Articole
- Necesitatile si ingrijirea plantelor
- Inmultirea plantelor
- Sanatatea plantelor
- Plantele in decor
- Plantele in alimentatie
- Plantele in aromoterapie
- Plantele in sanatate si cosmetica
Galerie Foto
- Plante de apartament
- Plante de gradina
- Plante de camp
- Plante din zone impadurite
- Plante medicinale
- Plante exotice
- Plante suculente si cactusi
- Plante carnivore
- Plante aromatice
- Plante din zona apelor stagnante sau curgatoare
- Plante din regiunea alpina
- Plante toxice
- Bonsai
- Orhidee
Parteneri
Home »
Sanatatea plantelor »
Plantele generatoare de viata
Plantele generatoare de viata
Articol vizualizat de 13912 ori
Prin urmare, putem afirma ca plantele joaca cel mai important rol in ciclul vietii. Fara plante nu ar exista viata pe Pamant. Ele sunt producatorii primari care sustin existenta celorlalte forme de viata, intrucat sunt singurele organisme capabile sa-si produca singure hrana necesara. Organismele animale, incapabile de acest lucru, depind direct sau indirect de plante. Prin intermediul acestui proces complex numit fotosinteza plantele transforma energia solara, dioxidul de carbon din atmosfera, apa si mineralele din sol in resurse de hrana proprie si oxigen.
Animalele si toti ceilalti non-producatori de oxigen participa la acest ciclu prin respiratie. Respiratia este procesul prin care oxigenul este utilizat de organisme pentru a elibera energia din alimente si pentru a produce dioxidul de carbon eliberat prin expiratie.
Ciclul continuu al fotosintezei si respiratiei mentine balanta naturala a oxigenului, dioxidului de carbon si apei. Frunzele plantelor sunt principalii participanti la procesul fotosintezei. Acestea capteaza si folosesc lumina solara pentru a transforma apa si dioxidul de carbon din aer in zaharuri si alte forme de hrana care le asigura energia necesara cresterii, producerii florilor si semintelor.
Astazi exista circa 260 000 de specii de plante, de la specii de dimensiuni extrem de mici, aproape neobservabile, pana la specii de circa 88 de metri inaltime precum Arborele de Sequoia. In oricare specie le-am incadra, plantele au caracteristici proprii fiind unice intre toate formele de viata existente pe Terra. Desi sunt organisme complexe, pluricelulare, ca si animalele, doar peretii celulelor plantelor contin un material rigid numit celuloza ce le ofera posibilitatea de a se mentine erecte fara ajutorul unui schelet intern sau extern.
Intervalul de temperatura in care plantele supravietuiesc si respectiv desfasoara procesul de fotosinteza este destul de larg, de la temperaturile joase, aproape de inghet pana la 20-30ºC. Randamentul fotosintezei si respiratiei plantelor creste direct proportional cu cresterea temperaturii.Valorile extreme ale temperaturii, situate inafara acestui interval limiteaza cresterea si supravietuirea plantelor. De aceea, climatul unei regiuni determina speciile de plante care supravietuiesc in zona respectiva. Climatul propice unei anumite specii de plante este influentat de factori precum: intensitatea luminii solare, temperatura, precipitatiile, solul, animalele prezente in zona respectiva, etc.
Pe langa oxigen si sursa de hrana pentru animale si om, plantele devin, datorita continutului lor in substante active, adevarate miracole, vindecatoare ale naturii. Multe plante medicinale au fost utilizate din cele mai vechi timpuri si sunt exploatate la maximum in zilele noastre.
Imagini Plantele generatoare de viata
Voteaza: Plantele generatoare de viata
Punctaj:5.01 Voturi: 358 Vizite: 13912 |
Comenteaza: Plantele generatoare de viata
Articole similare :
Plantele tropicale din caminul tau
  Multe plante tropicale pot fi alese pentru a da caminului tau o nota exotica, fermecatoare. Caracteristicile comune ale acestui grup de plante sunt in primul rand permanenta umiditatii, caldura si semiumbra.

  Multe plante tropicale pot fi alese pentru a da caminului tau o nota exotica, fermecatoare. Caracteristicile comune ale acestui grup de plante sunt in primul rand permanenta umiditatii, caldura si semiumbra.
