';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Ciclama (CYCLAMEN PERSICUM)

Articole



Galerie Foto




Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera C » Cyclamen persicum (Ciclama)


Cyclamen persicum (Ciclama)



Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Ericales
Familia : Myrsinaceae
Genul : Cyclamen
Specia : Cyclamen persicum


Descriere : Este o planta perena care se prezinta ca o tufa, cu frunze cordiforme, netede, de culoare verde gri, rasucite, fixate prin codite de culoare rosu inchis sau deschis pe tuberculul sferic din care se dezvolta. Cyclamen se evidentiaza prin frumusetea florilor neparfumate, albe, rosii, violet, sustinute pe pedunculi florari mai inalti decat tufa. Florile sunt formate din 5 petale, din care 4 indoite in sus, iar a cincea petala fiind arcuita pe pedunculul florar respectiv.

Denumire populara : Ciclama
Tipul plantei : Erbacee
Durata de viata : Perena
Origine : Asia si Africa
Habitat : Regiuni tropicale cu climat calduros, cultivata pretutindeni in lume, ca planta ornamentala.
Inflorire : Noiembrie-Martie
Temperatura : 5-20°C
Umiditate : Abundenta
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Substratul trebuie sa fie un amestec format din 4 parti pamant de frunze si o parte nisip.
Fertilizare : La fiecare 2-3 saptamani, administrati-i un ingrasamant lichid pentru plante florifere, diluat in apa cu care se uda planta.
Inmultire : Se poate realiza prin doua metode: insamantarea (intre iulie si septembrie) si divizarea tuberculului (la sfarsitul primaverii). Plantele obtinute fie prin insamantare, fie prin divizare se planteaza cand sunt suficient de mari pentru a putea fi manipulate.
Boli si daunatori : Apar frecvent boli criptogamice care provoaca inmuierea tulpinilor.
Ingrijire : Planta prefera incaperi luminoase, cu temperatura moderat si umiditate ridicata in atmosfera. Pentru a inflori in fiecare an, cyclamenul necesita o perioada de repaus. Dupa trecerea florilor, udatul se reduce treptat pana la uscarea frunzelor. In ghiveci ramane doar tuberculul, care nu se mai uda pana la sfarsitul lui iunie, in aceasta perioada pastrandu-se intr-un loc racoros, la umbra. In momentul cand de pe tubercul incep sa porneasca mugurii (sfarsitul verii - inceputul toamnei), plantele se scot din ghivece, se curata de pamant, li se taie radacinile putrede si se replanteaza in pamant nou. Se planteaza in asa fel incat varful tuberculului sa fie deasupra nivelului solului. Ghiveciul se plaseaza intr-un loc luminos, dar ferit de soare puternic. Nu se uda in exces.
Beneficii : Planta este foarte decorativa, atat datorita frunzelor marmorate, cat si prin buchetul de flori numeroase si foarte frumos colorate: roz, rosu-inchis sau alb. Exista unele varietati de ciclama care au tuberculi otravitori. Consumati atunci cand sunt proaspeti provoaca deranjamente gastrice, ameteli si uneori paralizii, datorita actiunii pe care o au asupra centrilor nervosi. La tara sunt folositi ca purgativ si impotriva viermilor intestinali, dar aceasta utilizare este riscanta.
Alte specii : Cyclamen africanum, Cyclamen balearicum, Cyclamen cyprium, Cyclamen elegans, Cyclamen hederifolium, Cyclamen mirabile, Cyclamen peloponnesiacumum, Cyclamen purpurascens, Cyclamen repandum, Cyclamen somalense, etc.



Alte plante din familia "Myrsinaceae" :