';
Home  |   Plante A-Z  |   Glosar  |   Forum  |   Contact
Criptantus (Cryptanthus zonatus)

ArticoleGalerie Foto
Parteneri

Home » Plante A-Z » Litera C » Cryptanthus zonatus (Criptantus )


Cryptanthus zonatus (Criptantus )Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Liliopsida
Ordinul : Poales
Familia : Bromeliaceae
Genul : Cryptanthus
Specia : Cryptanthus zonatus


Descriere : Planta terestra, vivace, pitica ce atinge pana la 75 cm inaltime si latime. Numele ei arata ca florile sunt ascunse in mijlocul rozetei formata de frunze. Frunzele coriacee, dispuse in rozeta au forma lanceolata, cu marginile ondulate. Sunt colorate in verde gri si sunt foarte decorative prin desenele lor. Florile mici, solitare, nedecorative sunt colorate in alb. Sunt neparfumate.

Denumire populara : Criptantus
Sinonime : Pholidophyllum zonatum
Tipul plantei : Suculenta
Durata de viata : Planta moare dupa inflorire. Durata medie a unui lastar pana la inflorire este de 3-4 ani
Origine : Brazilia
Habitat : Tropical
Inflorire : Vara
Temperatura : 15-25C
Umiditate : Redusa
Luminozitate : Semiumbra
Tipul de sol : Prefera solurile bine drenate, specifice bromeliaceelor, reprezentate de amestec din parti egale de turba, mranita de frunze si nisip
Fertilizare : In perioada martie-septembrie se administreaza ingrasamant lichid destinat orhideelor, odata la 2 saptamani.
Inmultire : Se inmulteste prin separarea si plantarea individuala a lastarilor care se formeaza la baza plantei-mama.
Boli si daunatori : Excesul de umiditate determina brunificarea frunzelor si putrezirea rapida a plantei. Planta poate fi atacata de cosenile de radacini, paianjeni rosii sau muste albe.
Ingrijire : Prefera interioarele luminoase si calduroase. Cand temperatura depaseste 15C, planta poate fi scoasa pe terase sau in gradina. Necesita cateva ore de soare zilnic pentru a de dezvolta optim. Se uda de doua ori pe saptamana vara si odata la 10-15 zile in anotimpul rece. Nu supota aerul inchis si uscat de aceea necesita pulerizarea regulata a frunzelor in zilele calduroade. Uscaciunea excesiva a aerului determina chircirea frunzelor, iar soarele puternic si direct decoloreaza frunzele. Transplantarea nu este necesara pentru ca pe parcursul celor 3-4 ani planta nu-si dezvolta radacinile foarte mult.
Beneficii : Planta decorativa prin frunze, nepretentioasa, cu ritm lent de crestere. Pentru sporirea efectului decorativ si pentru a-i asigura umiditatea necesara, poate fi cultivata in terarii.
Alte specii : Cryptanthus acaulis, Cryptanthus argyrophyllus, Cryptanthus bibarrensis, Cryptanthus caracensis, Cryptanthus crassifolius, Cryptanthus delicatus, Cryptanthus exaltatus, Cryptanthus grazielae, Cryptanthus latifolius, Cryptanthus marginatus, Cryptanthus odoratissimus, Cryptanthus scaposus, Cryptanthus sinuosus, Cryptanthus teretifolius, Cryptanthus ubairensis,Cryptanthus whitmanii, etc.Alte plante din familia "Bromeliaceae" :