';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Clematita, curpen (Clematis cirrhosa )

Articole



Galerie Foto




Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera C » Clematis cirrhosa (Clematita, Curpen)


Clematis cirrhosa (Clematita, Curpen)



Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Ranunculales
Familia : Ranunculaceae
Genul : Clematis
Specia : Clematis cirrhosa


Descriere : Planta cataratoare, puternica cu tulpini lemnoase ce pot atinge pana la 5 metri inaltime si 1-2 metri anvergura. Frunzele ascutite, crestate pe margini sunt grupate cate trei, decorative, colorate in verde crud. Florile neparfumate, sub forma de stea de deschid aproape complet si sunt colorate in alb-galbui, infrumusetate cu mici picatele purpurii in cazul varietatii Clematis cirrhosa var. purpurascens. Ele sunt usor pendente si pot apare solitare sau grupate.

Denumire populara : Clematita, Curpen
Sinonime : Clematis calycina
Tipul plantei : Agatatoare
Durata de viata : Perena
Origine : Asia
Habitat : Regiuni temperate ca si habitat natural. Se intalneste ca planta cultivata in Europa, China, Australia, America de Nord si America Centrala.
Inflorire : Primavara devreme sau iarna tarziu.
Temperatura : 0-30°C
Umiditate : Medie
Luminozitate : Soare plin
Tipul de sol : Pamant de gradina, obisnuit bine afanat. Ideal este un sol bogat in humus si acoperit cu pietris care impiedica temperatura sa creasca foarte mult. Clematis este o planta care se dezvolta optim daca are partile aeriene in soare plin si caldura iar radaci
Fertilizare : Nu necesita neaparat fertilizare daca beneficiaza de un sol fertil. Puteti adauga iarna un strat de balegar care se va absorbi lent pana in primavara.
Inmultire : Se inmulteste relativ simplu prin seminte culese sau cumparate care pot fi plantate oricand din aprilie pana in octombrie. O alta modalitate este butasirea.
Boli si daunatori : In general este o planta destul de rezistenta la boli si daunatori. Uneori vara, mai ales in cazul umiditatii insuficiente pot fi atacate de cosenile atat partile aeriene cat si radacinile.
Ingrijire : Se planteaza oricand din aprilie pana in octombrie. Daca ati achizitionat puieti plantati-i intr-un loc unde au pe ce sa se catere (langa peretele casei, langa un gard, etc.). Sustineti bine plantutele tinere de tutore pentru a se dezvolta optim. Daca achizitionati seminte plantati adanc in pamant (peste 8 cm adancime) pentru ca viitoarele radacini sa se dezvolte la racoare. Udati regulat mentinand pamantul umed in permanenta. Daca planta s-a dezvoltat mai mult decat ii permite spatiul sau daca nu mai infloreste la fel de abundent se taie la 50-1m inaltime deasupra solului.
Beneficii : Planta decorativa, nepretentioasa extrem de frumoasa care va ornamenteaza gradina cu flori fermecatoare. Daca iarna este mai blanda infloreste continuu pana la primul inghet.
Alte specii : Clematis alpina, Clematis brachiata, Clematis campaniflora, Clematis chinensis, Clematis columbiana, Clematis dioica, Clematis flammula, Clematis florida, Clematis hirsutissima, Clematis lasiantha, Clematis ligusticifolia, Clematis macropetala, Clematis marmoraria, Clematis occidentalis, Clematis microphylla, Clematis montana, Clematis occidentalis, Clematis pauciflora, Clematis pubescens, Clematis recta, Clematis socialis, Clematis terniflora, Clematis virginiana, Clematis vitalba, Clematis viticella, etc.



Alte plante din familia "Ranunculaceae" :