Articole
- Necesitatile si ingrijirea plantelor
- Inmultirea plantelor
- Sanatatea plantelor
- Plantele in decor
- Plantele in alimentatie
- Plantele in aromoterapie
- Plantele in sanatate si cosmetica
Galerie Foto
- Plante de apartament
- Plante de gradina
- Plante de camp
- Plante din zone impadurite
- Plante medicinale
- Plante exotice
- Plante suculente si cactusi
- Plante carnivore
- Plante aromatice
- Plante din zona apelor stagnante sau curgatoare
- Plante din regiunea alpina
- Plante toxice
- Bonsai
- Orhidee
Parteneri
Campanula carpathica (Clopotelul chinezesc )

Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Asterales
Familia : Campanulaceae
Genul : Campanula
Specia : Campanula carpathica
Descriere : Este o planta erbacee, taratoare ca planta spontana si pendenta atunci cand se cultiva in ghiveci. Tulpinile sunt subtiri, usor lemnificate la baza, cu internoduri scurte si foarte multe ramificatii. Frunzele sunt sesile, uneori cu forme diferite pe aceeasi planta putand fi ovale, simple sau dantelate, netede, de culoare verde albastrui. Atrage atentia prin bobocii deosebiti, umflati asemeni unor clopotei cu colturi care la deschidere iau forma unor farfurioare, colorate in violet. Florile sunt neparfumate.
Denumire populara : Clopotelul chinezesc
Tipul plantei : Erbacee
Durata de viata : Perena
Origine : Italia
Habitat : Regiuni impadurite, temperate si subtemperate, ca planta spontana
Inflorire : Mai- Octombrie
Temperatura : 5-20°C
Umiditate : Abundenta
Luminozitate : Soare plin
Tipul de sol : Pamant de gradina imbogatit cu mranita pentru muscate
Fertilizare : Se aplica numai in lunile de vara, de doua ori pe luna cu ingrasaminte lichide pentru plante cu flori.
Inmultire : Poate fi inmultita prin butasi sau prin divizarea plantei, operatii ce dau rezultate mai bune primavara. Pentru o lastarire bogata se impune ciupirea plantelor.
Boli si daunatori : Caldura excesiva, aerul uscat, lipsa luminii si excesul de apa in sol sunt daunatoare. Cand aerul e foarte uscat este atacata usor de paianjenul rosu, care poate duce la deteriorarea aspectului si pierderea frunzelor.
Ingrijire : Iubeste spatiile insorite, dar le tolereaza bine si pe cele usor umbrite, cu conditia sa fie amplasate intr-un spatiu foarte bine aerisit. In toata perioada de vegetatie necesita udare abundenta. Iarna plantele se pastreaza bine in camere racoroase si luminate, cand trec printr-o perioada de repaus. Daca este crescuta in ghiveci se transplanteaza primavara, odata cu divizarea tufei si scoaterea plantei in aer liber.
Beneficii : Decorativa, fiind foarte potrivita pentru a fi cultivata in recipiente suspendate. Este o planta nepretentioasa, usor de cultivat, atat in gradina cat si in ghiveci. Are diverse utilizari in medicina traditionala si bucataria asiatica.
Alte specii : Campanula alpestris, Campanula alpina, Campanula barbata, Campanula isophylla, Campanula cochleariifolia, Campanula exigua, Campanula glomerata, Campanula lactiflora, Campanula latifolia, Campanula medium, Campanula patula, Campanula persicifolia, Campanula pyramidalis, Campanula rapunculoides, Campanula rapunculus, Campanula rotundifolia, Campanula takesimana, Campanula trachelium, Campanula vidalii, etc.