';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Carmona (Carmona microphylla )

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera C » Carmona microphylla (Carmona )


Carmona microphylla (Carmona )Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Lamiales
Familia : Boraginaceae
Genul : Carmona
Specia : Carmona microphylla


Descriere : Arbore cu port ramificat, cu trunchiul acoperit de o scoarta cenusie care se fisureaza la plantele mature. Atinge pana la 300 cm inaltime in habitatul natural si circa 75 cm sub forma de bonsai. Frunzele, lucioase, de 1-2 cm lungime sunt persistente, ovale, verde inchis pe fata si mai deschis pe dos. Florile sunt albe, mici si parfumate. Acestea se vor transforma in fructe mici, rotunde de culoare verde, rosie sau violet-inchis.

Denumire populara : Carmona
Sinonime : Ehretia buxifolia, Ehretia microphylla, Erethia theezans, Carmona heterophylla, Carmona retusa, Ehretia dentata, Ehretia retusa.
Tipul plantei : Arbore
Durata de viata : Traieste 70-80 ani sub forma de bonsai.
Origine : China, Japonia.
Habitat : Regiuni impadurite ale Asiei. In interior poate fi crescuta sub forma de bonsai.
Inflorire : Iunie- Iulie
Temperatura : 15-25C
Umiditate : Abundenta
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Amestec din parti egale de pamant de gradina, mranita de frunze si nisip de rau.
Fertilizare : Se aplica lunar un ingrasamant pentru bonsai, intre lunile martie si iunie.
Inmultire : Se poate realiza primavara, prin butasire, dar este destul de dificila. Butasii prelevati sunt pusi la inradacinat la cald, in minisere, cu adaus de hormoni de crestere in substrat.
Boli si daunatori : In zilele caniculare de vara poate fi atacat de paianjeni, paduchi si cloroza. Iarna, ocazional pot apare cosenilele.
Ingrijire : Se recomanda asezarea recipientului pe pat de pietris umed, pentru mentinerea unei umiditati constante. Se uda odata la 3-6 zile, in functie de temperatura ambianta si neaparat se uda dupa efectuarea taierilor. Se pulverizeaza zilnic funzele cu apa la temperatura camerei. Se transplanteaza, primavara, odata la 2 ani, reducand aproape la jumatate volumul radacinilor. Se dezvolta mai bine daca pe timpul verii este scos in aer liber, intr-un loc semiumbrit.
Beneficii : Planta decorativa cu aspect de arbust miniatural, extrem de interesant datorita formei coroanei si florilor sale ce raspandesc un parfum placut.
Alte specii : Ehretia rigida, Ehretia anacua, Ehretia tinifolia, Ehretia acuminata, Ehretia membranifolia, Ehretia saligna, Ehretia obtusifolia, Ehretia pilosula, etc.Alte plante din familia "Boraginaceae" :