Articole
- Necesitatile si ingrijirea plantelor
- Inmultirea plantelor
- Sanatatea plantelor
- Plantele in decor
- Plantele in alimentatie
- Plantele in aromoterapie
- Plantele in sanatate si cosmetica
Galerie Foto
- Plante de apartament
- Plante de gradina
- Plante de camp
- Plante din zone impadurite
- Plante medicinale
- Plante exotice
- Plante suculente si cactusi
- Plante carnivore
- Plante aromatice
- Plante din zona apelor stagnante sau curgatoare
- Plante din regiunea alpina
- Plante toxice
- Bonsai
- Orhidee
Parteneri
Rhododendron simsii (Azalee de interior)

Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Ericales
Familia : Ericaceae
Genul : Rhododendron
Specia : Rhododendron simsii
Descriere : Planta arbustiva, florifera, cu inaltimea de 2-3m in mediul natural, 80-100cm in interior si 10-50cm sub forma de bonsai. Frunzele, verzi, cu lungimea de 4-5 cm sunt ovale si persistente. Florile sunt mari, campanulate, simple sau batute, cu marginile ondulate. Sunt colorate viu in tonuri de rosu, roz, violet sau alb. Fructul este o capsula. Unele specii de Rhododendron (Rhododendron ponticum, Rhododendron luteum)sunt foarte toxice pentru animale, in special pentru cai. Un continut relativ scazut de toxine se regaseste si in polen, mierea rezultata avand usoare efecte halucinogene si puternice efecte laxative.
Denumire populara : Azalee de interior
Sinonime : Azaleea indica
Tipul plantei : Arbust
Durata de viata : Perena (peste 100 ani sub forma de bonsai)
Origine : China, Japonia, India
Habitat : Zone impadurite muntoase, mai ales de altitudini mari. Poate fi crescut si in interior inclusiv sub forma de bonsai.
Inflorire : Primavara
Temperatura : 10-19°C
Umiditate : Abundenta
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Amestec de mranita acida si pamant de ericacee
Fertilizare : Inainte si dupa inflorire se fertilizeaza lunar cu concentratii reduse de ingrasamant pentru plante cu flori sau pentru bonsai, daca este crescut in aceasta forma.
Inmultire : Este destul de dificila putandu-se realiza prin seminte sau butasire. Butasii sunt destul de sensibili si inradacineaza greu.
Boli si daunatori : Este o planta mai degraba sensibila la conditiile de mediu decat la daunatorii propriu-zisi. Umiditatea in exces determina asfixierea si putrezirea imediata a radacinilor extrem de fine. Lipsa umiditatii si caldura sufocanta determina caderea bobocilor inainte de inflorirea lor. Vantul si curentii de aer puternici determina caderea florilor iar bobocii nu se mai dezvolta, mentinandu-se verzi pe planta o perioada dupa care cad fara sa se mai dezvolte.
Ingrijire : Se uda la 3-5 zile astfel incat substratul sa nu fie imbibat cu apa dar nici sa se usuce complet. Este bine sa se evite udarea cu apa de la robinet, deoarece azaleea nu suporta calcarul din apa. Vara de pulverizeaza zilnic frunzele cu apa dedurizata, exceptand perioada de inflorire. Se dezvolta mai bine daca in sezonul cald este scos in aer liber la umbra. Trebuie ferit de vant si curentii de aer. Se transplanteza odata la 2-3 ani, primavara. Se ciupesc varfurile lastarilor pentru a stimula crsterea volumului plantei si a numarului de flori. Daca este crescut sub forma de bonsai, taieturile pentru corectarea formei se aplica primavara si dupa perioada de inflorire.
Beneficii : Este o planta foarte decorativa prin florile sale simple sau batute, viu colorate. Frumusetea este sporita daca este crescut sub forma de bonsai. In habitatul natural este planta melifera.
Alte specii : Rhododendron atlanticum, Rhododendron canadense, Rhododendron chapmanii, Rhododendron ferrugineum, Rhododendron groenlandicum, Rhododendron hirsutum, Rhododendron kotschyi, Rhododendron lochiae, Rhododendron luteum, Rhododendron macrophyllum, Rhododendron maximum, Rhododendron occidentale, Rhododendron ponticum, Rhododendron schlippenbachii, Rhododendron spinuliferum, Rhododendron tomentosum, etc.