';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Cicas (Cycas revoluta)

Articole



Galerie Foto




Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera C » Cycas revoluta (Cicas)


Cycas revoluta (Cicas)



Increngatura : Cycadophyta
Clasa : Cycadopsida
Ordinul : Cycadales
Familia : Cycadaceae
Genul : Cycas
Specia : Cycas revoluta


Descriere : Planta dioica, cu trunchiul indesat si port de palmier. In natura poate avea si o inaltime de pana la 5 metri. In ghiveci atinge 1,5-2 m, iar sub forma de bonsai pana la 75 cm. Frunzele penate, de 50cm-1,5m lungime, sunt persistente au culoarea verde inchis stralucitor si sunt dispuse in rozeta. Ele prezinta o nervura centrala, marcata, coriacee iar suprafata este neflexibila si tepoasa. Bazele petiolurilor formeaza trunchiul semilemnos de forma aproape conica. Florile, albe, neparfumate mascule si cele femele, in forma de con sunt purtate de plante diferite. Toate partile plantei, inclusiv semintele sunt extrem de toxice pentru om si animale. Semintele contin cel mai ridicat nivel de alcaloizi precum cycasin, beta-metilamino L-alanina, etc, care provoaca iritatii gastrointestinale grave, paralizii, distrugerea rapida a ficatului si moartea.

Denumire populara : Cicas
Tipul plantei : Palmier
Durata de viata : Peste 100 de ani.
Origine : Sudul Japoniei
Habitat : Regiuni tropicale si subtropicale. In interior, in stare nativa sau sub forma de bonsai.
Inflorire : Vara dar numai in habitatul natural.
Temperatura : 10-24°C
Umiditate : Redusa
Luminozitate : Soare plin
Tipul de sol : Amestec din parti egale de pamant de gradina si nisip re rau, imbogatit cu 10% turba.
Fertilizare : Se fertilizeaza in perioada iunie-septembrie, lunar, cu un ingrasamant bogat in potasiu si oligoelemente. Sub forma de bonsai se aplica lunar in ingrasamant specific.
Inmultire : Se poate inmulti primavara, prin separarea lastarilor de la baza plantei-mama. Insamantarea este o operatie destinata specialistilor.
Boli si daunatori : Ocazional este atacat de cosenile.
Ingrijire : Prefera soarele plin pe tot parcursul anului. Vara poate fi scos in gradina, insa trebuie ferit de razele directe ale soarelui in zilele caniculare. Se uda odata la 5 zile vara si la 10-12 zile in sezonul rece. Saptamanal, se pulverizeaza frunzele cu apa din abundenta pentru inlaturarea prafului. Ocazional se periaza trunchiul pentru indepartarea muschiului care se formeaza pe el. Anual se surfateaza pamantul de la suprafata ghiveciului si se transplanteaza odata la 3 ani in ghivece mari, incapatoare, sau in cazul bonsaiului in ghivece putin adanci, de preferinta rotunde. Prefera sa ierneze la minim 13°C, in incaperi foarte luminoase.
Beneficii : Planta decorativa, care ofera caminului un aer exotic. Este nepretentioasa chiar si crescuta sub forma de bonsai.
Compusi toxici : Planta contine alcaloizi precum cycasin, beta-metilamino L-alanina, etc.
Parti toxice ale plantei : Toate partile plantei sunt toxice insa cel mai mare continut de compusi toxici se gaseste in seminte.
Simptome ale toxicitatii : Poate provoca iritatii gastrointestinale grave, paralizii, distrugerea rapida a ficatului si moartea.
Alte specii : Cycas aculeata, Cycas annaikalensis, Cycas badensis, Cycas bougainvilleana, Cycas campestris, Cycas candida, Cycas chevalieri, Cycas debaoensis, Cycas desolata, Cycas elephantipes, Cycas falcata, Cycas javana, Cycas litoralis, Cycas macrocarpa, Cycas pachypoda, Cycas rumphii, Cycas siamensis, Cycas taitungensis, Cycas tropophylla, Cycas wadei, Cycas xipholepis, Cycas yunnanensis, Cycas zambalensis, Cycas zeylanica, etc.



Alte plante din familia "Cycadaceae" :