Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Paianjenii rosii

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Sanatatea plantelor » Paianjenii rosii

Paianjenii rosii

Articol vizualizat de 9394 ori

        Descriere
        Apartin familiei Tetranychidae fiind inruditi mai degraba cu crabii decat cu insectele. Sunt paianjeni mici, de circa 1-2 mm lungime, cu spatele ocru, lucios, greu de observat cu ochiul liber. In exterior invadeaza plantele si prospera in timpul sezonului calduros, mai ales cand umiditatea lipseste. In interior abunda in incaperile calduroase, neaerisite cu atmosfera uscata, sufocanta.
        Cu ajutorul unei lupe de mana se poate vedea ca au opt picioare, spre deosebire de majoritatea insectelor care au doar sase.
        Paianjenii rosii sunt polifagi hranindu-se cu sute de specii de plante de cultura sau ornamentale. In timpul hranirii ei pot transmite plantelor diverse boli cauzate de virusi, ciuperci sau bacterii, insa aceste pericole sunt mult mai mici comparative cu daunele provocate de insecta.
        In existenta sa, paianjenul rosu trece prin patru faze:ou, larva, nimfa si adult.Ca majoritatea paianjenilor depun oua mici, vizibile la baza frunzelor, intre frunze, sau pe receptaculul florii, intr-un paienjenis tesut de insecta.
        Caracteristice invaziei paianjenilor rosii sunt petele mici, galbene sau maronii, prezente pe fata superioara a frunzelor, in locurile unde epiderma a fost distrusa. Un atac avansat, sever, creeaza aspectul de "planta prafuita" iar frunzele devin ruginii dupa care cad.
        Pentru a detecta in timp util un eventual atac al paianjenilor rosii plasati sub ghiveci o coala alba de hartie si scuturati usor planta. Pe suprafata alba a colii vor fi observati chiar si cu ochiul liber micii daunatori rosii-bruni, de marimea nisipului fin.
        Combatere
        Paianjenii rosii dispretuiesc umiditatea de aceea udarea regulata a plantei scade rata inmultirii lor. Planta afectata se spala cu jet puternic de apa insistand pe partea inferioara a frunzelor. Se lasa la scurs si se pulverizeaza insistent cu insecticid adecvat. Pentru indepartarea completa, mai ales a oualor de paraziti se repeat procedura dupa 3-4 zile. Daca infectia este severa si dupa repetarea de 3 ori a procedurii inca se observa paraziti planta este compromisa si trebuie distrusa pentru a evita contaminarea celorlalte plante inconjuratoare.


Imagini Paianjenii rosii


Planta atacata de paianjeni si afide

Paianjenul rosu

Ouale sunt depuse intr-un paienjenis tesut de insecteVoteaza: Paianjenii rosii


Punctaj:9.6
Voturi: 27
Vizite: 9394
                  


Comenteaza: Paianjenii rosii

Nume:
*Email:
*Comentariu:

      Comentarii:

    User: Livia Cristescu
    Data: 02-10-2011
    Comentariu: Sunt pasionată de flori ,mă lupt cu păianjenul roşu ,de care n-am scăpat.Îmi sunt utile informaţiile dumneavoastră.Mii de mulţumiri.


Articole similare :


Nu exista articole similare!