';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Catleia (Cattleya aclandiae )

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera C » Cattleya aclandiae (Catleia)


Cattleya aclandiae (Catleia)Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Liliopsida
Ordinul : Asparagales
Familia : Orchidaceae
Genul : Cattleya
Specia : Cattleya aclandiae


Descriere : Orhidee epifita (creste pe scoarta arborilor) sau litofita (creste pe pietre). Atinge pana la 75 cm inaltime. Are o crestere simpodiala cu tulpini ce apar la baza lastarilor care prezinta pseudoblbi. Acestea sunt de fapt ingrosari ale tulpinii care inmagazineaza apa si substantele nutritive. Pseudobulbii in forma de maciuca sunt legati intre ei printr-un rizom subteran. Florile,viu colorate in nuante de violet, alb si brun sunt parfumate dulceag, vanilat. Ele apar tot anul, avand 3 sepale si 2 petale si un label in forma de palnie, ondulat, franjurat si viu colorat. Frunzele apar in numar de 1-3 la extremitatea fiecarui pseudobulb si persista chiar in timpul repausului vegetativ. Ele sunt plate si pieloase si ating 10-20 cm lungime. Au forma unor pangici si sunt colorate in verde inchis.

Denumire populara : Catleia
Sinonime : Cattleya acklandiae, Cattleya aucklandiae, Cattleya auclandii, Epidendrum acklandiae, Epidendrum aclandiae, etc.
Tipul plantei : Orhidee
Durata de viata : Aproximativ 1-3 ani in casa si pana la 6-7 ani in sera sau veranda.
Origine : Amazon
Habitat : Regiuni tropicale din America Centrala si de Sud
Inflorire : Tot anul, mai putin in sezonul rece la noi.
Temperatura : 10-25C
Umiditate : Medie
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Amestec de radacini de ferigi, sfagnum, scoarta de pin si polistiren.
Fertilizare : Se fertilizeaza lunar in sezonul de crestere cu ingrasamant special pentru orhidee.
Inmultire : Se realizeaza primavara devreme, inainte de intrarea in perioada de vegetatie, prin separarea pseudobulbilor.
Boli si daunatori : Este o orhidee sensibila la atacul paduchilor, cosenilelor sau acarienilor.
Ingrijire : In sezonul cald se uda odata la 3-4 zile lasand substratul sa se usuce putin intre udari. Dimineata si seara se pulverizeaza frunzele cu apa dedurizata, la temperatura camerei. Intensitatea culorilor florilor se pastreaza doar in absenta razelor directe ale soarelui de aceea in sezonul cald trebuie tinuta numai in lumina filtrata. Prefera sa fie udata cu apa de ploaie. Iarna, cand planta intra in repaus vegetativ udarile se repeta la 10-12 zile cu cantitati mai mici de apa. O diferenta de temperatura intre zi si noapte, de peste 7-8C este absolut necesara pentru ca planta sa infloreasca in sezonul urmator. Se transplanteaza odata la 2 ani, primavara inainte de intrarea in vegetatie. Odata cu cresterea planta are nevoie de tutore de sustinere.
Beneficii : Planta decorativa, deosebita prin frumusetea si parfumul unic al florilor sale.
Alte specii : Cattleya araguaiensis, Cattleya aurantiaca, Cattleya bicolor, Cattleya candida, Cattleya dowiana, Cattleya elongata, Cattleya forbesii, Cattleya granulosa, Cattleya harrisoniana, Cattleya intermedia, Cattleya lawrenceana, Cattleya kerrii, Cattleya maxima, Cattleya nobilior, Cattleya wallisii, Cattleya schilleriana, Cattleya skinneri, Cattleya velutina, Cattleya walkeriana, Cattleya warscewiczii, etc.Alte plante din familia "Orchidaceae" :