Articole
- Necesitatile si ingrijirea plantelor
- Inmultirea plantelor
- Sanatatea plantelor
- Plantele in decor
- Plantele in alimentatie
- Plantele in aromoterapie
- Plantele in sanatate si cosmetica
Galerie Foto
- Plante de apartament
- Plante de gradina
- Plante de camp
- Plante din zone impadurite
- Plante medicinale
- Plante exotice
- Plante suculente si cactusi
- Plante carnivore
- Plante aromatice
- Plante din zona apelor stagnante sau curgatoare
- Plante din regiunea alpina
- Plante toxice
- Bonsai
- Orhidee
Parteneri
Dendranthema sp. (Crizantema)

Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Asterales
Familia : Asteraceae
Genul : Chrysanthemum
Specia : Dendranthema. sp
Descriere : Planta de pana la 75 cm inaltime care se prezinta sub forma de tufa. Frunzele netede sunt lobate, de culoare verde crud si usor aromate. Florile parfumate specific sunt asemenatoare margaratei, anemonei, cu flori globulare sau, dimpotriva, aplatizate. Marimea florilor variaza si ea foarte mult, de la cele cu diametrul de 5-6 cm, pana la uriasele de pana la 25 de cm. Culorile variaza de la nuante inchise de violet, pana la alb, galben sau portocaliu.
Denumire populara : Crizantema
Sinonime : Chrysanthemum. sp
Tipul plantei : Erbacee
Durata de viata : Exista specii anuale si bianuale.
Origine : Japonia, China.
Habitat : Regiuni temperate ale Asiei si Europei, unde se intalnesc ca specii salbatice sau hibrizi cultivati pentru flori.
Inflorire : Septembrie- Decembrie
Temperatura : 5-15°C
Umiditate : Abundenta
Luminozitate : Soare plin
Tipul de sol : Amestec de pamant de gradina, mranita si nisip.
Fertilizare : Se admninistreaza din primavara pana dupa perioada de inflorire un ingrasamant lichid pentru plante florifere, odata la doua saptamani.
Inmultire : Se pot inmulti prin divizarea tufelor, primavara, prin butasi care se planteaza intr-un amestec de pamant, nisip si turba in parti egale, iar ghiveciul se aseaza la loc umbrit, pana apar radacinile. Varietatile anuale se inmultesc prin seminte care se seamana primavara, direct in pamant.
Boli si daunatori : Pot fi atacate frecvent de oidium si rugina si ocazional de paduchi, paianjenul rosu si musculite albe.Pentru a reduce cat mai mult riscurile de aparitie a acestor boli, evitati sa lasati apa sa balteasca la radacina tufei sau nu prelungiti prea mult perioada de seceta dintre udari.
Ingrijire : Se uda vara odata sau de doua ori fara a lasa apa sa balteasca si nu se stropesc frunzele datorita sensibilitatii sale la bolile criptogamice. In Romania, crizantemele nu rezista la temperaturile scazute de afara, de aceea toamna se muta in spatii protejate, unde temperatura nu scade sub 5°C, dar nici nu creste mai mult de 10°C. Pana in luna martie, crizantemele puse la iernat se uda rar, cat sa nu se usuce complet pamantul din vas.
Pentru a ajuta planta sa infloreasca toamna abundent, varful plantei se ciupeste, acest lucru face ca ea sa se ramifice la baza si sa dea nastere, mai tarziu, mai multor tulpini florifere. Daca planta rezista peste iarna in martie se face transplantarea in alte ghivece cu substrat proaspat sau in gradina.
Beneficii : Pe langa valoarea decorativa, in China si Japonia, florile crizantemelor prin mirosul lor specific, au si importanta medicinala si alimentara folosindu-se pentru aromatizarea lichiorurilor si vinurilor, la prepararea unor medicamente precum si a unor salate renumite. In cazul plantelor salbatice, acestea servesc drept hrana pentru larvele lepidopterelor.
Alte specii : Chrysanthemum aphrodite, Chrysanthemum argyrophyllum, Chrysanthemum boreale, Chrysanthemum chalchingolicum, Chrysanthemum coronarium, Chrysanthemum glabriusculum, Chrysanthemum lavandulifolium, Chrysanthemum morifolium, Chrysanthemum potentilloides, Chrysanthemum yoshinaganthum, Chrysanthemum zawadskii, etc.