';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Crin de amazonia (EUCHARIS GRANDIFLORA)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera E » Eucharis grandiflora (Crin de Amazonia)


Eucharis grandiflora (Crin de Amazonia)Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Liliopsida
Ordinul : Asparagales
Familia : Amaryllidaceae
Genul : Eucharis
Specia : Eucharis grandiflora


Descriere : Eate o planta bulboasa de pana la 50cm inaltime, cu frunze lanceolate, persistente, cu marginile ondulate colorate in verde crud si lucioase. Din mijlocul rozetei de frunze se ridica tulpini florifere mai inalte decat acestea in varful carora apar grupuri de 3-10 flori albe, parfumate, in forma de stea.

Denumire populara : Crin de Amazonia
Tipul plantei : Erbacee
Durata de viata : Perena
Origine : Peru, Columbia
Habitat : Regiuni tropicale din Amazon.
Inflorire : Iulie- August
Temperatura : 10-20C
Umiditate : Medie
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Amestec de parti egale de mranita de frunze si pamant de ericacee.
Fertilizare : Din primavara si pana toamna se aplica, bilunar un ingrasamat lichid pentru plante florifere, in apa de udare.
Inmultire : Se poate realiza prin plantarea semintelor, primavara insa acesta metoda este dificila si destinata profesionistilor. Cea mai usoara metoda este despartirea bulbilor mici formati pe bulbul principal (mama) si plantarea acestora in recipiente separate mai mici pentru inceput.
Boli si daunatori : Este o planta destul de rezistenta la atacul daunatorilor. Singura sa problema este umiditatea excesiva, mai ales in perioada de iernare care duce rapid la putrezirea bulbului. De aceea in perioada de iernare bulbul se pasreaza in conditii de uscaciune fiind udat foarte putin atat cat sa nu se deshidrateze mugurii ce vor genera noile plante in primavara.
Ingrijire : Prefera o lumina intensa dar filtrata si o atmosferica cu umiditate crescuta. Se uda de 2 ori pe saptamana in perioada de vegetatie si foarte putin chiar deloc( daca in incapere atmosfera este saturata in vapori de apa) pe timpul repausului de iarna. Primavara se scot bulbii din sol, se desprind usor bulbii mici de pe bulbul mama pentru inmultire si se planteaza in sol proaspat.
Beneficii : Planta decorativa, nepretentioasa, daca se trece anual prin repaos iarna se regenereaza si infloreste la fel de abundent in fiecare an. Florile sunt extrem de delicate si parfumate discret.
Alte specii : Eucharis amazonica, Eucharis bakeriana, Eucharis bouchei, Eucharis candida, Eucharis lowii, Eucharis mastersii, Eucharis castelnaeana, Eucharis cyaneosperma, Eucharis formosa, Eucharis lehmanii, Eucharis oxyandra, Eucharis sanderi, Eucharis ulei, etc.Alte plante din familia "Amaryllidaceae" :