';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Celogine (Coelogyne cristata)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera C » Coelogyne cristata (Celogine)


Coelogyne cristata (Celogine)Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Liliopsida
Ordinul : Asparagales
Familia : Orchidaceae
Genul : Coelogyne
Specia : Coelogyne cristata


Descriere : Orhidee epifita, de pana la 75 cm inaltime, cu pseudobulbi rotunjiti sau alungiti din care pornesc cate 2 frunze eliptice, plate, pieloase si lungi de 40-60 cm. Primavara apar ciorchini de flori parfumate, albe, cu labelul patat cu auriu, care persista pana la sfarsitul verii.

Denumire populara : Celogine
Sinonime : Cymbidium speciosissimum, Pleione speciosissima, etc.
Tipul plantei : Orhidee
Durata de viata : Aproximativ 7 ani in conditii de sera.
Origine : India, Noua Guinee.
Habitat : Regiuni tropicale
Inflorire : Martie- August
Temperatura : 10-25C
Umiditate : Medie
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Amestec de parti egale de muschi de turba, scoarta de pin si polistiren, cu adaus de fragmente de ferigi.
Fertilizare : Se fertilizeaza lunar, in perioada mai-octombrie cu ingrasamant special pentru orhidee.
Inmultire : Se poate realiza primavara odata cu transplantarea prin separarea pseudobulbilor.
Boli si daunatori : Este o orhidee sensibila la atacul acarienilor si paduchilor.
Ingrijire : Se pastreaza in incaperi bine aerisite pe timpul sezonului rece, cand planta intra in repaus. In acest sezon se uda la 8-10 zile. Iernarea la 10-15C asigura o inflorire abundenta in sezonul urmator. Primavara odata cu reluarea cresterii, planta se poate scoate in aer liber, la umbra unui copac dupa ce a fost transplantata. Udarile se efectueaza odata la 3-4 zile. Nu se lasa apa sa stagneze in mijlocul rozetei de frunze fiindca planta va putrezi in scurt timp. Nu se pulverizeaza din acest motiv se cultiva pe pat pe pietris care se mentine permanent umed. Pentru a-i pune in evidenta inflorescentele poate fi cultivata in recipiente suspendate.
Beneficii : Planta decorativa datorita frumusetii si parfumului florilor sale.
Alte specii : Coelogyne acutilabium, Coelogyne anceps, Coelogyne assamica, Coelogyne barbata, Coelogyne bicamerata, Coelogyne brachyptera, Coelogyne bruneiensis, Coelogyne calcarata, Coelogyne candoonensis, Coelogyne clemensii, Coelogyne dichroantha, Coelogyne dulitensis, Coelogyne echinolabium, Coelogyne filipeda, Coelogyne flexuosa, Coelogyne genuflexa, Coelogyne harana, Coelogyne kelamensis, Coelogyne latiloba, Coelogyne longiana, Coelogyne miniata, Coelogyne odoardi, Coelogyne papillosa, Coelogyne prasina, Coelogyne quadratiloba, Coelogyne rigidiformis, Coelogyne schilleriana, Coelogyne squamulosa, Coelogyne tenompokensis, Coelogyne tomentosa, Coelogyne trinervis, Coelogyne usitana, Coelogyne virescens, Coelogyne viscosa, Coelogyne xyrekes, etc.Alte plante din familia "Orchidaceae" :