Articole
- Necesitatile si ingrijirea plantelor
- Inmultirea plantelor
- Sanatatea plantelor
- Plantele in decor
- Plantele in alimentatie
- Plantele in aromoterapie
- Plantele in sanatate si cosmetica
Galerie Foto
- Plante de apartament
- Plante de gradina
- Plante de camp
- Plante din zone impadurite
- Plante medicinale
- Plante exotice
- Plante suculente si cactusi
- Plante carnivore
- Plante aromatice
- Plante din zona apelor stagnante sau curgatoare
- Plante din regiunea alpina
- Plante toxice
- Bonsai
- Orhidee
Parteneri
Home »
Sanatatea plantelor »
Daunatorii plantelor de interior
Daunatorii plantelor de interior
Articol vizualizat de 42852 ori
  Dintre daunatorii plantelor de interior fac parte:
  Acarienii ( paianjenii-rosii): sunt insecte foarte mici, dificil de observat cu ochiul liber, putand fi reperati dupa plasele fine pe care le tes in diferite regiuni de pe planta unde se localizeaza ( zona frunzelor in special). Ei apar rapid in cazul umiditatii atmosferice scazute mai ales iarna daca tinem planta in apropierea unei surse de caldura sau vara in zilele caniculare. Se hranesc cu epiderma frunzelor si-si depun ouale pe partea inferioara a frunzelor. Planta reactioneaza prin patarea frunzelor care in scurt timp cad. Pot fi combatuti cu ajutorul acaricidelor si o buna aerisire si umidificare a aerului din incapere.
  Afidele ( paduchii de frunze): pot fi verzi, cenusii sau galbeni si se aglomereaza in colonii pe fata inferioara a frunzelor sau la extremitatile lastarilor tineri, pe care le ataca. Acestia inteapa tesuturile superficiale si sug seva, fiind periculosi deoarece transmit boli virotice. Planta reactioneaza prin incretirea frunzelor si deformarea organului atacat. Pentru inlaturarea lor, se taie si se ard lastarii afectati, planta se spala apoi cu apa calduta si se pulverizeaza cu insecticide adecvate.
  Aleurodele ( musculitele albe): sunt insecte mici, greu de controlat care se hranesc cu seva plantei si-si depun ouale pe fata inferioara a frunzelor. Planta reactioneaza prin uscarea si caderea frunzelor. Se combat cu insecticide specifice ajutand prin scaderea usoara a temperaturii si aerisirea camerei in care pozitionam planta.
  Cicadele: sunt insecte mici, asemanatoare greierilor, relativ usor de reperat datorita salturilor pe care le fac atunci cand atingem planta. Ei sfarsie epiderma frunzelor, in locul muscaturii lor planta dezvolta o pata alba. Pentru combatere se taie lastarii afectati, se dusuieste planta si se urmeaza un tratament chimic cu insecticide specifice.
  Cosenilele: sunt insecte mai usor de reperat care se hranesc tot cu seva plantei. Ele prolifereaza rapid si sunt mai rezistente la insecticide datorita scutului cerat (cosenilele cu scut), unui puf extern protector (cosenilele fainoase) sau a unor peri lanosi lungi si albi (cosenilele de radacina). La atacul cosenilelor, planta reactioneaza prin aparitia unor zone acoperite parca de faina si prin craparea tulpinilor si ramurilor. Atacul lor este destul de violent, daca nu este tratata in scut timp planta moare. Daca sunt observate intr-un stadiu incipient, pot fi inlaturate prin simpla lor culegere cu ajutorul unei bucati de vata inmuiata in apa calduta, avand in vedere ca spre deosebire de alti daunatori se inmultesc in ritm mult mai lent. Dupa inlaturatea lor se trateaza planta cu insecticid.
  Nematodele: sunt niste viermi minusculi care nu se pot observa cu ochiul liber. Ei ataca in special radacinile plantei, zdrobind tesuturile si hranindu-se cu seva. In mod natural, se inlatura prin scufundarea ghiveciului in apa la 50 ºC, dar din pacate nu multe plante rezista acestui tratament. Se aplica insecticide din comert dupa schimbarea substratului si spalarea usoara a radacinilor plantei cu apa calduta.
  Puricii rosii: sunt minusculi si traiesc in colonii pe partea inferioara a frunzelor unde sug seva. Limbul foliar capata o nuanta argintie iar frunza se acopera cu un fel de "nisip". Planta afectata se spala cu apa din abundenta timp de 10-15 minute, se lasa apoi sa se scurga excesul de apa si se urmeaza tratament cu insecticid specific.
  Tripsii: sunt insecte minuscule, greu detectabile, care se hranesc cu lichidul din celulele plantei, proliferand rapid mai ales la temperaturi ridicate. Drept urmare, planta isi stopeaza cresterea iar frunzele ei se decoloreaza, se distorsioneaza, apoi se usuca si cad. In final planta moare. Pentru inlaturare se taie partile afectate, se spala planta cu apa calduta si se trateaza cu insecticid.
Imagini Daunatorii plantelor de interior
Voteaza: Daunatorii plantelor de interior
Punctaj:9.62 Voturi: 78 Vizite: 42852 |
Comenteaza: Daunatorii plantelor de interior
Comentarii:
User: miruna
Data: 22-03-2009
Comentariu: am un lamai cam de 60cm inaltime, pe pamantul din ghiveci am observat foarte multi melci mici maronii. As vrea sa salvez lamaiul de acesti daunatori , aveti idee cum ar trebui sa procedez? De precizat este ca de cand l-am cumparat nu am schimbat deloc ghiveciul si pamantul lui. Help!
User: sidor maria
Data: 15-07-2009
Comentariu: foarte interesante articolele ,ma intereseaza si pe mine tratamentele impotriva daunatorilor,am multe plante de balcon si sint atacate de cicade si paduchele linos. multumesc
User: Mihaela Diaconescu
Data: 19-09-2009
Comentariu: As vrea sa ma indrumati sau sa-mi recomandati un spray insecticd care sa nu distruga violetele dupa tratament. Sau daca mai exista o solutie cu care sa le sterg frunzele de cosenile fara sa le afecteze. Multumesc
User: Gabi
Data: 18-02-2010
Comentariu: am achizitionat o planta amaryllis si atat bulbul cat si pamantul contin multe musculite negre.Exista vreun tratament ? Multumesc.
User: carmen
Data: 25-01-2011
Comentariu: am citeva orhidee si am observat pe frunze ,flori si muguri , un puf alb parca ar fi un mucegai .ce ma sfatuiti sa fac ?
User: catalin
Data: 26-09-2011
Comentariu: am un crin care are frunzele lipicioase si niste insecte plate de culoare maro care ataca planta si ii distruge frunza.Ce tratament as putea sa folosesc pt a salva planta tinand cont ca se transmite si la alte plante
User: Sorina Radulescu
Data: 04-05-2012
Comentariu: Buna ziua!Toate plantele mele au in pamant musculite negre si ceva ce seamana cu miriapodele care mananca radacina plantelor.Am incercat sa schimb pamantul dar au reaparut(probabil ca raman pe radacina cand le schimb).Va rog sa ma ajutati pentru ca eu nu stiu ce sa mai fac si nu as vrea sa renunt la plante.Multumesc!
User: larisa
Data: 06-01-2013
Comentariu: Am mari probleme cu trandafirii japonezi- se usuca frunzele de la ext spre interior de verzi in cateva zile, sau se ingalbenesc de tinere si cad; sunt udati, le pun si ingrasamint dar nu le merge bine de loc; le cad din frunze zilnic si n-as vrea sa-i pierd; mai apar si musculite albe, pe care le stropesc cu insecticid; Ma puteti ajuta cu un sfat ? ms
User: Viorel banu
Data: 21-12-2013
Comentariu: Am gasit in pamantul unei plante ( bouiganvilea) niste miriapode de culoare galbuie si de cca 1,5 cm. Va intreb daca sunt daunatori si cum pot fi starpiti ? Astept raspuns. Multumesc.
User: Liu
Data: 08-03-2014
Comentariu: Carmen, uite am gasit raspunsul.. http://www.horticultorul.ro/insecte-boli-daunatori-fungicide-insecticide-ingrasaminte-pesticide/paduchi-lanosi-sau-cosenile-fainoase/ Si eu sunt disperata ca toate orhideele sunt afectate ...
User: Nitu Stefan Viorel
Data: 02-07-2014
Comentariu: Sint un mare iubitor de flori si arbusti de apartament. Am patru Lamai de diferite marimi care de citiva ani pe fata si mai ales pe dosul frunzelor dar si pe lastari tineri au niste basicute llipite de culoare maronie care daca le dezlipesc si le strivesc au un lichid. Din cauza lor se formeaza pe frunze un fel de clei. Din aceasta cauza ii cad frunzele iar lastari nu mai crenc cu vigoare . Fructe nici vorba . Cu ce sa il tratez ?
User: Nitu Stefan Viorel
Data: 02-07-2014
Comentariu: Sint un mare iubitor de flori si arbusti de apartament. Am patru Lamai de diferite marimi care de citiva ani pe fata si mai ales pe dosul frunzelor dar si pe lastari tineri au niste basicute llipite de culoare maronie care daca le dezlipesc si le strivesc au un lichid. Din cauza lor se formeaza pe frunze un fel de clei. Din aceasta cauza ii cad frunzele iar lastari nu mai crenc cu vigoare . Fructe nici vorba . Cu ce sa il tratez ?
User: Luccy
Data: 28-10-2014
Comentariu: Buna ziua, am probleme cu msucatele din jardiniere. De ceva timp incoace, am vazut ca incep sa se usuce. Initial am dat vina pe udatul excesiv, dar mai apoi, cand am umblat in pamant, am observat niste viermi albi de cca. 2.5- 3 cm lungime, destul de grasani, care mancau radacinile. Aveti idee ce pot fi si ce pot folosi impotriva lor (ce mai pot salva din ele)?
User: Mihaela
Data: 11-11-2014
Comentariu: As vrea un sfat. Am adus pamant din padure si odata cu el am infectat tot teritoriul in jurul casei. Au aparut o multime de viermi negri, care miros urit si care pur si simplu ne invadeaza. Am incercat diverse solutii, acestea mor, dar nu dispar. Pare ca pe zi ce trece se inmultesc. Avem copii mici, casa e noua si suntem foarte ingrijorati sa nu patrunda in interior. Spune-ti va rog o metoda sigura si eficineta impotriva lor. Multumesc .
User: ifrim adriana
Data: 07-06-2015
Comentariu: Am un trandafir japonez care e plin de insecte(musculite albe mici) care nu stiu ce sa le mai fac sa dispara.Am stropit cu insecticid din 7 in 7 zile ,acum dau si zilnic si nimic. Mai rau s-au dus si la celelalte plante .
Articole similare :
Ghid sezonier al ingrijirii plantelor
  De la plantarea semintelor pana la iesirea primelor plantute care vor inflori si fructifica, in fiecare sezon exista diverse cerinte inscrise in calendarul lunar al plantelor.

  De la plantarea semintelor pana la iesirea primelor plantute care vor inflori si fructifica, in fiecare sezon exista diverse cerinte inscrise in calendarul lunar al plantelor.

Transplantarea plantelor de interior
  Unele plante necesita anual o transplantare, altele trebuie transplantate odata la 2-3 ani, in functie de ritmul de dezvoltare.
Iata cateva semne ale plantelor care ne duc cu gandul la transplantare.

  Unele plante necesita anual o transplantare, altele trebuie transplantate odata la 2-3 ani, in functie de ritmul de dezvoltare.
Iata cateva semne ale plantelor care ne duc cu gandul la transplantare.

Istoria reproducerii plantelor
  Plantele primitive se reproduceau in acord cu adaptarea lor la mediul de viata acvatic, prin producerea si raspandirea sporilor. In plus, organismele vegetale si unele organisme animale acvatice se inmulteau prin simpla diviziune a lor si crearea altor organisme "clona", care erau purtate de apa si se dezvoltau in alte zone, asigurandu-le raspandirea in mediu.

  Plantele primitive se reproduceau in acord cu adaptarea lor la mediul de viata acvatic, prin producerea si raspandirea sporilor. In plus, organismele vegetale si unele organisme animale acvatice se inmulteau prin simpla diviziune a lor si crearea altor organisme "clona", care erau purtate de apa si se dezvoltau in alte zone, asigurandu-le raspandirea in mediu.

Ingrijirea orhideelor de interior
Familia orhideelor cuprinde circa 20000 de specii si sute de hibrizi ale acestora. In natura ele cresc pe sol (terestre) si pe coaja copacilor sau pe stanci (epifite).
Ideea de a cultiva orhidee ca plante de interior provine din regiunile tropicale si subtropicale unde conditiile privind circulatia aerului, temperaturile si umiditatea difera mult de climatul din Romania.

Familia orhideelor cuprinde circa 20000 de specii si sute de hibrizi ale acestora. In natura ele cresc pe sol (terestre) si pe coaja copacilor sau pe stanci (epifite).
Ideea de a cultiva orhidee ca plante de interior provine din regiunile tropicale si subtropicale unde conditiile privind circulatia aerului, temperaturile si umiditatea difera mult de climatul din Romania.

Bolile plantelor
  Mult mai de temut decat atacul diversilor daunatori, sunt diversele boli sau maladii ale plantelor transmise prin intermediul ciupercilor microscopice ( bolile criptogamice), bacteriilor (bacteriozele) sau virusilor (virozele).

  Mult mai de temut decat atacul diversilor daunatori, sunt diversele boli sau maladii ale plantelor transmise prin intermediul ciupercilor microscopice ( bolile criptogamice), bacteriilor (bacteriozele) sau virusilor (virozele).
