Articole
- Necesitatile si ingrijirea plantelor
- Inmultirea plantelor
- Sanatatea plantelor
- Plantele in decor
- Plantele in alimentatie
- Plantele in aromoterapie
- Plantele in sanatate si cosmetica
Galerie Foto
- Plante de apartament
- Plante de gradina
- Plante de camp
- Plante din zone impadurite
- Plante medicinale
- Plante exotice
- Plante suculente si cactusi
- Plante carnivore
- Plante aromatice
- Plante din zona apelor stagnante sau curgatoare
- Plante din regiunea alpina
- Plante toxice
- Bonsai
- Orhidee
Parteneri
Cephalotus follicularis (Cefalotus)

Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Oxalidales
Familia : Cephalotaceae
Genul : Cephalotus
Specia : Cephalotus follicularis
Descriere : Planta erbacee de dimensiuni mici, inclusa in categoria plantelor carnivore. Formeaza urne bombate prevazute cu un capacel imobil pe care le foloseste drept capcana pentru insecte. Intreaga planta atinge pana la 15 cm in inaltime. Cand apar, primavara, frunzele sunt mici plate, ovale, colorate in verde cenusiu ulterior acestea se transforma in urne rosiatice care secreta un lichid specific ce atrage insectele. Florile mici, neparfumate, de culoare alba se deschid pe ramuri inalte, ramificate si persista toata perioada verii.
Denumire populara : Cefalotus
Tipul plantei : Carnivora
Durata de viata : Peren in habitatul natural, 4-6 ani in sere sau terarii adecvate si numai cateva luni in apartament.
Origine : Sud-Estul Australiei
Habitat : Regiuni mlastinoase, poate fi crescuta ca planta de interior in terarii sau minisere cu climat adecvat.
Inflorire : Iunie- August
Temperatura : 5-20°C
Umiditate : Abundenta
Luminozitate : Soare plin
Tipul de sol : Amestec de parti egale de turba, sfagnum si nisip.
Fertilizare : Nu necesita fertilizare.
Inmultire : Se inmulteste prin seminte, butasi sau divizare (a plantei sau radacinii). Inmultirea prin seminte este cea mai minutioasa. Inainte de plantare acestea se pastreaza 2-3 saptamani la temperaturi scazute si abia apoi se pun la germinat in compost de perlit si sfagnum, umed in permanenta, in lumina intensa si caldura. Ca butasi pot fi folosite atat frunzele cat si partile "capcana" ale plantei. Frunzele trebuie indepartate cu grija de pe planta, in asa fel incat punctul in care frunza a fost prinsa de planta sa ramana intreg (de acolo va aparea o noua plantuta, in aproximativ sase luni).
Boli si daunatori : Planta poate fi usor atacata de paduchi si de putregaiul cenusiu mai ales in cazul unor incaperi neaerisite.
Ingrijire : Pentru o coloratie frumoasa a urnelor necesita lumina intensa in permanenta. Evitati totusi lumina directa a soarelui canicular de vara. Se uda la 2-3 zile vara si saptamanal iarna in fuctie de temperatura mediului ambiant. Pentru udare este bine sa se folosesca apa de ploaie. Iarna planta carnivora va pierde din frunze, dar primavara vor aparea unele noi. Se transplanteaza anual, primavara in compost proaspat. Cand este transplantata planta trebuie manevrata cu multa grija, mai ales in zona radacinilor, pentru a nu se rupe. Prefera o umiditate atmosferica de 60-80%, peste aceasta medie existand riscul aparitiei putregaiului cenusiu. Cand este asezata in lumina slaba se coloreaza omogen in verde.
Beneficii : Este o planta decorativa, deosebit de spectaculoasa cultivata in intreaga lume si preferata de multi colectionari. Pentru crestere necesita insa conditii speciale pe care in interiorul locuintei doar un terariu sau o minisera i le pot oferi. Daca i se ofera lumina suficienta este extrem de frumoasa prin forma urnelor sale si coloritul de verde-roscat si violet.
Alte specii : Genul Cephalotus contine doar specia Cephalotus follicularis.