';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Confetti (ABELIA GRANDIFLORA)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera A » Abelia grandiflora (Confetti)


Abelia grandiflora (Confetti)Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Dipsacales
Familia : Caprifoliaceae(Linnaeaceae)
Genul : Abelia
Specia : Grandiflora


Descriere : Genul cuprinde 15-20 specii dintre care cea mai cultivata in gradini este un hibrid originar din China :Abelia grandiflora.Planta este un arbust ce creste sub forma unei tufe rotunjite iar exemplarele de cativa ani pot ajunge la o inaltime de 100-15o cm si latime de 100-180 cm.Ramurile lungi sunt ramificate si tind sa se arcuiasca pe masura ce cresc. Ramurile tinere sunt colorate in rosu-brun si acoperite de perisori fini. Frunzele sunt ovale, petiolate de dimensiuni mici si au culoarea verde inchis, lucioase.Florile colorate in alb sau roz au forma de trompeta, sunt grupate in inflorescente de pana la 8 flori,de obicei parfumate si rezista pana toamna tarziu. Petalele sunt in numar de 5 si ating 2 cm lungime. Fructul este o achena lemnoasa ce contine o singura samanta.

Denumire populara : Confetti
Tipul plantei : Arbust
Durata de viata : Perena
Origine : In functie de specie pot proveni din Mexic, China, Japonia, Coreea.
Habitat : Camp, ses
Inflorire : Iulie- Octombrie
Temperatura : 10-20C
Umiditate : Medie
Luminozitate : Semiumbra pana la plin soare
Tipul de sol : Pamant de gradina usor drenabil (amestecat cu nisip)
Inmultire : Prin butasi prelevati de pe tulpina si pusi la inradacinat primavara sau prin seminte semanate tot primavara.
Boli si daunatori : Poate fi atacata rar de paianjeni sau de o ciuperca ce produce patarea frunzelor si a tulpinilor.
Ingrijire : Prefera o temperatura constanta intre 10-20C, locuri bine aerisite si luminate.Cateva ore de soare pe zi sunt benefice. Dupa inflorire necesita scurtarea ramurilor cu cativa cm.
Beneficii : Planta decorativa. Pe suprafete extinse se cultiva uneori si pentru rolul pe care il au in controlul eroziunii. Necesita 5-10 ani pana la maturitate.
Alte specii : A.aitchinsonii, A.biflora, A.chinensis, A.coriacea, A.corymbosa, A.curviflora, A.dielsii, A.engleriana, A.fargesii, A.floribunda, A.forrestii, A.integrifolia, A.ionostachya, A.macrotera, A.mexicana, A.mosanensis, A.occidentalis, A.parvifolia, A.serrata, A.spathulata, A.speciosa, A.tomentosa, A.triflora, A.umbellata.Alte plante din familia "Caprifoliaceae(Linnaeaceae)" :