';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Bougainvillea, floarea de hartie (Bougainvillea spectabilis)

Articole



Galerie Foto




Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera B » Bougainvillea spectabilis (Bougainvillea, Floarea de hartie)


Bougainvillea spectabilis (Bougainvillea, Floarea de hartie)



Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Caryophyllales
Familia : Nyctaginaceae
Genul : Bougainvillea
Specia : Bougainvillea spectabilis


Descriere : Arbust catarator ce poate atinge si pana la 10 metri inaltime daca este crescut in aer liber. Nu rezista iernilor reci de la noi. Frunzele, de 3-7 cm lungime sunt simple, persistente, dispuse pe ramuri spinoase. Acestea sunt ovale, netede, de culoare verde inchis pe fata superioara si verde deschis pe cea inferioara. Florile propriu-zise neparfumate sunt mici, crem, nesemnificative, inconjurate de bractee (tot ca niste frunze) colorate stralucitor in roz, mov, rosu, alb, portocaliu, subtiri, cu aspect de hartie, de unde ii vine si numele. Specia poate fi crescuta sub forma de bonsai, caz in care atinge in maxim 10 ani o inaltime de circa 50-60 cm.

Denumire populara : Bougainvillea, Floarea de hartie
Tipul plantei : Arbust
Durata de viata : Aproximativ 15 ani daca este corect ingrijita.
Origine : Brazilia
Habitat : Regiuni subtropicale insa este crescuta in gradini si curti, ca planta ornamentala in regiuni cu climat cald precum India, Taiwan, Vietnam sau Australia. Poate fi crescuta in interior, in regiunile cu sezon rece.
Inflorire : Vara
Temperatura : 10-25°C
Umiditate : Abundenta
Luminozitate : Soare plin
Tipul de sol : Amestec de pamant de gradina, mranita si nisip de rau in parti egale. Obligatoriu substratul trebuie sa asigure un bun drenaj, lasand sa se scurga excesul de apa.
Fertilizare : Pentru stimularea infloririi se recomanda fertilizarea bilunara in lunile de vara cu solutii nutritive din comert destinate plantelor cu flori. Neaparat trebuie ca pamantul sa nu fie prea uscat cand se fertilizeaza planta (ii poate fi arsa radacina extrem de usor). Daca este ingrijita sub forma de bonsai atunci de aplica un ingrasamant pentru bonsai, lunar, din aprilie pana in iulie.
Inmultire : Inmultirea este mai greoaie si se realizeaza prin butasi usor lemnificati, primavara sau vara. Butasul (fragment de lastar cu 2-3 frunze) se pune la inradacinat intr-un amestec de turba si nisip sau perlit, care este mentinut umed si cald. Se pot folosi si diversi stimulatori pentru inradacinare. Acestia vor inradacina in 3-4 luni.
Boli si daunatori : Poate fi atacata destul de frecvent de cosenile, paianjenii rosii si paduchii de frunze, mai ales vara. Un alt pericol este cloroza care ingalbeneste frunzele. Excesul de umezeala din sol determina caderea frunzelor.
Ingrijire : Vara are nevoie de caldura multa si soare din plin, iar iarna se tine in sera rece sau in incaperi racoroase pentru a inflori abundent in viitorul sezon. Se uda saptamanal, din primavara pana toamna, apoi udarile se raresc, iarna mentinanadu-se substratul aproape uscat. Cand este foarte cald, se pulverizeaza zilnic pe frunze cu apa la temperatura camerei, exceptand perioada de inflorire. Daca sunt pulverizate florile cad si apar in numar foarte mic. Se transplanteaza primavara, dar numai daca este necesar (recipientul este neincapator). Sub forma de bonsai se transplanteaza odata la 3 ani, moment in care se taie jumatate din radacini. Tot in acest caz, dupa inflorire se scurteaza ramurile la jumatate. Taierile de corectare a coroanei se fac tot primavara.
Beneficii : Specie decorativa, deosebit de spectaculoasa mai ales sub forma de bonsai. In regiunile cu climat cald, crescuta in curti, se catara pe ziduri, imbracandu-le in flori viu colorate.
Alte specii : Bougainvillea buttiana, Bougainvillea glabra, Bougainvillea peruviana, Bougainvillea spinosa.



Alte plante din familia "Nyctaginaceae" :