectat de putregai, planta se izoleaza si se trateaza periodic cu fungicide specifice. Daca stadiul bolii nu este foarte avansat, planta isi revine.
        Fumagina: creaza aspect de funingine si poate fi provocata de ciuperci din genuri precum: Capnodium, Cladosporium,Torula, Triposporium, care se dezvolta pe dejectiile unor insecte (paduchi, tripsi, paianjeni, cosenile). Fumagina ingreuneaza fotosinteza acoperind frunzele plantei cu o pudra neagra. Pentru combaterea ei, se inlatura in primul rand insectele daunatoare prin culegererea lor cu mana daca sunt vizibile sau folosirea unor insecticide adecvate. Planta este apoi spalata abundent cu apa calduta.
        Ofilirea criptogamica: este o boala provocata de ciuperci din genurile: Cephalosporium, Fusarium si Verticillium si determina vestejirea si brunificarea frunzelor si in timp destul de scurt moartea plantei. In cazul acestei afectiuni se apeleaza destul de rar la tratament intrucat este indelungat si cel mai adesea nu da rezultate. Tinand cont de acest lucru si mai ales de faptul ca este o boala usor contaminanta este mai bine sa se renunte la planta si sa se distruga prin ardere.
        Fainarea: este produsa de genuri de ciuperci ca: Oidium, Spherotheca, Microsphera si se manifesta prin prezenta unui strat vascos, de culoare alb-gri care acopera frunzele, tulpinile si florile. Partile atacatate initial se deformeaza dupa care se usuca si cad. Fotosinteza este perturbata si intraga planta este afectata, stopandu-si cresterea si vestejindu-se. Pentru combaterea fainarii se aeriseste bine camera, zilnic, se inlatura si se distrug partile afectate si se trateaza planta cu fungicid adecvat.
        Rugina: produsa de ciuperci din genurile Uromyces, Puccinia, Phragmidium, apare cu precadere la nivelul frunzelor, lastarilor tineri si florilor si se manifesta prin aparitia pe partile lor inferioare a aunor pustule pudrate brun-negricioase. Plantele bolnave se vestejesc si se usuca. Combaterea consta in izolarea plantei, buna aerisire a spatiului din jurul ei, taierea si distrugerea prin ardere a partilor ei afectate si apoi aplicarea fungicidelor.
        Virozele sunt boli cu caracter infectios provocate de virusuri. Ele produc diverse decolororari si patari ale frunzelor si in ansamblu degenerarea intregii plante. Este o boala foarte des intalnita mai ales in cazul citricelor si vitei de vie. Fiind o afectiune destul de agresiva cand se instaleaza si foarte greu tratabila (chiar netratabila) se recurge la distrugerea prin ardere a plantei bolnave pentru evitarea contaminarii celorlalte.
        Bacteriozele sunt boli ale plantelor determinate de bacterii. Ele pot provoca patari, mucegairi, putreziri ale diverselor parti ale plantei sau chiar diverse cancere. Este bine ca aceste boli sa fie prevenite prin aerisiri zilnice, udari adecvate cu apa nu prea rece si nu foarte dese iarna, intrucat fiind netratabile si contagioase plantele bolnave se sacrifica.


Imagini Bolile plantelor


Bananier atacat de viroza

Botrytis cinerea

Ciuperca Uromyces produce rugina

Cladosporium produce boala numita fumagina

Fainarea frodusa de ciuperca Oidium

Planta reactioneaza specific la viroze

In stadii avansate de boala inflorescentele sunt compromise in totalitate



Voteaza: Bolile plantelor


Punctaj:9.53
Voturi: 129
Vizite: 33589
                  


Comenteaza: Bolile plantelor

Nume:
*Email:
*Comentariu:

      Comentarii:

    User: daniela
    Data: 17-08-2011
    Comentariu: buna am pe florile de camera niste insecte albe la codita frunzelor cu ce pot sa le dau imi omoara florile

    User: Madalina
    Data: 26-02-2012
    Comentariu: f bun articolul, sa stiti!! E exact ce imi trebuie pt tehnologie!! o singura prb: imi trb colaj sau imagini1!! dar nu-i nik o sa le printez (pozele si informatiile). pooop si ms moooolt! :-* :x :d ;) :) >:d<

    User: Florentina
    Data: 28-03-2012
    Comentariu: buna, am un pom umbrela (Schefflera) caruia a inceput sa i se innegreasca, sa se intareasca si sa se usuce varful unei ramificatii(are trei ramificatii) si pe masura ce incerc sa tai acea parte uscata si neagra se usuca mai mult. nu stiu ce sa ii mai fac. Ce tratament imi recomandati? De la ce poate fi? Multumesc.

    User: marian
    Data: 12-09-2012
    Comentariu: pe trandafirii chinezesti apas picaturi uleioase cleioase ?


Articole similare :

Ghid sezonier al ingrijirii plantelor
        De la plantarea semintelor pana la iesirea primelor plantute care vor inflori si fructifica, in fiecare sezon exista diverse cerinte inscrise in calendarul lunar al plantelor.
Transplantarea plantelor de interior
        Unele plante necesita anual o transplantare, altele trebuie transplantate odata la 2-3 ani, in functie de ritmul de dezvoltare.
Iata cateva semne ale plantelor care ne duc cu gandul la transplantare.
Istoria reproducerii plantelor
        Plantele primitive se reproduceau in acord cu adaptarea lor la mediul de viata acvatic, prin producerea si raspandirea sporilor. In plus, organismele vegetale si unele organisme animale acvatice se inmulteau prin simpla diviziune a lor si crearea altor organisme "clona", care erau purtate de apa si se dezvoltau in alte zone, asigurandu-le raspandirea in mediu.
Daunatorii plantelor de interior
        Cultivate in ghivece, in conditii nu intotdeauna bine adaptate nevoilor lor, plantele de interior au o rezistenta scazuta comparativ cu cele cultivate direct in pamant, in gradina, in aer liber. Caldura permanenta din apartament , umiditatea permanenta a substratului, devin conditii favorabile aparitiei si inmultirii diversilor paraziti ai plantelor (acarieni, aleurode, afide, cosenile, nematode, etc).
Afectiuni ale plantelor datorate unei culturi si ingrijiri neadecvate
        Exista o serie de afectiuni ale plantelor care nu sunt consecinta atacului diversilor patogeni ci apar datorita unor conditii inadecvate de cultura si operatiunilor defectuoase privind: udarea, expozitia, curentii puternici de aer, expunerea la schimbari bruste de temperatura, poluarea, etc. Daca unul sau mai multi dintre acesti factori se perturba, planta este afectata, aceasta manifestand diverse simptome care se accentueaza in timp.