';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Cobea (Cobaea scandens)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera C » Cobaea scandens (Cobea)


Cobaea scandens (Cobea)Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Ericales
Familia : Polemoniaceae
Genul : Cobaea
Specia : Cobaea scandens


Descriere : Planta cataratoare, cu tulpini foarte lungi care ating pana la 10 metri in gradina si pana la 4-5 metri in cazul unor recipiente generoase. Tulpinile sunt imbracate cu frunze dese, de forma unor degetare, colorate in verde inchis,lucioase. Florile neparfumate de forma unor clopotei, sunt alb-verzui la deschidere trecand apoi prin diverse nuante de roz pal, roz intens pana la albastru-indigo. Staminele, mult prelungite inafara corolei sunt deschise la culoare, realizand un frumos contrast cu petalele.

Denumire populara : Cobea
Sinonime : Rosenbergia scandens
Tipul plantei : Agatatoare
Durata de viata : Anuala
Origine : Noua Zeelanda
Habitat : Regiuni tropicale; este cultivata si la noi prin parcuri si gradini
Inflorire : Iulie-Noiembrie
Temperatura : 0-20C
Umiditate : Abundenta
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Pamant de gradina, bogat in substante nutritive si permeabil.
Fertilizare : Anual, primavara pamantul poate fi fertilizat daca este prea saracacios in substante nutritive
Inmultire : Se poate face prin seminte care se planteaza in ghivece in luna martie. Se tin in loc calduros si in lumina intensa. Germineaza dupa aproximativ o luna. Dupa jumatatea lunii mai se scot afara si se planteaza rasadurile la locul definitiv din gradina lasand o distanta de minim 50 cm intre ele.
Boli si daunatori : Este detul de rezistenta atacului diverselor boli sau daunatori. Ocazional in conditii de uscaciune prelungita poate fi atacata de paianjenul rosu.
Ingrijire : Poate fi cultivata direct in gradina sau in ghivece de dimensiuni mari.Prefera locurile insorite si protejate de vant. Are nevoie de grilaje, plase de sarma sau scarite pentru a se putea catara. Se uda din abundenta pe toata perioada de vegetatie. Necesita "ciupiri" regulate pentru stimularea infloririi.
Beneficii : Planta decorativa, nepretentioasa care se adapteaza relativ usor conditiilor de gradina din zonele temperate. Avand un ritm rapis de crestere si inflorire este alegerea ideala pentru decorarea zidurilor, trunchiurilor de copaci, arcadelor din terase sau balcoane. Florile sunt viu colorate si parfumate.
Alte specii : Cobaea campanulata, Cobaea flava, Cobaea gracilis, Cobaea lasseri, Cobaea minor, Cobaea penduliflora, Cobaea stipularis, Cobaea skutchii, Cobaea tomentulosa, etc.Alte plante din familia "Polemoniaceae" :