';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Cercelus (Fucsia sp.)

Articole



Galerie Foto




Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera F » Fucsia sp. (Cercelus)


Fucsia sp. (Cercelus)



Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Myrtales
Familia : Onagraceae
Genul : Fuchsia
Specia : Fuchsia sp.


Descriere : Planta de forma unui subarbust stufos, ramificat, cu frunze cazatoare ce atinge 50 cm-1 metru inaltime. Frunzele sunt simple, ovale, caduce, usor zimtate pe margine de culoare verde mat. Florile au forma unor clopotei pendenti, cu sepalele si petalele colorate diferit. Staminele sunt lungi depasind corolele. Culorile sunt variate cuprinzand toate tonurile de rosu, roz si violet de cele mai multe ori existand mai multe nuante pe aceeasi floare.

Denumire populara : Cercelus
Tipul plantei : Semiarbust
Durata de viata : Perena
Origine : America Centrala si de Sud
Habitat : Zone cu climat calduros si umiditate atmosferica crescuta din Mexic, Noua Zeelanda, etc.
Inflorire : Vara-toamna
Temperatura : 5-20°C
Umiditate : Medie
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Amestec de partie egale de pamant de gradina. nisip si mranita.
Fertilizare : In perioada aprilie-octombrie se aplica saptamanal un ingrasamant lichid pentru plante florifere, in apa de udare.
Inmultire : Cea mai usoara metoda este butasirea, primavara si vara. Butasii prelevati trebuie sa aiba 7-10 cm lungime si pentru o inradacinare rapida acestia se pun intai in pahare cu apa asezate la lumina pana la aparitia mustatilor dupa care se planteaza in ghivece mici.
Boli si daunatori : Din pacate este o planta destul de sensibila la daunatori fiind frecvent atacata de musculite albe, paianjenii rosii, paduchi si diverse putregaiuri.
Ingrijire : Crecelușul poate fi crescut în ghivece destul de încăpătoare. El trebuie așezat numai în apropierea ferestrei, unde are foarte multă lumină, dar ferit de razele solare directe. Planta poate fi crescută și în vase jardiniere, în balcon. Trebuie pastrata amplasarea initiala a plantei pentru ca mutarea plantei dintr-un loc in altul, de la o intensitate a luminii la alta, va produce pierderea bobocilor si florilor. Udarea trebuie sa fie abundenta (cand este cald se uda de 2 ori/zi), iar in zilele toride de vara, zilnic trebuie pulverizata apa pe frunze. Umiditatea aerului trebuie sa fie de peste 50%. Frunzele indica lipsa de apa prin faptul ca atarna moi. Daca pamantul are o umiditate constanta, plantele suporta mai mult soare.Pentru perioada de repaus (noiembrie – decembrie) in care planta pierde frunzele, se recomanda mutarea plantei in camere reci, cu temperaturi de 6–10°C, iar udarea trebuie sa fie moderata si aplicata numai atunci cand pamantul s-a uscat complet. Anual, primavara planta se transplanteaza in substrat prospat. Pentru corectarea formei dar mai ales pentru stimularea infloririi planta se ciupeste in fiecare primavara cand se transplanteaza.
Beneficii : Ornamentala, deosebit de iubita datorita inflorescentelor sale gratioase. Poate fi crescuta ca semiarbust, planta curgatoare sau poate chiar fi modelata sob forma unui bonsai.
Alte specii : Fuchsia alpestris, Fuchsia bracelinae, Fuchsia brevilobis, Fuchsia campos-portoi, Fuchsia coccinea, Fuchsia glazioviana, Fuchsia hatschbachii, Fuchsia magellanica, Fuchsia regia, Fuchsia smithii, etc.



Alte plante din familia "Onagraceae" :