';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Aerides (Aerides odoratum)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera A » Aerides odoratum (Aerides)


Aerides odoratum (Aerides)Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Liliopsida
Ordinul : Asparagales
Familia : Orchidaceae
Genul : Aerides
Specia : Aerides odoratum


Descriere : Este planta tropicala, epifita, cu frunze liniare, carnoase, de circa pana la 50 cm inaltime, colorate in verde crud. Are tulpina unica. In sezonul cald apar florile grupate in inflorescente pendente de 30-70 cm lungime. Florile sunt carnoase, satinate, colorate in alb si mov, discret parfumate.

Denumire populara : Aerides
Sinonime : Aeridium odoratum, Dendrorkis odoratum, Orxera odoratum, etc.
Tipul plantei : Orhidee
Durata de viata : In sera 5-6 ani, in conditii de apartament circa 1-2 ani.
Origine : India
Habitat : Zone tropicale, poate fi crescuta in sera sau in apartament.
Inflorire : Primavara si vara. Florile dureaza circa o luna.
Temperatura : 15-25C
Umiditate : Medie
Luminozitate : Soare plin
Tipul de sol : Prefera substratul specific orhideelor, rarefiat si bine aerisit in care predomina scoarta de copac si ferigile.
Fertilizare : Se fertilizeaza saptamanal, primavara si vara cu ingrasamant lichid specific (care are un continut redus in azot).
Inmultire : Prin separarea lastarilor aparuti la baza tulpinii.
Boli si daunatori : Poate fi atacata daca este ingrijita necorespunzator de cosenile sau paduchi. Atentie la aerisirea incaperii si la umiditatea excesiva.
Ingrijire : Prefera soarele puternic dar nu pe cel direct. Vara este bine sa fie asezata in penumbra pentru ca florile sa-si pastreze parfumul si intensitatea culorilor. Din aprilie pana in septembrie se uda odata la 3 zile iar iarna la 8-10 zile. In sezonul cald se pulverizeaza cu apa nu foarte rece dimineata si seara. Daca rezista mai multi ani se transplanteaza primavara odata la 2-3 ani. Transplantarea se efectueaza cu mare grija intrucat radacinile sale sunt extrem de fragile.
Beneficii : Planta decorativa deosebita. Uimeste prin parfumul delicat dar persistent si mai ales prin marimea si culoarea inflorescentelor carnoase.
Alte specii : Aerides augustianum, Aerides crassifolium, Aerides emericii, Aerides falcatum, Aerides inflexum, Aerides lawrenciae, Aerides macmorlandii, Aerides multiflorum, Aerides orthocentrum, Aerides quinquevulnerum, Aerides ringens, Aerides roseum, Aerides savageanum, Aerides sukauensis, Aerides thibautianum, Aerides timoranum, etc.Alte plante din familia "Orchidaceae" :